Wandelen in het Tatragebergte
In het zuiden van Polen en het noorden van Slowakije vind je als buitensporter een perfecte bestemming voor je klim- en of wandelvakantie: het Tatragebergte. Een enorme aaneenschakeling van ruige bergen, kabbelende bergbeekjes en diepe grotten.
Tatra Nationaal Park (Polen)
Met als hoogste top de Rysy (2499m) is het Tatra Nationaal Park enorm populair onder Poolse bergwandelaars. Die komen echter niet alleen om de vele toppen te beklimmen, waarvan er overigens redelijk wat boven de 2000 meter uitsteken, maar ook om te genieten van de rust aan één van de vele bergmeertjes die dit gebied rijk is. Je kunt in het nationale park kiezen tussen eenvoudige routes langs kabbelende bergbeekjes en door de dalen, maar ook voor stevige beklimmingen met indrukwekkende uitzichten als beloning. Deze routes zijn over het algemeen zeer goed gemarkeerd, niet alleen met richtingaanwijzers, maar ook met informatie over afstand en duur van de te volgen route. Een populaire (en daardoor soms drukke) route is die naar de top van de Giewont (1894m), welke zeer duidelijk is gemarkeerd en ook geschikt is voor mensen onder klimervaring.
Zakopane
Veel wintersportliefhebbers kennen de stad Zakopane al van de wintermaanden: duizenden liefhebbers van skiën komen dan immers op de witte pistes af. In de zomermaanden is de stad echter niet minder bruisend: dan is Zakopane namelijk de ideale basisplaats voor een wandelvakantie in het Tatragebergte. In de stad kun je kiezen uit een grote diversiteit aan overnachtingsmogelijkheden, van luxe hotels tot eenvoudige pensions. En hoewel Zakopane slechts 100 kilometer van het vliegveld van Cracow ligt is de trein waarschijnlijk de beste manier om de stad te bereiken. Om vanuit de stad vervolgens de bergen in te trekken kun je (naast te voet) kiezen voor bijvoorbeeld de bus. Dagelijks zijn er meerdere diensten die je naar het hart van de bergen brengen en parkeren in de stad is vaak gratis tot zeer goedkoop.
Tatra Nationaal Park (Slowakije)
Ook aan de Slowaakse zijde van de grens wordt het Tatragebergte beschermd middels een Nationaal Park. Het Slowaakse park werd zelfs enkele jaren eerder dan het Poolse opgericht (in 1948 om precies zijn, het Poolse deel in 1954) en beslaat een nog groter deel van de Hoge Tatra. Samen werden zij in 1993 door de UNESCO eindelijk in de status verheven van International Biosphere Reserve, waardoor bescherming van de regionale natuur nog beter kan plaatsvinden. In het Slowaakse deel van het Tatragebergte kun je oog in oog komen staan met een beer tijdens je wandeling, maar er leven ook nog wolven, wilde katten en zelfs de lynx. De kans dat je één van deze laatste drie tegenkomt is echter nihil. In totaal is er overigens zo’n 600 kilometer aan bewegwijzerde routes in dit park, dus er is voor elke bergwandelaar wel iets naar ervaring en conditie te vinden. Wil je de hoogte in, zoek dan de 2655 meter hoge Gerlachoský Stít op. De hoogste berg van deze kant van de Hoge Tatras.
Eco-toerisme in Polen
Een leuke manier om het Poolse Tataragebergte te leren kennen is door deel te nemen aan een ‘expeditie’ van Eco-Tourism in Polen. Zij organiseren meerdaagse tochten in de mooiste natuurgebieden van het land en dus natuurlijk ook in het zuidelijke Tatragebergte. Belangrijke speerpunten van hun tochten zijn respect voort de natuur en genieten van diezelfde natuur. Bijvoorbeeld tijdens een 7-daagse tocht in het zuiden van het land, inclusief een heuse wildwater rafttour op de Dunjec rivier. Wellicht ten overvloede: de groepen worden begeleid door gidsen die ook Engels (en in een enkel geval zelfs Nederlands) spreken.
Links
Tatransky narodny park (Tatra Nationaal Park)
Zakopane
Berghutten
Poolse organisatie voor Toerisme
Reuzengebergte.startpagina.nl
Eco-Tourism
|