Wandelen langs de Vlaamse kust
De Vlaamse kust biedt een keur aan wandelmogelijkheden voor de liefhebbers. Lekker uitwaaien in de herfstwind op het strand en lekker even uit de wind uitrusten tussen de gigantische duinen. Een kort overzicht van enkele van de vele mogelijkheden.
Lokale bewegwijzerde wandelroutes
Bijna elke badplaats heeft eigen routes in de omgeving of dwars door de stad (zoals bijvoorbeeld in Oostende). Deze routes zijn vaak ofwel gratis ofwel voor een klein bedrag (enkele Euro's) te verkrijgen bij de plaatselijke VVV-kantoren. Vooral rond het plaatsje De Panne zijn er veel (korte) routes te wandelen, vooral ook omdat de natuur hier schitterend en afwisselend is. De routes zijn vaak erg kort (2 tot 5 kilometer), maar zeer makkelijk aan elkaar te koppelen voor een lange dag wandelen. Bewijzering is eenvoudig gehouden en door middel van verschillende kleurcodes kun je de routes makkelijk uit elkaar houden.
Wandeldomeinen
Langs de kust zijn er veel natuurreservaten welke voor het publiek gesloten zijn. Een 8-tal van deze gebieden is echter wel opengesteld voor wandelaars en worden daarom ook wel wandeldomeinen genoemd. Elk van deze domeinen heeft iets bijzonders en ze zijn dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Zo kun je in het domein De Haan wandelen tussen de bomen. Op zich niet zo vreemd natuurlijk, maar wel als je bedenkt dat deze bomen tussen en op de duinen staan! Of wat te denken van het Westhoekdomein: het grootste duingebied van de Belgische kust. Er lopen maar liefst 5 verschillende routes door dit domein en de kans is groot dat je tijdens je wandeling klein wild tegen komt: fazanten, bunzing, konijnen en (volgens de lokale gids) zelf wilde katten. Verder naar het noorden is domein Raversijde weer bijzonder om een geheel andere reden: er zijn in dit domein namelijk erg veel sporen te vinden uit het verleden. Niet alleen uit de oudheid op de archeologische site Walraversijde, maar ook van de tweede wereldoorlog.
GR 5A
De GR 5A (niet te verwarren met de GR-5, ook wel E2 genoemd) is één van de langste lusvormige GR-routes van Europa. De totale afstand van de deze GR bedraagt maar liefst 560 kilometer. Het westelijk deel van de lus van deze GR voert langs de Vlaamse kust. Bekende kustplaatsen als Oostende, Nieuwpoort en De Panne vormen het meest westelijke deel dat nagenoeg continu langs de kust voert. Mensen die dus enkele dagen lang langs de Vlaamse kust willen wandelen komen met deze route zeker aan hun trekken. Informatie en route-beschrijving zijn te verkrijgen bij de plaatselijke VVV's van genoemde badplaatsen of via Internet op de site van de GR-paden (zie links onderaan).
Bezoekerscentrum De Nachtegaal
Voor de wandelaars die graag meer willen weten over het gebied waar ze doorheen wandelen kan ik het bezoekerscentrum De Nachtegaal van harte aanbevelen. Verscholen tussen de duinen biedt dit centrum een keur aan informatie over het gebied. Het ontstaan en het behoud van de duinen staat centraal en je kunt er op een leuke wijze kennis maken met alle facetten van natuurbehoud van het gebied, niet alleen door middel van lezen en kijken naar foto's, maar ook door interactief dingen uit te proberen. Vanuit het centrum start ook een educatieve wandelroute van 7 kilometer door wandeldomein De westhoek. Gedurende de tocht kom je niet alleen in aanraking met de zanderige duinen, maar loop je ook door een proefbos waar je veel verschillende boomsoorten bij elkaar ziet. Een route dus die ook interessant is om met de kinderen te lopen.
Bereikbaarheid
De Vlaamse kust is gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Er is namelijk een tramverbinding langs de gehele kust. Vanuit Brussel kun je de trein nemen naar bijna alle grotere plaatsen langs de kust. Met de auto is de kust uiteraard ook makkelijk te bereiken, maar het vinden van een parkeerplaats is soms lastig en het parkeren zelf is vrij duur.
Links:
Bezoekerscentrum De Nachtegaal
Dekust.org
De Panne
GR-LF Routepaden
Meer wandelroutes
|