Fotograferen tijdens het wandelen
Tijdens het wandelen in welk landschap dan ook kun je schitterende foto's maken. Sommige mensen denken echter dat mooie foto's alleen voor de professionele fotograaf en dure camera's zijn weggelegd. Dat valt in de praktijk echter best mee.
Welke camera neem je mee
De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat ook kleine compacte camera prima dienst kunnen doen tijdens het wandelen. Kleine camera's hebben bovendien het voordeel dat ze weinig ruimte in beslag nemen, weinig gewicht hebben en (over het algemeen) makkelijk te bedienen zijn. Daar tegenover staat natuurlijk dat je met een grotere, duurdere camera vaak meer mogelijkheden. Middels verschillende lenzen kun je bijvoorbeeld beter inzoomen op een onderwerp en kun je filters gebruiken. Ook het handmatig kunnen aanpassen van sluitertijd en diafragma vinden sommige mensen van groot belang om de foto precies zo te maken als ze in gedachten hadden. Ga echter gewoon bij jezelf na wat je nodig denkt te hebben en gebruik dat dan. Zo kun je voor een lange poldertocht best met een zwaardere, grote camera willen lopen, terwijl je tijdens het doen van de Tour de Mont Blanc wellicht kiest voor een kleine compactcamera om gewicht te besparen.
Digitaal of niet?
De laatste paar jaar heeft de digitale camera enorm aan populariteit gewonnen. En eigenlijk is dat ook niet vreemd. Het maken van een digitale foto kost je immers nauwelijks geld (hooguit wat energie van de batterij) en je kunt dus zoveel foto's maken als je zelf wilt. Ook is de kwaliteit van digitale camera's in de laatste paar jaar enorm toegenomen, terwijl de gemiddelde prijs van camera's juist is gedaald. De digitale camera kent echter ook een paar nadelen. Zo zijn ze vaak minder zuinig met batterijen en zul je dus rekening moeten houden met ofwel extra batterijen dragen of een wijze waarop je de accu kunt opladen. Ook kan je opslag-medium in de camera vol raken en dan is het de vraag of je wel in de gelegenheid bent om deze over te schrijven naar bijvoorbeeld een CD-ROM of niet. Dit terwijl je overal in de wereld wel een fotorolletje kunt kopen en je daar dus nooit om verlegen zult zitten.
Het vastleggen van je wandeling
Persoonlijk vind ik het altijd erg leuk om enkele maanden na een wandeling nog eens rustig de foto's door te kunnen kijken om te terug te genieten van de wandeling. Belangrijk is dan echter wel dat de wandeling goed is vastgelegd. En dat kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een thema: ik heb ooit tijdens een wandeling alleen maar alle verschillende paddestoelen die we onderweg tegenkwamen gefotografeerd. Ook kun je kiezen voor landschappen en uitzichten: een goede manier om dat te doen is af en toe gewoon 's even stil te staan en goed rond te kijken. Maar dan ook echt goed rondkijken en 's goed te bedenken wat nu een mooie foto zou opleveren. Dat geeft vaak een veel beter resultaat dan lukraak alle kanten op schieten in de hoop dat er een paar leuke foto's bijzitten. Ook kun je kiezen om je medewandelaars te vereeuwigen. Op die manier heb je al wat meer levendigheid/actie in de foto's. Let er echter op dat je niet je medewandelaars op de zenuwen gaat werken. Niet iedereen vindt het leuk om elke 10 minuten een camera in het gezicht geduwd te krijgen. Neem dus ook voldoende afstand van je onderwerp.
Jezelf op de foto zetten
Het blijkt altijd lastig om jezelf op de foto te zetten. Met een eenvoudige compact-camera was dat nog vrij eenvoudig, je had immers maar één mogelijkheid en dat was gewoon met gestrekte arm en foto van jezelf maken. Met de zelfontspanner kun je echter de camera ergens neerzetten om 'm vervolgens na 10 of meer seconden de foto te laten maken. Maar hoe plaats je de camera stevig? Er zijn speciale wandelstokken waarvan je het handvat kunt afschroeven. Hieronder bevindt zich een schroefdraad waar je de camera op kunt schroeven. ook zijn er kleine statieven op de markt die je gemakkelijk mee kunt dragen zonder direct een kilo extra gewicht bij je te dragen. Heb je niks om handen, kijk dan eens uit voor een stevige steen op een paaltje. Op die manier kun je soms ook hele leuke (ietwat vreemde) hoeken krijgen van waaruit de foto genomen is.
Een fotocursus volgen?
Er zijn diverse reisorganisaties die nu ook al speciale fotoreizen aanbieden. Vaak zijn dit cursussen voor de beginnende fotograaf, die zo al wandelend leert hoe hij/zij met de camera om moet gaan. Ook zijn er speciale cursussen voor landschapsfotografie of bijvoorbeeld sportfotografie. Of je zo'n cursus moet volgen is natuurlijk helemaal aan jezelf. Sommige mensen kopen liever een goed boek en leren zichzelf vervolgens de mooiste foto's maken. Anderen horen liever van een professionele fotograaf wat de fijne kneepjes van het vak zijn. Een voordeel van het volgen van een cursus is de interactie: je krijgt direct feedback van een professional. Als je jezelf aanleert foto's te maken kan het langer duren en komt de interactie vaak pas op het moment dat de foto's in het album zitten: dan worden ze bewonderd of nauwelijks bekeken...
Links
Grenzeloos Reis- en Natuurfotografie
Marcel Dijkinga
Rob Doolaard
Virtuele exposities
Wandelfotos.nl
Willem Laros
10 compositietips voor fotograferen op reis
|