Wandelen en het milieu
Wandelen is een manier van voortbewegen die weinig tot geen schade aanricht aan de natuur en het milieu. Althans, als enkele simpele basisregels in acht worden genomen.
Afval tijdens het wandelen
Eigenlijk zou het heel vanzelfsprekend moeten zijn dat je je afval gewoon meeneemt tijdens het wandelen en niet onderweg achterlaat tussen de struiken. Jammer genoeg zie je echter steeds vaker dat het meer gewoonte dan uitzondering wordt dat mensen hun papiertjes, lege blikjes, etc. gewoon op de grond gooien. Met een klein plastic zakje (5 gram!!) heb je al een volwaardige vuilniszak bij je en kun je je rommel gewoon meenemen en aan het eind van de wandeling in een vuilnisbak deponeren. Uiteraard geldt dat niet alleen voor papiertjes en lege blikjes/flesjes, maar bijvoorbeeld ook voor sigarettenpeuken, kauwgoms, lollystokjes, etc.
Bosbrandgevaar
Zeker in een tijd van droogte is er een gerede kans dat het weggooien van een sigarettenpeuk of stukje glas een bosbrand kan veroorzaken. Vaak bagatelliseren mensen het gevaar omdat ze niet in de gaten hebben hoe snel een vuur kan ontstaan en kan uitgroeien tot een grote brand, maar elke zomer weer zijn de bewijzen op TV te zien. Ook het maken van een kampvuurtje kan leiden tot een bosbrand omdat de wind stukjes gloeiend as veel meters kan meenemen om vervolgens in het droge gras te deponeren. Als je dus al vuur wilt maken doe het dan alleen als je precies weet wat je doet en waar je het doet (beschermd van wind, geen brandbare ondergrond, niet laten nasmeulen, etc.)
Wilde dieren
Iedereen wil graag wild zien tijdens een wandeling. Al is het maar ene konijntje of het witte achterwerk van een wegrennend hert. Toch is de kans dat je dieren ziet steeds minder groot omdat de dieren weten dat de mens gevaarlijk kan zijn. Ook worden dieren vaak verstoord in hun (nacht)rust als wandelaars besluiten om van de paden af te wijken en op die manier dwars door een rustgebied van (groot) wild te stappen zonder in de gaten te hebben dat dit grote gevolgen kan hebben voor het wild. Dat is ook de reden waarom bijvoorbeeld natuurmonumenten heel duidelijk aangeeft wat wel en niet mag als je een gebied dat onder hun beheer valt betreedt.
Licht en lawaai
Iets waar veel wandelaars vaak ook niet bij stil staan is dat licht en lawaai heel ver 'dragen'. Licht is op meer dan een kilometer nog te zien en een rustig gesprek aan de rand van een heide kan 500 meter verderop soms letterlijk woord voor woord gevolgd worden omdat het geluid over de oppervlakte wordt 'gedragen'. Hou hier dus rekening mee als je gaat wandelen. Probeer niet al te veel lawaai te maken, zodat ook de kans dat je daadwerkelijk wild ziet een stuk groter wordt. En als je dan gedurende de nacht langs de bosrand wandelt, probeer dan zo min mogelijk licht te maken. Vaak is het licht van de maan en de sterren al meer dan voldoende. Het is gewoon een kwestie van je ogen even aan de duisternis laten wennen.
Moet je dan nog wel wandelen?
Het bovenstaande kan wellicht te sterk als een 'opgehouden vinger' klinken en voor sommigen het plezier in het wandelen helemaal wegnemen. Niets is echter minder waar: als je immers bovenstaande 'regels' een beetje in acht houdt zul je zien dat je veel langer van de natuur kunt genieten. Ook is het interessant om eens mee te gaan met een wandeling van de IVN of eens een gesprek aan te gaan met de boswachter. Je zult verbaasd staan van de verhalen die zij soms te vertellen hebben...
Links
Natuurmonumenten
Staatsbosbeheer
Vereniging voor natuur- en milieueducatie (IVN)
Milieu- en Natuurcompendium
Wandelen en bosbranden
|