Wandelen in Siberië
De drang om steeds verder van de beschaving te gaan wandelen wordt bij velen steeds groter. Één van de laatste grote echte wildernissen waar dat nog kan is Siberië.
Siberië als wandelbestemming?
Bij het horen van de naam Siberië denken veel mensen aan werkkampen uit de tijd van Stalin, kou en ellende. Gelukkig ligt de tijd van Stalin inmiddels al ver achter ons en blijkt Siberië naast koude winters ook prima weer te kennen in de zomers. Maar veel belangrijker is misschien wel dat Siberië veel meer heeft te bieden dan veel mensen in eerste instantie kunnen bedenken. Siberië is immers zo enorm groot, dat het ook niet gemakkelijk is samen te vatten in één artikel wat je er allemaal kunt zien. Dat er echter meer dan genoeg mogelijkheden zijn zal wel duidelijk worden, want enkele van de bekendste (en mooiste) gebieden komen in dit artikel aan bod.
Altajgebergte
Het Altajgebergte is waarschijnlijk het mooiste berggebied dat Siberië rijk is. Het is te vinden in het zuiden, waar Rusland, Mongolië, China en Kazachstan bij elkaar komen. De Beloecha is met zijn 4506 meter de hoogste berg van het gebied en tevens de hoogste berg van Siberië. Juist omdat de Westerse beschaving (industrialisering) hier nauwelijks is doorgedrongen is het een gebied dat nog echt puur natuur is. Vervoer moet dan ook in veel gevallen plaatsvinden met grote terreinwagens of zelfs legertrucks. Of natuurlijk met de benenwagen en een rugzak op de rug. Trekkings zijn door diezelfde afwezigheid van beschaving echter ook behoorlijk zwaar, want de wandelaar/klimmer moet volledig selfsupporting zijn tijdens de tocht/beklimming. De ongerepte natuur maakt echter veel goed en de uitzichten in het Altajgebergte zijn fenomenaal.
Baikalmeer
Van een geheel andere orde is het Baikalmeer. Dit meer is (qua inhoud) het grootste zoetwatermeer van de wereld en is tot ruim anderhalve kilometer diep en is volgens Wikipedia qua oppervlakte te vergelijken met België. Niet een meer om dus in één dag omheen te lopen, maar om een goed geplande tocht langs de waterkant te maken met eventueel een oversteek met de boot. Natuurlijk zijn ook hier de uitzichten schitterend, zeker als je het geluk hebt om op een heldere ochtend of avond de zonsopkomst of ondergang te mogen meemaken. Één van de grootste steden aan het Baikalmeer (op overigens nog steeds bijna 100 kilometer van de waterkant) is Irkoetsk. Deze stad is misschien wel het meest tegenovergestelde van het gebied van het Altajgebergte, want hier kom je een enorme hoeveelheid industrie tegen die de stad niet echt aantrekkelijk maken om in te vertoeven. Het is echter ook het belangrijkste knooppunt voor mensen die vanuit het Westen naar het Baikalmeer reizen, dus je zult er vrijwel zeker een bezoek kunnen/moeten brengen.
Kamtjatka
Ben je ooit op IJsland of Lanzarote geweest en was je daar onder de indruk van het vulkanische landschap? Dan zou Kamtjatka je volgende reisbestemming moeten zijn. In dit gebied liggen namelijk in de zogenaamde ‘ring van vuur’, een ring die zijn naam dankt aan de enorme hoeveelheid vulkanen zich hier bevinden. Velen daarvan zijn ook vandaag de dag nog actief en dus kun je in Kamtjatka in sommige delen ook niet zomaar met de rugzak op gaan rondtrekken. Het maanlandschap is uiteraard schitterend om te bezoeken, maar gezien de aanwezigheid van de actieve vulkanen en behoorlijke hoeveelheid aardbevingen die er plaatsvinden is het ook een gebied waar je extra moet opletten. Waar je zeker ook op moet letten – in positieve zin- is de grote verscheidenheid aan flora en fauna die je in hier aantreft. Juist door de afgelegen ligging en de afwezigheid van industrie en toeristen kun je hier tijdens je tochten nog oog in oog komen te staan met beren, wolven en lynxen. En natuurlijk kun je voor een gezond avondmaal proberen een zalm te vangen en deze aan de waterkant te grillen bij het kampvuur.
Siberië op eigen houtje?
Ben je avontuurlijk ingesteld dan kun je er voor kiezen om Siberië op eigen houtje te gaan ontdekken. Op het internet kun je daarvoor diverse handige sites vinden met informatie over zaken als visa, treinverbindingen en het inhuren van lokale gidsen. Bedenk daarbij altijd dat de mensen in deze streek over het algemeen niet of zeer slecht Engels spreken en je dus vooral met handen en voeten zult moeten communiceren. Bij het inhuren van een lokale gids kun je het beste vertrouwen op de ervaringen van anderen. Vraag daar dus ook naar op de diverse fora voor reizigers. Een handig hulpmiddel voor onderweg kan een satelliettelefoon zijn, want sommige toeristen zijn schijnbaar toch nog verrast als ze in een gebied als dit komen en er geen netwerkbereik is voor hun mobiele telefoon.
Siberië met een reisorganisatie: Djørney True Adventure
Twan van Bakel is een vaste bezoeker van Hiking-site.nl en een echte avonturier. Het reizen zit hem in het bloed, want hij heeft inmiddels behoorlijk veel van de wereld gezien. Veel van zijn reizen voerden naar het ruige Siberische landschap en inmiddels heeft Twan zoveel ervaring en contacten opgedaan in dit gebied dat hij besloot er zijn werk van te maken. Met zijn reisbureau bedient hij het publiek dat graag lange tochten maakt en niet bang is om meerdere dagen geen mens tegen te komen in de wildernis. Hij organiseert echter niet alleen trekkings, maar ook beklimmingen (onder andere naar de top van de Elbrus) en expedities. Daarbij beperkt hij zich overigens niet alleen tot Siberië, maar zoekt ook andere gebieden in Rusland en zelfs Midden- en Zuid-Amerika op. Twan maakt voor zijn reizen gebruik van ervaren lokale gidsen, zodat zijn reizen ook een financiële impuls bieden aan de lokale bevolking van de te bezoeken gebieden.
Links:
Djørney True Adventure
Avontuurlijke trektochten in Siberië en Centraal Azië (Vladimir Borodin)
HT wandelreizen Siberië
Intertrek Siberië
Altai-pagina (Nicole E. Zonderhuis)
Fotoboek Kamchatka (Rob Broek)
Verslag kampeertrektocht Siberië (Kitty Terwolbeck)
Boekrecensie Siberien (Hiking-site.nl)
|