Vogelwandelingen in Nederland
Geïnspireerd geraakt door het lezen van het boek 'Vogels in hun landschap', behorende bij de gelijknamige cursus van Teleac, kun je enkele provinciale Landschappen van Nederland bezoeken om daar vogelwandelingen te maken. In het genoemde boek staan er maar liefst 24 wandeling genoemd, hieronder worden er daar vier bijzondere routes van getipt.
Drenthe: Hijkerveld
Het Hijkerveld is waarschijnlijk een van de grootste natuurgebieden van de provincie Drenthe. Niet alleen kun je hier wandelen tussen om vogels te kijken, maar bijvoorbeeld ook oog in oog komen te staan met echte Schotse hooglanders. De vogelwandeling door het Hijkerveld is gemarkeerd met paarse paaltjes en start bij De Schaapskooi in Hijken. Je komt hier onder andere de visarend en de roerdomp tegen. Leuk extraatje voor die het eens anders willen: de kijkhut aan het vloeimeer is via een 162 meter lange onderaardse gang bereikbaar (buiten het broedseizoen)
Utrecht: Amerongse bos
In het Amerongse bos kun je als je wilt dagen ronddolen. Het bos mag zogezegd 'zijn eigen gang gaan' en is dus lekker wild. Dat is duidelijk te zien aan de omgevallen bomen en de oerwoudachtige aanblik die sommige gebieden hebben. Speciaal voor de wandelaars is er op de top van de Amerongse berg een informatiezuil geplaatst met informatie over het gebied waar je je in bevindt. En als je de weg (N225) oversteekt kom je uit bij de Bovenpolder, een moerasgebied waar je tevens een bezoekje kunt brengen aan de lepelaars of kasteel Amerongen.
Flevoland: Natuurpark Lelystad
Het Natuurpark Lelystad is een schitterend natuurgebied en tegelijkertijd een wildpark. Aan vogels kom je er onder andere ooievaars tegen, maar er is hier veel meer te zien. Het edelhert, de otter, de eland, wilde zijnen, przewalskipaarden en zelfs wissenten kom je hier tegen. En het mooiste is dat al deze dieren vrij gemakkelijk te 'spotten' zijn en dat alles goed bereikbaar is. Veel paden zijn verhard en zodoende ook toegankelijk gemaakt voor kinderwagens en rolstoelen. De wandeling die in het beok staat beschreven omvat slechts een klein deel van het park dat zeker een hele dag ronddwalen waard is.
Limburg: Geuldal
De wandeling door het Geuldal is om twee redenen bijzonder: enerzijds omdat het Geuldal zelf een zeldzaam mooie plek is om te wandelen, anderzijds omdat er een schat aan zeldzame vogels in dit gebied voorkomt. Wat te denken van de kleine ijsvogel die steeds weer op zoek is naar een visje om te verschalken? De route die het boek beschrijft is niet gemarkeerd, maar eigenlijk is dat ook niet nodig. Ruwweg loop je van pen naar Cottessen, eerst langs de Epenerbaan, vervolgens terug meer langs de oever van de Geul zelf. Let er wel op dat het heuvellandschap er hier voor zorgt dat je een redelijk hoogteverschil moet overbruggen. Waarschijnlijk is het dan ook de meest vermoeiende wandeling uit het boek.
Andere wandelingen
Zoals gezegd staan er in het boek in totaal 24 vogelwandelingen besproken, 2 voor elke provincie van Nederland, telkens in een ander provinciaal landschap. Alle wandelingen zijn de moeite waard, zeker als je op zoek gaat naar de vogels die er in dat bepaalde gebied leven. Het boek is dan ook een inspiratie voor de beginnende en gevorderde vogelspotter.
Links:
Vogels in hun landschap (Teleac)
Vogelbescherming
Landschappen
Het Utrechts Landschap
Flevo-landschap
Geuldal (Natuurmonumenten)
Vogels in hun landschap (boekrecensie)
|