Home » Thema-artikelen » Catalonië » Wandelen langs Catalaanse wijngaarden: La Ruta del Vi de Lleida

Wandelen langs Catalaanse wijngaarden: La Ruta del Vi de Lleida

Voor wandelaars die hun inspanningen graag willen combineren met ontspannen genieten van een goed glas wijn, lekker eten en uitgerust wakker worden in een hotelbed is er de Ruta del Vi de Lleida. Oftewel de wijnroute van Lleida. Het betreft hier niet zozeer een bepaalde route waarbij je markeringen volgt, maar een samenwerkingsverband van onder andere wijngaarden, restaurants en hotels om de bezoeker op een smakelijke manier de Catalaanse provincie Lleida te laten beleven.

D.O. Costers del Segre

Hart van deze wijnroute vormt de Segre-rivier, welke zijn oorsprong heeft in de Pyreneeën. Van hieruit stroomt hij dwars door de provincie Lleida om uiteindelijk de Ebro-rivier te voeden. Het dal dat door de rivier wordt gevormd en de het water dat de rivier via vele kleine vertakkingen het binnenland in laat stromen vormen in combinatie met de zon de ideale voedingsbodem voor het verbouwen van druiven. Vandaar ook dat er langs de Segre-rivier een enorm aantal zogenaamde bodega's (wijngaarden) zijn te vinden. De bekendste daarvan is waarschijnlijk Raimat, maar ook Castell del Remei en Mas Blanch i Jové hebben inmiddels grote naamsbekendheid opgebouwd vanwege hun hoge kwaliteit. In de jaren 80 is men dan ook begonnen om de streek een eigen 'Denominació d'Origen' toe te kennen, iets dat uiteindelijk in 1986 is gelukt. Sindsdien staat de D.O. Costers del Segre voor de rijke traditie aan wijnbouw in deze streek en is men gaan samenwerken om de kwaliteit van de wijnen meer bekendheid te geven. Direct gevolg daarvan is uiteindelijk de vorming van het samenwerkingsverband dat tot La Ruta del Vi de LLeida heeft geleid.

Wandelen langs Catalaanse wijngaarden: La Ruta del Vi de Lleida

Een belevenis van smaak en cultuur

Het idee achter de Ruta del Vi de Lleida is om de bezoeker op een ontspannen manier te laten beleven wat Lleida zo al te bieden heeft op het gebied van wijn, gastronomie en cultuur. Zo bieden aangesloten hotels bijvoorbeeld niet alleen kamers voor een ontspannen nachtrust, maar beschikken zij ook over een restaurant waarin lokale en regionale gerechten kunnen worden genuttigd. En dat uiteraard in combinatie met een wijn uit de regio. Bovendien werken de hotels samen met lokale wijngaarden, musea en andere bezienswaardigheden. Op die manier kunnen zij de bezoeker vaak verschillende activiteiten aanbieden als pakket, waarbij bijvoorbeeld een rondleiding door een wijngaard kan worden gecombineerd met een wijnproeverij, een bezoek aan een museum en het huren van fietsen of het volgen van een gemarkeerde wandelroute.

Samenwerking om de belevenis compleet te maken

Juist die samenwerking tussen de verschillende partijen maakt de Ruta del Vi de Lleida zo compleet. Als bezoeker kom je zo namelijk bijzonder gemakkelijk in contact met bodega's die rondleidingen aanbieden, met hotels die naast een goede nachtrust tevens op gastronomisch gebied veel te bieden hebben en natuurlijk restaurants uit de regio die als geen ander weten welke regionale gerechten en wijnen elkaar prima aanvullen voor een smakelijke belevenis. Daarbij is de Ruta del Vi de Lleida overigens niet alleen voor wandelaars, maar voor alle soorten bezoekers. Zo kun je met de auto grotere afstanden afleggen en zo verschillende bodega's of musea op een dag bezoeken en kun je als fietser kiezen voor routes die je door het binnenland van Lleida voeren om zo het drukke verkeer van de hoofdwegen te mijden. Alle deelnemende restaurants, hotels, bodega's en andere organisaties zijn overzichtelijk weer gegeven op een gratis verkrijgbare kaart die ook als PDF is te downloaden op de site van de route zelf.

Wandelen langs Catalaanse wijngaarden: La Ruta del Vi de Lleida

Wijnproeven met een vleugje cultuur

Bij nagenoeg alle deelnemende bodega's zijn wijnproeverijen en rondleidingen te boeken. En vaak is dat verrassend goedkoop. Denk aan bedragen van minder dan 15 euro voor een rondleiding inclusief het proeven van enkele van de eigen wijnen van de betreffende bodega. En het leuke van deze rondleidingen is dat je op die manier iets kunt opsteken van de cultuur en de geschiedenis van de regio. Als bezoeker merk je al snel dat men trots is op de kwaliteit die geboden kan worden, maar ook dat men trots is op de traditie en de geschiedenis van de eigen bodega. Een bezoek aan kelders die vol liggen met opgestapelde wijnvaten en een wandeling tussen de druivenstruiken geven de proeverij die daar op volgt een extra dimensie.

Verema - de wijnoogst

Tijdens de zogenaamde verema - Catalaans voor de wijnoogst - wordt er dag en nacht gewerkt om de rijpe druiven binnen te halen. In de regel gebeurt dit in de maanden augustus en september, met enkele uitschieters tot begin oktober. In veel dorpen en steden wordt dit groots gevierd, niet alleen met traditionele wijnfeesten, maar tevens met de mogelijkheid voor buitenstaanders om te helpen met de oogst. Een leuke manier om op een wat actievere manier de wijntraditie van dichtbij mee te maken. Bovendien de perfecte tijd om de typische wijngeur op te snuiven door in de directe omgeving van de wijngaarden te gaan wandelen of fietsen. De bedrijvigheid is groot rond deze tijd en daarom is het dan niet altijd mogelijk om een rondleiding te krijgen. Maar juist die bedrijvigheid geeft het bezoek wel weer een extra dimensie en biedt een perfecte mogelijkheid om te zien hoe de druiven vaak nog met de hand worden geplukt.

Wandelen langs Catalaanse wijngaarden: La Ruta del Vi de Lleida

Zelf kiezen of je laten leiden

Om de Ruta del Vi de Lleida te beleven kun je ervoor kiezen om op basis van gratis te downloaden brochure en overzichtskaart een route samen te stellen. In de brochure staan alle deelnemende organisaties en de wijze waarop er contact met ze kan worden opgenomen. Een andere mogelijkheid is om via de website van de Ruta een vooraf samengesteld arrangement te kiezen. Er zijn diverse mogelijkheden voor wat betreft smaak, tijdsduur en budget en deze kunnen rechtstreeks via de website gereserveerd worden. In veel gevallen gaat het dan om een combinatie van een bezoek aan één of meerdere bodega's, het nuttigen van een maaltijd (met een goed glas wijn uiteraard) bij een restaurant en overnachten in een aangesloten hotel. En natuurlijk kun je deze arrangementen vervolgens naar eigen smaak weer uitbreiden met het volgen van een gemarkeerde wandelroute, het huren van fietsen of zelfs het maken van een kayaktocht van een hotel naar een bodega.

Wandelen langs Catalaanse wijngaarden: La Ruta del Vi de Lleida

De app voor iOs en Android

Van de Ruta del Vi de Lleida is er ook een gratis app te downloaden. Deze app (in het Catalaans) biedt je een overzicht van deelnemende organisaties. Zo kun je snel zien welke bodega's, restaurants of hotels er in de buurt zijn en zo je eigen route samenstellen. Ook geeft de app een overzicht van actuele nieuwsfeiten ronden de wijnen en evenementen in de streek rondom de Segre-rivier.

Praktische links bij dit artikel