Home » Thema-artikelen » Catalonië » Voettocht van de laatste Kathaar (Camí de l'últim Càtar)
Voettocht van de laatste Kathaar (Camí de l'últim Càtar)
Bij veel mensen is de Camí dels Bones Homes inmiddels wel bekend, de meerdaagse tocht die van dwars door de Catalaanse Pyreneeën de vluchtroute van de katharen volgt en zo een groot aantal Middeleeuwse dorpjes aan elkaar weet te rijgen. Veel minder bekend is de daaraan verwante Camí de l’últim càtar (de voettocht van de laatste Kathaar), welke iets ten westen van de oorspronkelijke Camí is uitgestippeld.
In de voetsporen van Guilhem Belibasta
Guilhem Belibasta is de meest bekende Kathaar, of beter gezegd ook één van de laatste bij naam bekende Katharen. Aan de hand van een manuscript dat is gevonden in het Vaticaan kon men meer achterhalen over het leven van deze man en is geprobeerd om letterlijk zijn levenswandel te vangen in een meerdaagse wandelroute. Het resultaat is de Camí de l'últim càtar, een 10-daagse huttentocht welke ten westen van de al eerder gemarkeerde Camí dels Bones Homes die voert over Midelleeuwse paadjes en wegen. Dankzij deze nieuwe route kunnen de liefhebbers nu in beide richtingen een grote lusroute lopen in plaats van de lijnroute die normaal gesproken werd gevolgd van Queralt naar Montsegur.
1. Bagà – Gósol (23,52km / 6u 40 min)
De eerste etappe van de Camí de l'últim càtar begint in het dorpje Bagà, waar zich onder andere ook het informatiekantoor van het natuurpark Cadí Moixeiro bevindt. Het pad voert richting het pittoreske Gósol. Dit kleine dorpje, waar schilder Picasso jaren geleden gedurende enkele maanden verbleef vormt tevens een perfect uitvalsbasis om de bekende Pedraforca te beklimmen. Bagà zelf, het beginpunt van de route, is per openbaar gemakkelijk te bereiken vanuit Barcelona middels een rechtstreekse busverbinding. In de zomermaanden vormt dit dorpje tevens het decor van Festival càtar del Pirineu Català, een festival waarbij de oude tijden herleven in méér dan 10 gemeentes die aan de Camí dels Bons Homes liggen.
2. Gósol - Molí de Fórnols (17,08km / 4u 20 min)
Tijdens de tweede etappe kunnen we het wat rustiger aan doen deze etappe kunnen we in minder dan vijf uur lopen, waardoor we genoeg tijd overhouden om te genieten van het landschap waar we doorheen wandelen. Eerst is dat nog vooral bos, maar zijn we eenmaal op de Coll de Jossa dan worden bossen al minder dichtbegroeid en hebben we steeds meer uitzicht. In Tuixén kunnen we een lange pauze houden, niet alleen om te eten en te drinken maar bijvoorbeeld ook om de lokale kruidentuin te bezoeken die laat zien welke medicinale kruiden er allemaal in de directe omgeving groeien. Uiteindelijk dalen we af richting Molí de Fórnols.
3. Molí de Fórnols - La Seu d’Urgell (20,69km / 5u 42 min)
Vanuit Molí de Fórnols gaan we richting La Seu d’Urgell, de grootste stad die op de route ligt. Maar voordat we hier aankomen, mogen we eerst nog genieten van wellicht één van de meest spectaculaire bergwanden van Catalonië: de Cadí. Deze bergwand, die de rand vormt van het natuurpark Cadí-Moixeiro, vormt enerzijds een natuurlijk obstakel over de Pre-Pyreneeën over te steken, maar anderzijds vormt hij de perfecte plek om te genieten van het uitzicht over de Cerdany-vallei. Aangekomen in La Seu dÚrgell is er niet alleen een ruime keus uit accommodaties, maar ook uit activiteiten zoals het bezoeken van enkele van de interessante musea of het huren van kajaks in het wildwaterpark net buiten de stad.
4. La Seu d’Urgell – Castellbò (20,18km / 5u 20 min)
Laten we grote stad eenmaal achter ons, dan gaan we richting het dorpje Castellbò. Deze weg vormde in vroeger tijden de belangrijkste verkeersader van het gewest Pallars en is inmiddels dan ook uitgegroeid tot één van de hoofdwegen van de streek. Het dorp Castellbò heeft een speciaal plekje in de route, want het was de plek waar Guilhem Belibasta, naamgever van deze wandelroute, destijds gevangen werd gehouden. Kun je er met je planning rekening mee houden, probeer dan in de tweede week van augustus in Castellbó te zijn, dan vindt hier namelijk de bekende Mercat Càtar plaats, een markt die volledig in het teken van de Katharen staat.
5. Castellbò - Sant Joan de l’Erm (15,16km / 4u 37min)
Deze etappe is voor wat betreft afstand dan misschien niet zo lang, maar er moeten dan ook hoogtemeters gemaakt worden. Méér dan 1000 meter gaat de route omhoog deze dag. En da’s ook niet zo vreemd, want op deze dag loop je het natuurpark Alt Pirineu binnen: de Hoge Pyreneeën. Met een oppervlakte van méér dan 70.000 hectares is dit het grootste natuurpark van Catalonië. Destijds tot stand gekomen door een groot aantal kleine bijzondere natuurgebieden samen onder één beschermde noemer te brengen. Let er op deze dag-etappe overigens op dat je ook steeds minder bomen en dus schaduw onderweg tegenkomt. Bescherming tegen de zon is dan ook belangrijk. Een goede hoed, zonnebril en natuurlijk een stevige beschermingsfactor crème doet wonderen.
6. Sant Joan de l’Erm – Llavorsí (19,93km / 5u 38 min)
Als je dacht dat je met de méér dan 1000 meter stijgen van de vorige dag al op het hoogste punt van de route was aangekomen heb je je stevig vergist. Ook vandaag gaat het stijgen nog door, ruim 440 meter omhoog wel te verstaan. De route volgt ook vandaag voornamelijk veel oude Middeleeuwse paden, welke je vaak nog duidelijk kunt herkennen tijdens het wandelen. Llavorsí, de eindbestemming van vandaag, staat vooral bekend vanwege het raften dat hier gebeurt. Er zijn dan ook veel lokale bedrijven te vinden die rafting aanbieden. Een dagje waterpret inplannen is dan ook zeker aan te raden.
7. Llavorsí –Tírvia – Alins (13,28km / 3u 15 min)
De Pyreneese dorpjes blijven elkaar op deze dag opvolgen. Mar omdat je niet zo veel hoeft te stijgen vandaag is het bijna een rustdag. Wanneer je door Tírvia struint moet je je voorstellen dat het in dit dorpje was waar onze laatste Kathaar, Guilhem Belibasta, gevangen werd genomen. Eenmaa aangekomen in Alins kun je heerlijk uitrusten gedurende de rest van de middag. Bijvoorbeeld op één van de terrasjes die uitzicht bieden op de vallei waar je de volgende dag doorheen zult wandelen richting Frankrijk.
8. Alins‐ Refugi Vallfarrera (15,29km / 4u 20 min)
Vanuit Alins gaat de route verder naar de refugi (berghut) Vallfarrera, genaamd naar de vallei waar je de gehele dag doorheen loopt. Deze berghut is ook tot op zeer dichtbij te benaderen per auto, waardoor hij zeker in de weekenden van de zomermaanden erg druk bezocht wordt. Dat heeft ook een andere reden: deze berghut vormt voor velen startpunt van een tocht m de Pica d’Estats te beklimmen. Deze bergtop, van ruim 3400 meter hoog, is de hoogste top van Catalonië en heeft daarom voor velen een grote aantrekkingskracht. Onze route loopt echter niet naar de Pica d’Estats, maar zal de volgende dag richting de Plat de Boet voeren. Liefhebbers kunnen ervoor kiezen om vandaag al door te lopen naar de groene weide op hoogte om daar eventueel hun tentje op te zetten om er de nacht onder de sterrenhemel door te brengen.
9. Refugi Vallfarrera ‐ Monicou (FR) (18,45km / 4u 45 min)
Op deze dag steken we de grens over. En wel op een hele bijzondere plek, de Port de Boet. Op deze pas, op een hoogte van 2511 meter, werd in vroeger dagen veel handel gedreven. Het was namelijk hier waar de kooplui van beide landen elkaar ontmoetten en ruilhandel dreven. Om dat te herdenken wordt er nog steeds elk jaar, op de laatste zondag van augustus, een ruilmarkt - ‘Lo Mercat’ genaamd - georganiseerd en komen mensen van verre om op deze grote hoogte de ruilhandel van weleer opnieuw te bedrijven. In Monicou begint de afdaling aan de Franse kans van de Pyreneeën richting de eindbestemming van de route.
10. Monicou ‐ Tarascon sur l’Ariège (26,06km / 6u 05 min)
De laatste etappe is dan weliswaar nagenoeg volledig bergafwaarts, maar is tevens de langste van de hele route. En het is daarom dat veel mensen ervoor kiezen om deze etappe op te delen in twee etappes en ongeveer halverwege in Niaux slapen. Op die manier hou je tevens wat extra tijd over om twee indrukwekkende grotten onderweg te bezoeken: de grotten van Niaux en Grotte de la Vache. Vanaf Tarascon sur l’Ariège kun je eventueel de doorsteek maken naar Montsegur of Foix om daar de Camí dels Bons Homes op te pikken en in evenveel etappes weer terug te lopen naar je beginpunt van 10 dagen eerder.
De total route in cijfers
- Totale afstand: 189,64 kilometer
- Aantal meter stijgen: 7420 meter
- Aantal meters dalen: 7745 meter
- Afstand in tijd: 50 uur en 42 minuten
- Moeilijkheid: Middel/zwaar
Praktische links bij dit artikel
- AraLleida: http://www.aralleida.com/
- Camidelsbonshomes.com: http://www.camidelsbonshomes.com/travessa/el-cami-de-l-ultim-catar.htm
- GPS-track (GPX): http://www.camidelsbonshomes.com/files/ruta174/ruta-de-l-ultim-catar-gpx.gpx
- Catalonie.startpagina.nl: http://catalonie.startpagina.nl/
- Meteo.cat: http://www.meteo.cat/