Home » Thema-artikelen » Catalonië » La Ruta dels Castells del Sió de la Segarra

La Ruta dels Castells del Sió de la Segarra

Halverwege de elfde eeuw werd de Sió-rivier herovert op de Arabieren. Een belangrijke overwinning, welke het startschot gaf tot de bouw van kastelen langs de oevers van de rivier om het heroverde land te beschermen. Die kastelen vormen vandaag de dag het decor van de Ruta dels Castells del Sió de la Segarra.

La Ruta dels Castells del Sió de la Segarra

De Sió-rivier

In het kleine dorpje Gàver vormt de Font de Gàver, de bron van Gàver, het beginpunt van de Sió-rivier. Over een afstand van ongeveer 77 kilometer stroomt de rivier via de gewesten La Segarra, L'Urgell en La Noguera naar de Segre-rivier. Het is een bescheiden rivier die volledig afhankelijk is van regenwater. Daarom is hij even wispelturig als interessant om te volgen. In de loop der eeuwen zijn er verschillende dorpjes langs de oevers van de rivier verschenen, waarvan Agramunt een van de grootsten is. In de grotere plaats Balaguer mondt de Sió uit in de Segre-rivier.

De route

De Ruta dels Castells del Sió de la Segarra is op veel verschillende manieren af te leggen. Mensen die weinig tijd hebben kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om de auto te nemen en slechts een beperkt aantal kastelen te bekijken. Maar je kunt de route ook op de mountainbike of te voet afleggen. Op de mountainbike is het allemaal prima in een dag te doen, maar dan heb je uiteraard weinig tijd over om de kastelen en de omgeving op je gemak te bekijken. Het mooiste is dan ook om de route al wandelend af te leggen, waarbij je op je route enkele kastelen selecteert die je vanbinnen wilt bezichtigen. Overnachten kun je in de plaatselijke casas rurales, waarvan er meerderen langs de route te vinden zijn. De route is niet gemarkeerd, maar er zijn veel landweggetjes tussen de verschillende dorpjes, waardoor hij toch prima te doen is. Een goede kaart van de omgeving helpt je op weg, maar ook de brochure van de route zelf is een goed hulpmiddel om te zien welke kastelen wel en niet van binnen bezocht kunnen worden.

La Ruta dels Castells del Sió de la Segarra

Montfalcó Murallat

Heb je de bron van de Sió in Gàver bezocht, dan kom je al vrij snel in het kleine gehucht Montfalcó Murallat. Deze naam is geen toeval, want al van veraf is de kleine berg (mont) duidelijk te zien met daarop haar ommuurde (murallat) vestingstadje. De Vila Closa de Montfalcó Murallat is alleen al vanwege het schitterende uitzicht over de omgeving de moeite waard. Een rondweg om het kleine dorp is een ideale manier om een idee te krijgen van wat de wachters op de muren in vroeger dagen in het oog hielden. Binnen de 8 meter hoge muur zijn er iets meer dan 10 huizen gebouwd met in het centrum een klein pleintje. Een vernuftig systeem van afvoer zorgde ervoor dat al het regenwater vanaf de daken op één centraal punt samenkwam en zo de plaatselijke bron wat water voorzag. Vandaag de dag is er nog de oude dorpsoven te bekijken, het kerkje, maar ook is er prima te eten en te overnachten.

La Ruta dels Castells del Sió de la Segarra

Kastelen die vanbinnen te bezichtigen zijn

Slechts een beperkt aantal kastelen langs de route - of beter gezegd in de regio - kunnen ook daadwerkelijk vanbinnen worden bezichtigd. Een bijzondere daarbij is het Castell de Concabella. Dit kastel herbergt namelijk ook het zogenaamde 'Centre d'Interpretació dels Castells del Sió'. Dit verrassend moderne informatiecentrum geeft een overzicht van alle kastelen die langs de Sió-rivier te vinden zijn en laten je zo kennis maken met enkele belangrijke periodes in de geschiedenis van deze regio. In het centrum zijn verschillende exposities ingericht. Niet alleen over hoe het feodale systeem werkte en hoe kastelen werden gebouwd, maar ook over de plaatselijke flora en fauna die een beschermde status heeft. De hoogste toren is voor het publiek open en biedt je de mogelijkheid om de gehele streek in je op te nemen. Ook het Castell de les Pallargues is de moeite van een bezoek waard. Oorspronkelijk enkel een wachttoren, maar inmiddels uitgegroeid tot volwaardig kasteel. Tijdens een bezoek kun je onder andere een kijkje nemen in de vertrekken van oorspronkelijke bewoners, een intimiderende gevangeniscel en de wijnkelder. Na een bezoek in de verschillende vertrekken kun je plaatselijke lekkernijen of souvenirs kopen in het winkeltje dat de beheerders inmiddels in het kasteel hebben ondergebracht. Aanrader is de jam en wijn die in de streek worden gemaakt. Omdat dit kasteel zich langzaam uitbreidde is de bouw grillig en daardoor bijzonder. Andere kastelen in de directe omgeving die je ook vanbinnen kunt bezoeken zijn: Castell de Florejacs, Castell de les Sitges en Castell de Vicfred.

La Ruta dels Castells del Sió de la Segarra

Kastelen die alleen vanbuiten te bezichtigen zijn

Een groot aantal kastelen in de omgeving zijn in particulier bezit en daardoor niet te bezichtigen voor he publiek. Op speciale dagen willen de bewoners nog weleens hun kasteeldeuren openen, maar in de regel blijven deze hermetisch gesloten. Zo kom je in het begin van de route onder andere langs het schitterende Castell-Molí de Ratera en het Castell de l'Aranyó die zeker de moeite waard van het bekijken zijn. Bij elk kasteel zal je wel de nodige uitleg vinden over de kasteel en enkele wetenswaardigheden of legendes, maar veel verder dan de rand van de tuin zal je vaak niet mogen komen. Andere kastelen die je op de route tegen kunt komen zijn Castell de Castellmeià, de Torre de Mejanell, het Castell de Vergós Guerrejat, het Castell de les Oluges en de Torre d'Ivorra. Afsluiter van de route is het Castell de Montcortès dat net buiten Balaguer ligt.

La Ruta dels Castells del Sió de la Segarra

Bereikbaarheid

De route is met de auto gemakkelijk te bereiken vanuit Barcelona, maar je kunt ook de trein nemen. Vanaf het Sants-station neem je een regionale trein, welke je in ongeveer 2 uur tijd in het dorpje Sant Guim de Freixenet brengt. Vanaf daar is het ongeveer een uurtje lopen naar Gàver, het beginpunt van de route. Een andere optie is om de trein te nemen naar het grotere Cervera en vandaar de bus te nemen naar Gàver (lijn 507, naar Sant Guim de Freixenet). Nadeel van deze busverbinding is echter dat deze slechts één keer per maand gaat (de eerste maandag van de maand) en dan ook nog eens ontzettend vroeg in de ochtend. Naar mijn idee is de trein naar Sant Guim de Freixenet dus een betere optie. Na afloop kun je in Balaguer de trein naar Lleida en vervolgens naar Barcelona nemen of kiezen voor een vervolg van je verblijf door er op de Tren dels Llacs te stappen, een toeristisch traject met schitterende uitzichten onderweg richting La Pobla de Segur.

Praktische links bij dit artikel

Meer foto's bij dit artikel

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...