foto

Wandelen in Kroatië

Als voorbereiding op mijn zomervakantie heb ik veel informatie gezocht over wandelen in Kroatië en daar ook gebruik van gemaakt tijdens de vakantie zelf. In dit artikel slechts enkele mogelijkheden voor mensen die ook willen wandelen in dit schitterende land aan de Adriatische Zee.

Vojak, de top van Istrië

Direct aan de Rivièra van Opatija kijkt de Vojak uit over geheel Istrië. De berg is het hoogste punt van Istrië en maakt deel uit van het schitterende Ucka Natuurpark. De top is goed toegankelijk, lopend vanaf de kust, maar eventueel ook met de auto tot op een paar kilometer (officieel mag je niet doorrijden tot aan de top met de auto). Er loopt een gemarkeerde route dwars over de top en als je deze volgt kom je via een mooie graatwandeling uiteindelijk uit op de top zelf. Daar staat een kleine uitkijktoren, met daarin een kiosk waar ze souvenirs en kaarten verkopen. Als het weer het toelaat is de top ook een veel gebruikt startpunt voor parapentes. In de directe omgeving van de berg zijn er overigens veel meer dingen te zien die de moeite van het bezoeken waard zijn. Een mooie korte, maar zeer leerzame wandeling kan bijvoorbeeld gemaakt worden bij de Vela Draga vallei, waar enorme hoge rotspilaren een bijzondere aantrekkingskracht hebben op rotsklimmers.

Plitvice, wandelen bij het water

Plitvice is waarschijnlijk het meest bekende nationale natuurpark van Kroatië. En dat is eigenlijk ook niet vreemd, want de enorme hoeveelheid watervallen die je hier bij elkaar vind maken een dagtocht door het park tot een schitterende belevenis. Helaas moet je er wel rekening mee houden dat je op een zomerse dag het park deelt met duizenden anderen en je dus af en toe gewoon als kudde-dieren achter elkaar loopt. Maar het is het waard, zeker als je bedenkt dat er in dit park bijna 100 watervallen te vinden zijn. De meesten daarvan zijn ontstaan gedurende de duizenden jaren dat de natuur hier haar vrije loop heeft kunnen gaan. Vandaag de dag zijn er veel wandelpaden aangelegd in het gebied en kun je over loopplanken langs en over de watervallen wandelen. Het park zelf is grofweg verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij sommige mensen ervoor kiezen om een bezoek aan het park uit te spreiden over twee dagen. Als je echter stevig doorwandelt en ook gebruik maakt van de veerboot die je over het grootste meer kan vervoeren, dan heb je aan één dag in principe genoeg. Wil je echter vooral genieten, probeer dan zo vroeg mogelijk bij het park aan te komen, zodat je als het ware vóór de drukte uit verder het park in kunt lopen. Zodra je de ingangen achter je hebt gelaten zijn er een groot aantal paden waar je uit kunt kiezen en daarom kun je op die manier de grootste drukte ontwijken.

Paklenica Park, een paradijs voor klimmers

Ten noordoosten van Zadar ligt het klimmersparadijs Paklenica Park. Dat is park vooral geliefd is bij klimmers wil niet zeggen dat je er niet schitterend kunt wandelen. Er zijn namelijk een groot aantal wandelpaden en ook naar de top van bekendste big wall van het park, Anica Kuk, loopt een goed begaanbaar wandelpad. Het park wordt voornamelijk gevormd door een lange, smalle canyon waar links en rechts allerlei klimroutes zijn uitgezet. De wandelaar kan echter gewoon de canyon blijven volgen om vervolgens te kiezen voor bijvoorbeeld de wandeling naar de top van Anica Kuk of helemaal door te lopen naar de berghut midden in het park, de Paklenica berghut. Er is echter veel meer om uit te kiezen als je enkele dagen uittrekt om dit gebied rond te wandelen. In totaal is er namelijk meer dan 150 kilometer aan gemarkeerde routes in het park te vinden. Op dit moment wordt er ook hard gewerkt aan de tunnels van het park, welke onder andere dienst zullen doen als onderkomen voor klimmers, winkels met klim- en ander buitensportmateriaal, expositieruimte en toiletten. Mammut organiseert elk jaar de kampioenschappen Big Wall Speed Climbing in het park, een event waar klimmers uit de hele wereld op af komen om aan deel te nemen om de kunsten van de razendsnelle deelnemende klimmers van afstand te bekijken.

Srd, uitkijkend over Dubrovnik

Ga je helemaal naar het zuiden van Kroatië, dan kom je vanzelf uit bij Dubrovnik. Deze oeroude stad heeft in de zomer van 2007 nog op het randje van afbranden gestaan, bedreigd door een grote bosbrand die tientallen kilometers breed vanuit Bosnië was over komen waaien. Letterlijk aan de rand van de stad kon het vuur pas eindelijk worden geblust. Een berg die behoorlijk geleden heeft onder deze bosbrand is de Srd, die een schitterend uitzicht biedt over het oude stadsdeel van Dubrovnik. De berg is gemakkelijk te bewandelen en er is een gemarkeerde route die vanuit het oude stadsdeel zigzaggend omhoog gaat tot aan de overblijfselen van een oude burcht boven op de top. Je kijkt dan niet alleen uit over Dubrovnik zelf, maar kunt zonder problemen ook de kleine eilanden in de directe omgeving zien liggen. Het enige nadeel van dit gebied is de nabijheid van de grens met Bosnië en Herzegovina, waardoor er hier en daar nog oude mijnenvelden te vinden zijn…

Mijnenvelden in Kroatië?

Een tragisch overblijfsel uit de langslepende oorlog in het verleden van Kroatië zijn de onopgeruimde mijnenvelden. Het opruimen van een mijnenveld kost enorm veel geld en dat geld moet voor een groot deel betaald worden uit eigen middelen van de lokale autoriteiten. Daarom kiest men in veel gevallen voor het simpelweg laten liggen van het mijnenveld en deze duidelijk markeren met borden. De eerste keer dat je zo’n bord tegenkomt is het uiteraard behoorlijk schrikken, maar na verloop van tijd krijg je wel in de gaten dat je gewoon op de gemarkeerde paden moet blijven om niet in de problemen te komen. Daarnaast is het af te raden om in het donker of dichte mist te gaan wandelen in gebieden waarvan bekend is dat er mijnenvelden zijn. Om deze reden wordt het ook sterk afgeraden om bijvoorbeeld te gaan wildkamperen buiten de gebaande paden of grote stukken van een wandelroute af te snijden door dwars door de vrije natuur te wandelen. Bij twijfel kies je natuurlijk altijd voor de veiligste weg en dat is over het niet zo aangename asfalt. Van het pad afgaan en zelf een route kiezen wordt in alle gevallen afgeraden. Ook als er geen markeringen staan! De aanwezigheid van mijnenvelden hoeft in ieder geval geen reden te zijn om volledig weg te blijven uit Kroatië, want het land heeft enorm veel moois te bieden voor natuurliefhebbers.

Links

Natuurpark Ucka
Nationaal park Plitvice
Nationaal park Paklenica
Nationaal park Krka
Nationaal park Mljet
Informatie over mijnen in Kroatië
Kroatie.startpagina.nl
De Krajina (reisverslag)


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 23-01-2025

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }