Home » Thema-artikelen » Catalonië » In de voetstappen van Ignatius: Pelgrimstocht Camí Ignasià
In de voetstappen van Ignatius: Pelgrimstocht Camí Ignasià
Pelgrimstochten hebben de laatste jaren een behoorlijke vlucht genomen. Niet alleen onder mensen die met een religieus motief de wadenschoenen aantrekken, maar juist ook onder velen die het eenvoudigweg doen voor het wandelplezier en het opdoen van nieuwe ervaringen. Een vrij nieuwe pelgrimsroute in het noorden van Spanje is de Camino Ignaciano, oftewel de Camí Ignasià in het Catalaans.
In de voetstappen van een bekeerde edelman
Ignacio de Loyola was van oorsprong een edelman die vocht in het Spaanse leger. Toen hij daar gewond raakte tijdens de slag om Pamplona, kwam hij tijdens zijn ziekbed tot inkeer en las hij veel over religie en geloof. Omdat hij als soldaat niet meer voor de volle 100% kon functioneren besloot hij vanuit zijn woonplaats Loyola een voettocht te ondernemen richting Barcelona, om van daaruit verder te reizen richting Jeruzalem. Daarbij ging hij -geheel volgens de manier waarop hij ook zijn jeugd doorbracht- tegen de stroom in, want in die tijd waren er al vele pelgrims die juist vanuit Barcelona (Montserrat) richting Santiago de Compostella liepen. Ook vandaag de dag zal een pelgrim die de Camí Ignacià loopt veel vaker pelgrims vanuit tegenovergestelde richting tegenkomen dan pelgrims die met hem of haar mee lopen richting Manresa en Montserrat.

27 etappes, van west naar oost
De Camí Ignacià is een pelgrimsroute die bestaat uit in totaal 27 etappes, zo'n 600 kilometer aan gemarkeerde wandelroute. Daarbij worden de provincies Euskadi, la Rioja, navarra, Aragón en Catalonië aangedaan. Gestart wordt in de vroegere woonplaats van de naamgever, Loyola, het eindpunt is voor velen de grot waar hij lange tijd verbleef in Manresa. Daarbij kan de pelgrim overigens ook kiezen voor het maken van de tocht op de fiets of te paard, hoewel de overgrote meerderheid het te voet doet. De route is nog betrekkelijk nieuw en dat betekent onder andere dat er veel minder pelgrims onderweg zijn. Met als gevolg dat er ook minder accommodaties zijn zoals sommige pelgrims gewend zijn die de Camino de Santiago hebben gedaan. De laatste 7 etappes zijn gesitueerd in Catalonië, zo'n 185 kilometer in totaal.
Credencial (stempelkaart)
Wie de Camí Ignacià wil lopen als pelgrim doet er goed aan om de zogenaamde credenciales aan te vragen. Dit is een officiële stempelkaart, waarop de pelgrim dagelijks één of meerdere stempels laat zetten tijdens het volgen van de route. Bij officiële pelgrimsherbergen geeft dit namelijk recht op goedkope overnachtingen, maar ook bij herbergen die ingesteld zijn op de Camino de Santiago zijn Ignatius-pelgrims in de regel van harte welkom. De kaart kost slechts 50 cent en kan worden aangevraagd bij aangesloten instanties, waarvan een overzicht is te vinden op de officiële website van de pelgrimsroute. Na aankomst in Manresa, eindpunt van de pelgrimstocht, ontvangt de pelgrim een officieel document waarin staat vermeld dat hij/zij de Camí Ignacià heeft volbracht.

Hoogtepunten van de Camí Ignacià in Catalonië: Lleida
De laatste 185 kilometer van de Camí Ignacià zijn gesitueerd in Catalonië. In het westen steek je bij Fraga de provinciale grens van Aragón naar Catalonië over, waarbij je wandelt over de overblijfselen van de vroegere koningsroute (Camí Real). De eerste grote stad die je passeert is Lleida, knooppunt van meerdere pelgrimsroutes. Grote trekpleister van deze stad is Seu Vella, de imposante kathedraal die uitkijkt over de stad. Vanaf de bolwerken van deze kathedraal heb je niet alleen een schitterend uitzicht over de stad Lleida zelf, maar de zogenaamde "Terres de Lleida" (Achterland van Lleida). Twee dagen later moet je in het dorpje Bellpuig tijd vrij maken om een bezoek te brengen aan het indrukwekkende convent van Sant Bortomeu. De vele kleuren die zijn verwerkt in het gebouw maken het een architectonisch juweel.
Hoogtepunten van de Camí Ignacià in Catalonië: Igualada
Op weg naar Igualada kom je vervolgens onder andere onderweg door Verdú, bekend als geboorteplaats van Pere Claver die ruim 40 jaar lang als jezuïtische missionaris werk verrichte in Colombia. Daarna volgen Tàrrega, waar vroeger een groot hospitaal voor pelgrims was gehuisvest en het charmante en ommuurde Cervera.

Hoogtepunten van de Camí Ignacià in Catalonië: Montserrat
Na Igualada gaat de pelgrimsroute opnieuw de hoogte in naar het hoogste en wellicht ook hoogte- punt van de route: Montserrat. Het verhaal gaat dat Ignatius hier zijn kleding en zwaard achterliet om zich volledig te wijden aan religie en daarmee officieel een pelgrim werd. Montserrat is zo bijzonder qua vorm, culturele bezienswaardigheden en uitzichten dat je hier gemakkelijk een dag extra kunt vertoeven.
Hoogtepunten van de Camí Ignacià in Catalonië: Manresa

Tot slot buigt de route om naar Manresa, eindpunt van de pelgrimsroute. Ignatius wilde aanvankelijk eigenlijk direct door naar Barcelona, maar deze stad was vanwege een pestuitbraak volledig afgesloten in die tijd. Uiteindelijk verbleef hij bijna een jaar in Manresa, waardoor de stad aan de wieg stond van de verering van Ignatius. Hij verbleef er voornamelijk in een grot, welke vandaag de dag nog steeds te bezoeken is. Evenals vele andere aan hem gerelateerde bezienswaardigheden overigens. In de stad zelf is er dan ook een complete stadsroute die langs alle belangrijke plekken voert.
Zeer overzichtelijke website
Voor pelgrims in spé die van plan zijn om deze pelgrimstocht te gaan ondernemen is er een zeer overzichtelijke website gemaakt. Beschikbaar in meerdere talen en met nagenoeg alle praktische informatie die je als pelgrim nodig hebt. Niet alleen GPS route-tracks en beschrijvingen van de etappes, maar ook veel achtergrondinformatie, contactgegevens van accommodaties en foto's. Ook actuele informatie en nieuws kun je op deze site terugvinden.
Praktische links bij dit artikel
- AraLleida: http://www.aralleida.com/
- Camino Ignaciano (offiële website): http://www.caminoignaciano.org/
- Turó Seu Vella: http://www.turoseuvella.cat/
- Bellpuig: http://www.bellpuig.cat/
- Verdú: http://www.verdu.cat/
- Montserrat: http://www.montserratvisita.cat/
- Seu de Manresa: http://www.seudemanresa.cat/
- Cova Manresa: http://www.covamanresa.cat/
- Catalonie.startpagina.nl: http://catalonie.startpagina.nl/
- Meteo.cat: http://www.meteo.cat/