Home » Thema-artikelen » Andorra » Meerdaagse bergwandeltochten in Andorra
Meerdaagse bergwandeltochten in Andorra
Andorra is weliswaar een klein land, verstopt in de Pyreneese bergen tussen Frankrijk en Spanje, maar het heeft een verbazingwekkend groot aanbod van meerdaagse bergwandeltochten. Niet alleen de bekende wit-rood gemarkeerde GR-routes, maar ook andere bergtochten die je naar de mooiste bergtoppen en verscholen bergmeertjes leiden. In dit artikel lees je meer over enkele van de meest spraakmakende meerdaagse tochten van het prinsdom Andorra.

GRP Andorra: een 'rondje' Andorra (107 kilometer/7 etappes)
De GRP Andorra combineert verschillende wit-rood gemarkeerde GR-routes, zoals de GR1, GR2, GR7 en GR11, om zo een volledig lusvormige trektocht door het hele land te maken. In 7 etappes kom je over een afstand van 107 kilometers in alle uithoeken van Andorra en in aanraking met de natuurlijke schoonheid die het land te bieden heeft.
De dag-afstanden van de GRP Andorra variëren van 12 tot 24 kilometer en je maakt elke dag een groot aantal hoogtemeters (van het laagste punt op 930 meter tot het hoogste punt op 2829 meter). Dat is ook logisch, want tijdens deze meerdaagse tocht maak je onder andere kennis met hoogtepunten als de Pic Negre (2644m), de Collada dels Pessons (2810m), de Port Dret (2565m) en de Pic del Clot del Cavall (2586m).
Overnachten op deze tocht doe je in de regel in berghutten, maar er bestaat soms ook de mogelijkheid om te kiezen voor de luxe van een berghotel om krachten op te doen voor de volgende dag. Wat alle etappes van deze tocht met elkaar gemeen hebben is het feit dat je onderweg ontzettend veel mooie uitzichten, spectaculaire beklimmingen, verfrissende bergmeren en met een beetje geluk de nodige berggeiten tegen zult komen.

De Ordino "Estripagecs" uitdaging (61 kilometer/6 etappes)
Estripagecs zijn de ambachtelijke platte metalen stagen met ronde punten die je in Andorra soms nog in de raamkozijnen ziet. Deze worden geplaatst om te voorkomen dat iemand naar binnen klimt. In Ordino kun je de zogenaamde "Estripagecs" uitdaging aangaan: een tocht van zes losse etappes die je naar de zes meest emblematische pieken van Ordino voert: Casamanya (2540m), Estanyó (2915m), La Serrera (2913m), Font Blanca (2906m), Tristaina (2878m) en Cataperdís (2805m). Op elk van deze pieken vind je één van de zes speciale estripagecs, met in elk de naam van de bergtop.
De eerste etappe, naar de top van de Casamanya, is gemarkeerd met gele stippen en voert voor een deel door het Airola-bos. De totale afstand is 7,4 kilometer en tijdens de tocht heb je een schitterend uitzicht over de Valira d'Orient-vallei en de kleine bergdorpjes van Ordino en Massana. De tweede etappe begint in het natuurpark van de Sorteny-vallei en voert onder andere langs de botanisch tuin. Nadat je het Estanyó-bergmeer achter je hebt gelaten, kom je op de 2915 meter hoge Estanyó, welke na de Compedrosa komt als het om hoogste pieken van Andorra gaat. Ook de piek van de derde etappe, de Serrera, komt boven de 2900 meter uit en behoort daarmee tot de zes hoogste pieken van het land. Beginnend in het Castellar-bos en in het begin nog langs de Comís vell-rivier, gaat de vierde etappe naar de 2903 meter hoge Font Blanca top, welke je een spectaculair 360 graden panoramisch uitzicht geeft als je eenmaal boven bent aangekomen.
De laatste twee etappes van de "Estripagecs" uitdaging blijven onder de 2900 meter, maar zijn daardoor zeker niet minder spectaculair of adembenemend (op sommige steile stukken zelfs letterlijk). Zeker de beklimming naar de Tristaina-top vraagt veel energie en is zeker niet geschikt voor mensen met te veel hoogtevrees. Hetzelfde geldt voor de laatste etappe, welke over de Cap de la Coma-graat naar de top van de Cataperdís voert.

Langs 4 bemande berghutten: Coronallacs (92 kilometer/5 etappes)
Andorra kent zo'n 30 berghutten, waarvan er 4 bemand zijn door huttenwaarden en extra services bieden als dekens, restaurants en warme douches. De Coronallacs-route verbindt deze 4 hutten met elkaar in 5 etappes over een totale afstand van 92 kilometer. Overnachten doe je tijdens deze tocht uiteraard in elk van de vier hutten en overdag wandel je afstanden van 13 tot 22 kilometer per dag. Het startpunt bevindt zich in Escaldes-Engordany, waar je bij aanvang van je tocht eerst langs de het lokale toeristenkantoor gaat om niet alleen je "route paspoort", maar ook de kaart op te pikken. Vanaf hier gaat het gedurende de hele dag in een rustig tempo omhoog richting de Illa-berghut. Onderweg maak je echter kennis met de prachtige Madriu-Perafita-Claror vallei, welke al sinds 2004 tot het UNESCO werelderfgoed behoort.
Op de tweede etappe worden er al flink wat meer hoogtemeters gemaakt en loop je richting het noordoosten van Andorra, richting de Franse grens. Bestemming van de dag is de Juclà-berghut welke op 2310 meter hoogte ligt. Onderweg zul je versteld staan van de hoeveelheid bergmeren die je tegenkomt. Met als hoogtepunt de Pessons-cirkel van meertjes: méér dan 12 meertjes zijn er te zien vanaf de Collada de Pessons op 2810 meter hoogte.
Tijdens de derde etappe, welke langs de Franse grens naar het westen van het land voert, heb je uitzicht op enkele van de hoogste toppen van het land. En uiteraard loop je op weg naar de Sorteny-berghut een groot stuk door de Sorteny-vallei, waarbij de ijzerhoudende grond nog een duidelijk zichtbaar overblijfsel is van het verleden waarin ijzer centraal stond in de lokale ambachten.

Een nacht extra in de Sorteny-berghut is niet alleen een goed idee om de Sorteny-vallei verder te ontdekken, maar ook om alvast op krachten te komen voor de vierde en zwaarste etappe van de route. Over aan afstand van bijna 22 kilometer gaat de route op deze dag namelijk bijna 2000 meter omhoog en ruim 1600 meter naar beneden. Logisch, want eindbestemming is de Comapedrosa-hut (2265m), welke zijn naam dankt aan de hoogste bergtop van het land: de Comapedrosa van 2942 meter.
De vijfde en laatste etappe brengt je naar de hoofdstad van het prinsdom: Andorra la Vella. Deze etappe voert niet alleen door schaduwrijke bossen, maar ook verschillende akkerbouwgronden op hoogte. Het zal je wellicht verbazen dat hier op sommige plekken zelfs gerst en tabak wordt geteeld. Maar voordat je uiteindelijk weer terug bij het originele startpunt komt, moet je eerst nog de verleiding weerstaan om niet een duik te nemen in Caldea, waar je spieren eindelijk kunnen bijkomen na vijf dagen van zware inspanning.
Meer informatie kun je vinden op visitandorra.com en de sociale netwerken @andorraworld.
