foto

Wandelen in de zee: wadlopen

Beetje genoeg van alleen maar wandelen over asfalt en bospaadjes? Probeer dan eens een keer te gaan wadlopen in/over onze eigen Waddenzee. 'Lopen in de bagger' zoals sommigen het noemen, of gewoon lopen tegen de klok van de getijden.

Wadlopen?
Wadlopen is ontstaan in de eerste helft van de twintigste eeuw. Tijdens een strenge winter in 1929 was het kwik zo ver gedaald dat er geen scheepvaart meer mogelijk was tussen het vaste land en het eiland Schiermonnikoog. Daarom moest men over het ijs van en naar het eiland toe. Voor enkelen was dit de inzet om te onderzoeken of dat wellicht ook andere seizoenen mogelijk zou zijn, het water zakte tijdens laagwater immers zo laag dat het mogelijk moest zijn om over de waddenzee naar het eiland te lopen. En tien jaar later was het Derk Schortinghuis die het wadlopen introduceerde zoals men dat vandaag de dag kent: het recreatief wandelen van het vaste land naar de eilanden in de Waddenzee.

Telkens een andere route
Iets dat wadlopen zo interessant maakt is het feit dat de routes telkens weer anders lopen. Omdat het water vrij spel heeft tijdens eb en vloed en de natuur daardoor de loop van het water steeds weer anders zal laten zijn, zijn ook de 'ideale routes' steeds weer anders. wadlooporganisaties zullen dan ook ten alle tijden hun routes controleren en daar waar nodig bijstellen. Dat bijstellen gebeurt elk seizoen opnieuw, maar gedurende periodes van hevige stormen soms zelfs enkele keren binnen een seizoen. Het is dan ook nooit zo dat iemand die met een organisatie een tocht heeft gelopen dezelfde tocht daarna op eigen houtje nog eens moet proberen te lopen. Dat kan immers levensgevaarlijke situaties opleveren.

Wadlopen en veiligheid
Dat wadlopen gevaarlijk is komt eigenlijk alleen door onkunde/onwetendheid van sommige particulieren. Het zijn immers deze mensen die het geld van het huren van een gids willen uitsparen en zelf op pad gaan die in de problemen komen. De gidsen die zijn aangesloten bij de diverse organisaties weten immers wél wat de meest veilige route is van het moment en wanneer men exact moet vertrekken om op tijd weer vaste grond onder de voeten te hebben. Daarnaast zijn gidsen vaak uitgerust met EHBO, radio en GPS om zeker te zijn dat ze in noodsituatie adequaat kunnen reageren. Alleen op pad gaan is overigens niet alleen dom en onveilig, het is ook nog eens veel minder gezellig!

Wadloop-uitrusting
Het handige van wadlopen is dat je er niet echt een speciale uitrusting voor hoeft aan te schaffen. Belangrijkste is de bescherming van het bovenlichaam en goede schoenen die nauw aansluiten aan de voet. Je wilt immers niet dat je schoen in het slib blijft steken terwijl je nog een paar kilometer voor de boeg hebt. De bescherming voor het bovenlichaam (zoals een T-shirt, windblock en/of fleece) is noodzakelijk in verband met de wind. Want hoe warm het ook lijkt aan de kust: halverwege de tocht zul je het zeker kouder krijgen door de wind die opsteekt. Over je benen hoef je je daarentegen minder druk te maken: deze zijn nagenoeg de hele weg in de weer en blijven dus wel warm. Handig is het wel om in je kleine dagrugzak schone schoenen, een plastic zak en droge kleren mee te nemen. Deze heb je immers nodig voor de terugweg met de boot.

Wadlopen: niet voor iedereen
Het mag duidelijk zijn dat wadlopen niet voor iedereen geschikt is. Je moet immers over een goede conditie beschikken. Niet alleen omdat het lopen in het losse, modderige slib door sommigen als zeer zwaar wordt beschouwd, maar ook omdat je als het ware 'tegen de klok' loopt. Ben je immers te laat: dan is het zwemmen geblazen of moet de boot worden opgeroepen. Het is dan ook niet zo als bij normale wandelingen dat je onderweg even een stukje langzamer kunt gaan lopen of zelfs kunt gaan zitten om even te pauzeren. Dat gebeurt pas aan het eind van de tocht in de duinen of op de boot. Om te testen of je uit het juiste hout bent gesneden om een tocht over de wadden te maken kun je eens een paar kilometer over het strand wandelen. En dan uiteraard vooral in het gedeelte met het losse zand waar je voeten lekker diep wegzakken. Kun je meteen alvast wennen...

Links
Waddenvereniging: http://www.waddenvereniging.nl/
Waddenzee.nl: http://www.waddenzee.nl/
Stichting Uithuizer Wad: http://www.wadlopen.nl/
Stichting Wadloopcentrum Pieterburen: http://www.wadlopen.com/
Vrije Wadlopers: http://www.vrijewadlopers.nl/
Op zoek naar tochtgenoten?: http://www.hiking-site.nl/club/index.php


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 11-01-2025

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }