foto

Hiking in de Yukon

Onder de bezoekers van Hiking-site.nl zijn er veel droombestemmingen om eens te gaan wandelen. Voor veel wandelaars en natuurliefhebbers is de Canadese Yukon daar zeker één van.

Wat en waar is de Yukon?

‘The Yukon’ is de meest noordwestelijke punt van Canada en beslaat het gebied rond de rivier de Yukon. Yukon is een woord uit een oude lokale taal (Athapaska) en betekent zoveel als grote rivier. En dat past de Yukon prima, want met een lengte van meer dan 3500 kilometer is deze rivier één van de grootste van Noord Amerika. Het gebied dat nu de Yukon wordt genoemd is bijna een half miljoen vierkante kilometer groot, groter dan België, Denemarken, Duitsland en Nederland samen. Binnen de Yukon is niet alleen enorm veel bos te vinden, maar tevens de hoogste berg van Canada: de Mount Logan (5959 meter). Daarnaast kom je er naast enorme gletsjers ook de kleinste woestijn van de werelrd tegen, de Carcross Desert. Daarmee is ook meteen duidelijk dat het klimaat in dit gebied zeer uiteenlopend is en je extremen van +30 graden tot -60 graden kunt meemaken.

Klondike Gold Rush (Chilkoot Trail)

Ga je op zoek naar informatie over de Yukon, dan stuit je al vrij snel op de Klondike Gold Rush. Halverwege de negentiger jaren van de negentiende eeuw kwamen er velen op het nieuws dat er in dit gebied goud was te vinden. Kleine dorpen werden op eens enorme wereldsteden door de gigantische toestroom van goudzoekers. Nadat het goud vrijwel volledig was verdwenen, verdwenen ook vrij snel daarna de goudzoekers om hun geluk ergens anders te beproeven. Tegenwoordig kun je echter de zware tocht van veel goudzoekers volgen via het Chilkoot Trail, een zware tocht met een klim van meer dan 1000 meter hoogteverschil. In totaal is deze tocht slechts 53 kilometer lang, maar vergis je niet: juist door het hoogteverschil en de steilheid doen mensen er gemiddeld zo’n drie tot vijf dagen over om de tocht volledig uit te lopen. Gezien de historische waarde van de route moet je er wel rekening mee houden dat je een permit nodig hebt om de route te mogen volgen. En hoewel je tijdens het lopen geen goud meer zult vinden, kom je toch langs een groot aantal overgebleven en achtergelaten relikwieën uit de tijd van de Gold Rush.

Kluane National Park

De hoogste berg van Canada, Mount Logan (5959 meter), is te vinden in het immense Kluane National Park. Dit park heeft een oppervlakte van bijna 22.000 vierkante kilometer en staat garant voor het vinden van de wildernis waar veel mensen bij de gedachte aan Canada aan denken. Het park grenst aan Alaska en werd in 1979 door de UNESCO uitgeroepen tot wereld erfgoed. Naast uitgestrekte bossen en de hoogste bergen van het land, vind je hier ook uitgestrekte gletsjers en ijsvelden die ongeveer de helft van het park beslaan. En hoewel in de naam van het park ligt verborgen dat je er veel vis tegenkomt, komen veel mensen hier vooral om te wandelen. Er zijn immers honderden kilometers aan bewegwijzerde routes te vinden in het park, van eenvoudige en korte tochtjes voor ene ochtend, tot lange meerdaagse tochten die meer energie en ervaring vereisen. Om te overnachten kun je kiezen uit diverse accommodaties, maar eventueel ook je tent meenemen om deze op toegestane plaatsen op te zetten. Wil je echter een meerdaagse tocht maken in het park, dan moet je dat altijd melden.

Ivvavik National Park

Helemaal in het noorden van de Yukon is een ander nationaal park te vinden: Ivvavik National Park. Met een gemiddelde wintertemperatuur van bijna -30 graden zeker geen bestemming voor de mensen die van lekker warm houden, maar voor alle andere natuurliefhebbers een plek van heerlijke eenzaamheid en ontmoetingen met bijvoorbeeld kariboes en beren. Hou er echter rekening mee dat er in dit park geen bewegwijzerde routes zijn. Het maken van meerdaagse tochten in dit gebied vergt dan ook een gedegen voorbereiding en je bent zelfs verplicht om je geplande route bij de parkautoriteiten bekend te maken voordat je op pad gaat. De mooiste tijd van het jaar om het park te bezoeken is eind juni en begin juli. Rond die tijd is de toendra namelijk bezaaid met kleurige bloemen en kom je kariboe in grote getale tegen. In augustus is er ook nog redelijk goed te hiken, maar hou er dan rekening mee dat het weer al snel verslechterd en de omstandigheden vragen om ruime ervaring met lopen in Arctische gebied.

Georganiseerde tochten in de Yukon

Joost van der Putten is de Nederlandse eigenaar van ‘Nature Tours of Yukon’ en hij bracht me op het idee om een artikel te schrijven over dit schitterende gebied. Nature Tours of Yukon biedt aan bezoekers van de Yukon de mogelijkheid om mee te gaan met volledige georganiseerde tochten of om zelf op pad te gaan met materiaal dat bij het bedrijf gehuurd kan worden. Ook helpen ze je graag bij het samenstellen en voorbereiden van je eigen tocht. Ze zijn immers de lokale specialist die de weg weten in het gebied zelf en de regels die er gelden. Één van de mogelijkheden is bijvoorbeeld het volgen van het hierboven beschreven Chilkoot Trail, maar ook kano-tochten en zelfs overnachten onder het noorderlicht behoren tot de mogelijkheden.

Links

Nature Tours of Yukon
The Yukon's Adventure Experts
Yukon Larger Than Life
Parks Canada Agency
Yukon Info
Reisverslag Canada/Alaska
Reisverslag Alaska-Yukon
Wereldwijzer Canada (Ronald de Lange)


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 13-04-2025

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }