foto

Sneeuwschoenwandelen

Het was nog maar enkele jaren geleden dat mensen op sneeuwrackets werden uitgelachen als zouden zij op tennisrackets proberen te lopen. Tegenwoordig is het 'snowshoeing' echter een sterk opkomende liefhebberij van veel wandelaars en wintersporters die de sneeuw eens op een andere manier willen betreden.

Steeds meer routes
Inspelend op deze hausse in de sport komen er steeds meer routes in Europa bij. In de Verenigde Staten, Canada en Noord-Europa/Scandinavië is de sport al volwassen en zetten mensen hun eigen routes uit, maar hier in Europa worden de routes nog uitgezet zoals ook langlaufloipes worden uitgezet. Commercieel denkende huttenwaarden, hotelhouders en toeristische organisaties zetten de routes zo uit dat er een geheel nieuwe bron van inkomsten wordt aangeboord in en seizoen waarin normaal gesproken weinig tot geen bezoekers langskomen. Enkele belangrijke gebieden waar je steeds vaker mensen op rackets ziet staan zijn onder andere de Vogezen, de Ardennen en de Spaanse Pyreneeën. Dit naast de al bekende wintersport-gebieden als in Oostenrijk, Zwitserland en het Mont Blanc gebied in Frankrijk.

Vogezen
In de Vogezen zijn er veel mogelijkheden. Vooral ook voor hen die graag zelf op pad gaan en middels kaart en kompas een route uit willen stippelen. Het aantal beschikbare overnachtingsplekken is groot en het terrein biedt voor zowel beginnende als gevorderde sneeuwschoenwandelaars genoeg routes om iets te vinden dat aansluit bij de eigen ervaring en wensen. Omdat er tevens een redelijke ski-commercie in dit gebied is, is de infrastructuur dusdanig goed dat ook in de winter de meeste routes zeer goed bereikbaar zijn. De hoogteverschillen in het gebied zijn erg afhankelijk van de gekozen route. In sommige gevallen kunnen kilometerslange routes nauwelijks hoogteverschil vertonen, terwijl op sommige korte routes het verschil meer dan 500 meter kan bedragen.

Ardennen
De Ardennen (en ook de nabij gelegen Eifel) bieden de mogelijkheid om het sneeuwschoenwandelen wat dichter bij huis uit te proberen. In de omgeving van de Hoge Venen zijn er in de winter veel routes, vaak aangelegd door dezelfde kleine bedrijfjes die ook langlaufloipes aanleggen. Hierdoor is het ook niet moeilijk om een plek te vinden waar de rackets eventueel gehuurd kunnen worden. Verder naar het zuiden (Luxemburg/Eifel) is het hoogteverschil vaak iets groter, maar zijn ook de uitzichten vaak van een hoger 'ooh' en 'aah' niveau. Bij voldoende sneeuw bestaat de mogelijkheid om enkele wandelroutes van de Luxemburgse wander-verein te volgen op sneeuwrackets. Als je dit dan buiten de weekenden doet heb je vaak de gehele route voor jezelf: een ervaring die zeker aanleiding zal zijn om het sneeuwschoenlopen vaker te gaan doen.

Pyreneeën
De Spaanse Pyreneeën bieden veel bewegwijzerde routes bij de hoger gelegen skipistes en in de buurt van plaatsen waar veel wintersporters samen komen. Denk daarbij aan de vallei van Benasque (Aragón) of de vallei van Nuriá. Een absolute must om te bezoeken is het nationale natuurpark Aigües Tortes in het noordwesten van Catalonië of (ten zuiden van de Pyreneeën) het park van Kadi. In beide gebieden zijn bewegwijzerde routes, bestaat de mogelijkheid om rackets te huren en kunnen tochten gemaakt worden onder begeleiding van lokale gidsen. Een ideale combinatie is het uitproberen van het lopen op sneeuwrackets onder begeleiding van een gids om vervolgens zelf een tocht te maken in licht terrein. De valleien van Gigues Tortels of Demasqué bieden dan een prima combinatie van beschikbare slaapplaatsen (berghotels en/of refugio's) en bewegwijzerde routes.

Georganiseerd op de rackets
Niet alleen lokale gidsen gaan op pad met toeristen. Het is ook mogelijk om in Nederland bij verschillende organisaties een wintertocht te boeken op de rackets. Zo kun je met SNP bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen in Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Groenland(!), Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië en Zwitserland. Met Alpintreff kun je verschillende toerenweken maken, onder andere in oostenrijk en de Italiaanse Dolomieten. En wil je het Mont Blanc gebied eens op een andere manier bekijken, neem dan een kijkje op de site van Edward Bekker Ski & Alpinisme. De voordelen van deze organisaties is dat alles in het Nederlands wordt geregeld en begeleid. Nadeel is wellicht dat vaak ook de prijs hoger ligt dan je bij een lokale zou moeten betalen.

Links:
Edward Bekker Ski & Alpinisme
SNP
Reisverhaal sneeuwschoenwandelen


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 16-04-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }