Home » Thema-artikelen » Catalonië » Catalaans wandelparadijs: Parc Natural de l'Alt Pirineu

Catalaans wandelparadijs: Parc Natural de l'Alt Pirineu

Met een oppervlakte van bijna 70.000 hectares is het Parc Natural de l'Alt Pirineu het grootste beschermde natuurpark van Catalonië. Maar er zijn meer superlatieven aan dit park verbonden: het herbergt namelijk ook de hoogste berg van Catalonië en het grootste gletsjermeer van de Pyreneeën.

Parc Natural de l'Alt Pirineu, rijk aan flora en fauna

Het Parc Natural de l'Alt Pirineu is niet alleen bijzonder voor wat betreft oppervlakte, maar ook voor wat betreft niveauverschil. Zo ligt het laagste punt in het park rond de 600 meter en het hoogste ruim boven de 3100. Daardoor heeft het natuurpark een enorme diversiteit aan flora en fauna. Binnen het park zijn er namelijk verschillende microklimaten te vinden, waardoor je er niet alleen kunt wandelen langs kabbelende beekjes over grote groene grasvlaktes, maar ook over de totaal onbegroeide rotsondergrond op de hoge toppen. Daar tussenin groeien grote beukenbossen en hoogvlaktes die hier en daar begroeid zijn met enkele struiken en zelfs Edelweiss.

Kijk je naar de fauna van Parc Natural de l'Alt Pirineu, dan is de meest opvallende bewoner van dit gebied natuurlijk de bruine beer. Er leven er niet zo heel veel, mede onder invloed van de grote weerstand die er in het verleden was tegen deze koning van het bos onder de lokale bewoners. Inmiddels zijn er echter meerdere beren uitgezet en zijn er ook jonge, pas geboren beren gespot. Dat laatste laat zien dat de beren zich inmiddels weer helemaal thuis voelen in dit gebied en dat hun populatie groeiende is. Dit kun je als wandelaar ook zelf zien als je weet waar je op moet letten. Zo heb ik zelf al een keer 'krabsporen' op een boomstam ontdekt en kwam ik nog niet zo lang geleden in hetzelfde gebied de duidelijk herkenbare ontlasting van een beer tegen op mijn pad. Daarnaast kun je in de hoger gelegen regionen natuurlijk de andere bergbewoner, de berggeit, veelvuldig tegenkomen tijdens je wandelingen. Maar ook verschillende giersoorten die op hun majestueuze manier rondcirkelen op zoek naar eten.

Catalaans wandelparadijs: Parc Natural de l'Alt Pirineu

Pica d'Estats, de hoogste berg van Catalonië

Met zijn 3143 meter is de Pica d'Estats de hoogste berg van Catalonië en tevens één van de hoogste van de Pyreneeën. Toch is de berg relatief gemakkelijk te beklimmen, omdat er in de buurt diverse berghutten zijn te vinden. Meest bekende is de Refugi de Vallferrera, welke eventueel met een gewone auto te bereiken is (tot op een paar honderd meter althans). Vanaf deze berghut gaat de meest gekozen route omhoog. Eerst via het indrukwekkende Estany de Sotllo en vervolgens verder achter de berg langs omhoog. Veel klimmers kiezen er overigens voor om te bivakkeren bij het Estany de Sotllo om vervolgens de dag erna vroeg in de ochtend de topbeklimming te doen en daarna op het gemakje weer helemaal terug naar de berghut of de parkeerplaats te lopen. Bovenop heb je niet alleen een kruis dat voor veel Catalanen een symbool voor hun eigen staat is, maar ook een schitterend uitzicht over de omgeving. Een beklimming van de Pica d'Estats kan voor goed getrainde bergwandelaars worden gecombineerd met de beklimming van enkele andere 3000-ers in de directe omgeving ervan.

Catalaans wandelparadijs: Parc Natural de l'Alt Pirineu

Estany de Certascan, het grootste gletsjermeer van de Pyreneeën

Is het beklimmen van een flinke 3000-er niet direct wat je aantrekt, dan kun je kiezen voor een bergwandeling naar het grootste bergmeer van Catalonië en tevens het grootste gletsjermeer van de Pyreneeën: Estany de Certascan. Dit meer biedt één van de meest spectaculaire uitzichten van de Pyreneeën, zeker als je zorgt dat er aankomt op het moment dat de zon de toppen aan de noordwestkant begint op te warmen. Omdat het dan nog redelijk windstil is, zul je worden verrast met een schitterend schouwspel van contrasterende kleuren die spiegelen op het wateroppervlak van dit reusachtige bergmeer. Er is een berghut op een steenworp afstand van het meer, dus je hoeft niet perse de gehele klim in de vroege ochtend te ondernemen. Vanuit het in de vallei gelegen Tavascan gaan er overigens jeeptaxi's, welke je tot onder aan de voet van de beklimming naar de berghut brengen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze 18 kilometer gewoon lekker te wandelen over de zeer goed begaanbare bergweg. In plaats van de bergweg en daarna een korte beklimming, kun je ook kiezen voor een route die je via de cabaña de Llurri, een oude verlaten herdershut, richting het bergmeer leidt. Deze route is langer, maar dankzij de gevarieerdheid van de begroeiing en het pad absoluut de moeite waard.

Catalaans wandelparadijs: Parc Natural de l'Alt Pirineu

La Porta del Cel, meerdaagse huttentocht voor ervaren bergwandelaars

Naast een groot aantal gemarkeerde GR- en PR-routes, is er ook een schitterende meerdaagse gemarkeerde huttentocht voor ervaren bergwandelaars: La Porta del Cel (Poort van de Hemel). Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een route waarop behoorlijk wat hoogtemeters gemaakt moeten worden. De eerste van de vijf etappes is nog kort en gemakkelijk, de dagen daarna moet je echter rekening houden met ruim 1000 hoogtemeters per dag. Daarbij worden enkele van de meest spectaculaire toppen van dit deel van de Pyreneeën niet geschuwd en word je als wandelaar dan ook regelmatig getrakteerd op schitterende uitzichten. Overnachten doe je in hutten, welke via de website van de route gemakkelijk zijn te boeken. Ook kun je op de site veel praktische informatie vinden. Een zeer informatieve gids, inclusief zeer gedetailleerde topografische kaart van de route, maakt het je gemakkelijk om alles te plannen. In totaal heeft de route een lengte van zo'n 65 kilometer.

Catalaans wandelparadijs: Parc Natural de l'Alt Pirineu

Ook een paradijs voor wildwatersporters

Het Parc Natural de l'Alt Pirineu is overigens niet alleen een paradijs voor bergwandelaars. Voor velen geldt de in het zuiden van het park stromende Noguera Pallaresa namelijk als één van de best bevaarbare wildwaterrivieren ter wereld. Ruim 60 kilometer aan goed bevaarbaar wassend water is er in dit deel van de rivier te vinden. Er zijn dan ook diverse bedrijven die diensten aanbieden met betrekking tot rafting, wildwaterkajakken, canyoning,hydrospeed en andere wildwatersporten. Ook worden er zeer regelmatig belangrijke wedstrijden op Europees en wereldniveau georganiseerd in deze omgeving, waarbij de dorpen Sort en Llavorsí de hoofdrol spelen.

Catalaans wandelparadijs: Parc Natural de l'Alt Pirineu

Bereikbaarheid

Het Parc Natural de l'Alt Pirineu is redelijk goed te bereiken met het openbaar vervoer. Je neemt in dat geval vanuit Barcelona eerst de trein richting Lleida en vervolgens een lokale trein door tot aan Pobla de Segur. Van hieruit is het park per bus bereikbaar. Er gaan onder andere bussen naar Sort en Llavorsv. Afhankelijk via welke vallei je het park wilt benaderen kies je vanaf Llavorsí een andere buslijn richting Tavascan (voor Certascan) of Alins/Àreu (voor de standaardroute naar de Pica d'Estats), deze gaat echter alleen op aanvraag dus een (jeep)taxi of liften is in dat geval wellicht makkelijker. Een andere optie is de bus vanuit Barcelona naar Balaguer, om van daaruit de rechtstreekse bus naar Llavorsí te nemen. Of de rechtstreekse bus naar Llavorsí vanuit ofwel Lleida of Barcelona.

Praktische links bij dit artikel

Meer foto's bij dit artikel

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...