Wandelen bij droogte
Waar moet je eigenlijk op letten als je gaat wandelen na een lange periode van droogte? Een artikel over meer dan alleen de zonnecrème en een zonnebril.
Waterbron?
Zeker in de bergen geldt dat niet alle waterbronnen op de kaart ook daadwerkelijk nog water bevatten. Na een periode van droogte zijn kleine riviertjes en beekjes vaak droog komen te liggen en kan het dus zijn dat je op de kaart een rivier ziet staan waar je in werkelijkheid voor een droge bedding staat. Zeker als je van deze stroompjes afhankelijk bent voor bijvoorbeeld je watervoorraad is het raadzaam om na te gaan of bronnen nog wel degelijk water geven op het moment dat je op pad gaat (bijvoorbeeld bij de boswachter, huttenwaard, etc.).
Extra voorzichtig met de natuur
Hoewel de natuur erg flexibel is als het gaat om overleven in droge periodes moet je rekening houden met de extra beschadiging die nu kan worden veroorzaakt. Zo zullen planten en gras normaal gesproken niet zo snel problemen opleveren als je er langs of over loopt, maar na een lange periode van droogte breken takjes sneller af en veert droog gras niet weer op nadat je je voet hebt opgetild. Probeer het wandelen buiten de paden dus zo veel mogelijk te vermijden.
Bosbrandgevaar!
Iedereen heeft de grote bosbranden inmiddels wel op TV gezien. Portugal, Frankrijk, Spanje en zelfs in Nederland branden grote stukken bos en grasland volledig af door vaak menselijke nalatigheid. Een weggegooide sigaret, een niet goed uitgemaakt kampvuurtje of een achteloos achtergelaten glazen fles kunnen catastrofale gevolgen hebben voor de natuur. Respecteer dus de borden die aangeven dat roken en open vuur verboden zijn en wees extra voorzichtig als je met je brander een pannetje water wilt koken. Plaats je brander bijvoorbeeld op een steen of op los zand om te voorkomen dat het onderliggende gras vlam vat. En onderschat het gevaar ook niet: een kleine vonk op een dor stukje gras kan zich binnen enkele seconden(!) uitbreiden over vele vierkante meters!
Lawinegevaar!
Ook in de bergen schuilt er na een lange periode van droogte en warmte een extra gevaar: lawinegevaar. IJs en sneeuw dat er normaal gesproken voor zorgt dat rotsen goed vastzitten smelt langzaam weg en wordt niet aangevuld met verse sneeuw of ijs. Het gevolg is dat grote rotsen plotseling los kunnen schieten en met groot geweld naar beneden storten. De vele voorbeelden van (soms dodelijke) ongelukken in de bergen maken duidelijk dat veel mensen dit gevaar vaak onderschatten en denken dat het wel meevalt. Maar zoals nu in de kranten staat te lezen is zelfs het beklimmen van beroemde bergen als de Matterhorn en de Mont Blanc nog gevaarlijker geworden door smeltende 'eeuwige' sneeuw.
Overstromingsgevaar?
Het klinkt tegenstrijdig, maar ook in een periode van droogte is er overstromingsgevaar. Zeker in gebieden als Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal moet je hier rekening mee houden. Je zou niet de eerste toerist zijn die na een lange dag wandelen denkt dat die droge rivierbedding een prima plek is om je tent op te zetten om vervolgens diep in de nacht te worden vervallen door golvend water in de tent omdat het honderd kilometer verderop in de bergen is gaan regenen. Neem dus nooit een dergelijk risico. Ook overdag kan het gebeuren dat je in een droge bedding loopt die binnen enkele minuten is veranderd in een rivier van meer dan een meter diep.
Help de natuur een handje
Dieren en planten hebben het net als mensen knap moeilijk in een lange periode van droogte. Maar als mens kun je de natuur natuurlijk altijd een handje helpen. Zo kun je in je eigen achtertuin een bakje water plaatsen voor vogels of in de bossen bijvoorbeeld enkele bruine boterhammen (zonder beleg!) achterlaten op plekken waarvan je weet dat wild er op zoek is naar voedsel. Ook aardappelschillen worden door de dieren vaak op prijs gesteld. En mocht je twijfelen of je er inderdaad goed aan doet: vraag het dan eens aan de boswachter. Die zal je graag helpen om de natuur een handje te helpen!
Links
Lawinegevaar door droogte: http://www.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=394029/sc=761448
Natuurmonumenten: http://www.natuurmonumenten.nl/
Staatsbosbeheer: http://www.staatsbosbeheer.nl/
Wereld Natuur Fonds: http://www.wnf.nl/
Waterfilters: http://www.hiking-site.nl/materialen_waterfilters.php
|