Home » Thema-artikelen » Catalonië » Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (2/2)

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (2/2)

In een eerder artikel maakte je al kennis met de westelijke kant van het Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici in Catalonië. Nu is het beurt aan de oostelijke kant van dit schitterende natuurpark, waar Espot de toegangpoort vormt en de bergen 'Els Ecantats' en het meer van Sant Maurici het landschap bepalen.

Het oostelijke deel van het nationaal park

We het Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici vanuit het oosten benadert doet dat via Espot, een bergdorp waar je vandaag de dag ook alles kunt vinden wat het buitensporthart begeert. Twee rivieren, de Escrita en de Peguera, vormen de valleien die je verder het park inleiden. De bekendste meren aan deze kant van het nationaal park zijn het Estany de Sant Maurici dat naam geeft aan het nationaal park en dat van Amitges, dat vooral bekend is om haar schitterende berghut. Maar meest in het oog springend is de berg 'Els Encantats', een emblematische berg die tevens vaak als symbool voor het park wordt gebruikt.

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (2/2)

Els Elcantats

De berg 'Els Elcantats' is van mythische proporties voor het park. De naam betekend zoveel als 'de betoverden' en heeft een zeer bekende legende als basis. Het verhaal gaat dat twee jagers uit het nabijgelegen Espot, genaamd Cristòol en Esteve, op de dag van de bedevaart naar Sant Maurici (elk jaar op 22 september) de voorkeur gaven aan een jachtpartij in plaats van het brengen van een offer aan deze heilige. Als wraak werden beiden geraakt door een bliksemschicht en veranderden zij zo in steen op de toppen van deze gevorkte berg. Ook vandaag de dag kun je met een beetje verbeelding nog steeds de twee menselijke vormen (en dat van de jachthond) terugvinden op de bergen. Dankzij haar karakteristieke vorm wordt de vorm dan ook vaak als symbool voor het nationaal park gebruikt. En dat terwijl zij niet eens de hoogste berg van het park is, want de Elcantat Xic is slechts 2734 hoog en de Elcantat Gran 2748 meter.

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (2/2)

Gemarkeerde wandelroute: Ruta de l'Isard

Deze route, die je binnen 6 uur gemakkelijk heen en terug hebt gelopen, is volgens vele de mooiste route van de oostelijke kant van het Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En de reden is duidelijk want je krijgt tijdens deze route het beste uitzicht op enkele van de 'topattracties' van het park: Els Encantats, Estany de Sant Maurici en de vrij luxe berghut Amitges. Je kunt de route als in Espot zelf beginnen, maar velen kiezen ervoor om de auto bij El Prat de Pieró te laten en van daaraf de wit/rode markeringen tot aan Refugi d'Amitges te volgen. Wil je de route inkorten, dan kun je zelfs een jeeptaxi nemen tot aan Sant Maurici en zo direct genieten het uitzicht over dit schitterende bergmeer. De route is zoals gezegd wit/rood gemarkeerd, omdat de bekende GR11 voor een groot deel deze route volgt. Vergeet onderweg niet te stoppen bij de Ratera waterval en voorbij het Estany de Sant Maurici ook even de zijweg naar het zuiden te nemen om van de Mirador de l'Estany (uitzichtpunt) het meest gefotografeerde uitzicht van het nationaal park mee te pikken. Eenmaal aangekomen in Refugi d'Amitges kun je op krachten komen om daarna dezelfde weg terug te volgen of juist er voor kiezen om van hieruit na een overnachting verder het park in te trekken.

Gemarkeerde wandelroute: een bezoek aan Refugi Josep Maria Blanc

Aan schoonheid is er in het Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici geen gebrek. Maar als je mij vraagt welke berghut nu de mooiste is, dan moet dat wel refugi Jose Maria Blanc zijn. De berghut zelf is wellicht niet eens zo heel bijzonder, maar de ligging maakt het voor mij een absolute topper om te bezoeken. Als je vanuit Espot de variatie op de GR11, de GR11-20 richting het zuidwesten volgt, dan stijg je geleidelijk aan richting het Estany Tort de Peguera. Vooral het eerste deel van de route vraagt om de nodige inspanning, omdat we flink wat hoogtemeters moeten maken om het eindpunt te bereiken. Ongeveer halverwege, wanneer je de dam van het Estany de Lladres hebt bereikt, valt de route samen met een onverharde weg tot aan de berghut. Daar eenmaal aangekomen kun je uiteraard uitrusten en genieten van het uitzicht, maar beter is het nog om een heel klein stukje door te lopen richting Estany Negre en vervolgens achterom te kijken. Pas dan heb je naar mij idee het mooiste uitzicht van het Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici gezien: de kleine landtong met aan het uiteinde de kleine berghut, de spiegeling ervan op het water en de schitterende bergen op de achtergrond.

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (2/2)

In de voetsporen van het industriële tijdperk

In het zuidoostelijke randgebied van het Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ligt een groot stuwmeer, Pantà de Sallente. Vanuit dit stuwmeer heb je eigenlijk twee manieren om bij het hoger gelegen Estany Gento te komen: ofwel door gemakzuchtig de kabelbaan te nemen ofwel door al zigzaggend vanaf de stuwdam naar boven te wandelen. Zeker als je (kleine) kinderen je de variant met de kabelbaan aan te raden, omdat ze dan nog voldoende energie overhouden om bovenaan bijvoorbeeld tot aan Refugi de Colomina te wandelen. Het mooie van het bovendeel van deze route is dat je in de voetsporen van het industriële tijdperk over oude treinsporen kunt lopen. Aangekomen bij het Estany Gento kun je kiezen voor westelijke richting als je naar de Refugi de Colomina wilt wandelen, maar wil je het rustiger aan doen, dan loop je via de oude spoorlijn richting het oosten. Daarbij passeer je meerdere malen korte tunnels, zodat de route zeker voor kinderen een iets avontuurlijker karakter krijgt. Bijkomend voordeel is dat je via deze kant nauwelijks hoogteverschil hebt, terwijl je vanaf het Estany Gento naar Refugi de la Colomina wel zo'n 250 meter zult moeten klimmen. Overigens is er bij Estany Gento een zeer grote berghut die tevens dienst doet als terras, bar en restaurant. Dat maakt het ook voor de minder geoefende wandelaars een mooie bestemming voor een dagje uit in deze omgeving.

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (2/2)

Ook in de winter: sneeuwschoenwandelen

Hoewel de overgrote meerderheid van de mensen het Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici in de zomermaanden bezoekt, kun je ook in de winter prima terecht in dit natuurgebied. Zo is sneeuwschoenwandelen vanuit Espot behoorlijk groeiend aan populariteit. De besneeuwde 'Els Encantats' en een bevroren Estany de Sant Maurici vormen een schitterend decor om in te wandelen. En omdat er over het algemeen wordt gewandeld over besneeuwd onverharde wegen is de moeilijkheidsgraad vaak laag. Wél is het van groot belang om altijd de lawinewaarschuwingen te raadplegen. In dit gebeid zijn er namelijk nog al wat valleien die aan weerszijden worden begrensd door redelijke steile hellingen. Dat vergroot de kans op lawines, zeker op dagen dat er veel verse sneeuw is gevallen. Op de website van het ICGC (de Catalaanse Cartografische dienst) kun je altijd de meest actuele situatie bekijken. Daarnaast is er op de website van de Catalaanse meteorologische dienst (Meteo.cat) altijd een zeer nauwkeurige weersverwachting te zien tot op niveau van de berghutten. Kijk daarvoor onder het kopje 'Predicció al Pirineu' om vervolgens de betreffende berghut op de kaart aan te klikken.

Praktische links bij dit artikel