Home » Thema-artikelen » Catalonië » Gegants de Pedra, trektocht door de Catalaanse Pyreneeën van Lleida

Gegants de Pedra, trektocht door de Catalaanse Pyreneeën van Lleida

In het noorden van Catalonië en Lleida ligt de comarca Pallars Sobirà, vlak naast Andorra en tegen de Franse grens. Voor liefhebbers van bergwandelen is dit deel van Catalonië een waar paradijs. De Gegants de Pedra is een 3-daagse trekking welke je op aangename wijze kennis laat maken met enkele van de mooiste uitzichten van deze comarca, startend in het bergdorp Rialp.

Gegants de Pedra, trektocht door de Catalaanse Pyreneeën van Lleida

Onder begeleiding van gids en met bagagevervoer

Zeker voor beginnende bergwandelaars is de Gegants de Pedra een aanrader. Bij deze tocht word je namelijk begeleid door een gids die je onderweg alles kan vertellen over de streek, de lokale flora en fauna en natuurlijk de fijne kneepjes van het bergwandelen kan bijbrengen. De eerste nacht slaap je in een hotel in Rialp, waar tevens de eerste kennismaking met de gids is. Hij zal je op de eerste avond meer informatie geven over de route, maar ook vragen beantwoorden en eventuele twijfels wegnemen. Daarna volgt een stevig diner om op tijd het bed in het hotel op te zoeken. Een goede eerste nachtrust is immers belangrijk om goed uitgerust aan de eerste etappe te kunnen beginnen.

Gegants de Pedra, trektocht door de Catalaanse Pyreneeën van Lleida

Eerste etappe: 11 kilometer en 7/8 uur wandelen

Vroeg in de ochtend wordt de bagage verzameld en is een gevarieerd ontbijt om energie op te doen. De eerste dag is 11 kilometer lang en er moet een hoogteverschil van ruim 1000 meter worden overbrugd. Het eerste stuk van route loopt door het bos van Ribera, waarna een bezoek aan het historische bergdorpje San Juan de Colinos volgt. Ook Beraní ligt op de route, waarna enkele schitterende bergweiden de beklimmingen tussendoor afwisselen. In Prat de Muntanya kan er uitgerust worden tijdens de lunch, onder andere genietend van het schitterende uitzicht. Na de lunch volgt opnieuw een stevige beklimming, deze keer naar de Pedres d'Aulò, met 1775 meter het hoogste punt van de etappe van vandaag. In het verleden werd hier stevig gevochten in de Spaanse burgeroorlog, nu is het een vredige (maar nog steeds emblematische top) met een schitterend uitzicht. Dat uitzicht wordt tijdens de afdaling overigens niet minder, onder andere over de Vall de Santa Magdalena en Port Aine. Uiteindelijk eindigt de etappe in het dorpje Roni, waar ook overnacht zal worden.

Gegants de Pedra, trektocht door de Catalaanse Pyreneeën van Lleida

Tweede etappe: 16 kilometer en 6/7 uur wandelen

Hoewel de afstand van de tweede dag etappe een stuk groter is dan de eerste dag, hoeft er nu maar een hoogteverschil van 600 meter te worden overbrugd. En bovendien kun je vroeg in de ochtend prima opwarmen in het begin, want het eerste stuk is een afdaling naar de Pont de Gulleri, waar de befaamde Noguera Pallaresa rivier wordt overgestoken. Deze rivier is befaamd dankzij de vele stroomversnellingen en daardoor zeer geliefd onder rafters en wildwaterkanoërs. Vanaf de brug voert de route langs Sant Romà de Tavèrnoles, vroeger een levendig bergdorpje maar nu enkel nog enkel imposante ruïnes. Ook het volgende dorpje, Botella, is inmiddels uitgestorven, dit in tegenstelling tot Rodes. Rodes is deze etappe de plek waarde lunch (picnic) wordt genuttigd. En opnieuw onder het genot van een schitterend uitzicht, deze keer over de Vall d'Assua. Met een volle maag wil je niet te zwaar van start gaan, dus het volgende deel van de route kent weinig hoogteverschil, tot aan Surp (1080 meter). Het laatste deel van de route tot aan Caregue gaat geleidelijk omhoog, maar kent verder geen zware stukken meer.

Gegants de Pedra, trektocht door de Catalaanse Pyreneeën van Lleida

Derde etappe: 9,5 kilometer en 5 uur wandelen

De derde en laatste dag is bedoeld om nog even te genieten van de gezonde berglucht. Met slechts een hoogteverschil van 260 meter hoeft er vandaag niet meer geklommen te worden. Sterker nog, het is bijna één lange afdaling richting Rialp. Als er genoeg tijd is kan het dorpje Sorre bezocht worden, waar een oude watermolen laat zien hoe er in vroeger dagen elektriciteit werd opgewekt. Precies rond etenstijd kom je aan in Rialp, waar een verfrissende douche kan worden genomen.

Praktische links bij dit artikel