foto

Redder in lawinenood: Lawinepiepers

In eerdere artikelen kwamen de lawinepiepers reeds algemeen ter sprake, maar in dit artikel een overzicht van enkele van de bekendste piepers op de Nederlandse markt.

ARVA A.D.vanced
ARVA is eigenlijk de afkorting van 'Appareil de Recherche de Victimes en Avalanche', maar is tevens de merknaam van enkele piepers. De nieuwste uit die serie is de ARVA A.D.vanced, welke eind 2004 op de markt is gekomen. Deze analoog/digitale pieper is uitgevoerd met twee antennes en werkt op 4 AAA batterijen. Het 'advanced' van deze pieper ten opzichte van de standaarduitvoering (ARVA Evolution) zijn de grote + en - knoppen op de voorkant. Met deze kun je namelijk zelf bepalen hoe sterk de ontvangst moet zijn en daardoor storen elementen tijdelijk uitschakelen. De ARVA A.D.vanced weegt 265 gram (inclusief batterijen en draagriem).

BCA Tracker DTS
Backcountry Access (BCA) maakt een veelheid aan lawineveiligheids-producten. Naast de hier besproken Tracker DTS onder andere ook sondes en sneeuwscheppen. De Tracker DTS wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn robuustheid en zijn brede bandbreedte (waardoor ook de signalen van oudere piepers zonder problemen worden opgevangen). In Duitsland is onder andere de DAV Summit Club (gids- en cursustak van de Deutscher Alpenverein) uitgerust met de Tracker DTS en in de Verenigde Staten is het de standaardpieper van de National Outdoor Leadership School (NOLS). De Tracker DTS, digitaal en uitgerust met een dual-antenne, weegt 363 gram, inclusief draagriem en 3 AAA-batterijen.

Mammut Barryvox
De Barryvox van Mammut is een digitale lawinepiep met een klein formaat. De Barryvox weegt slechts 170 gram, inclusief de 3 AAA batterijen. Het omschakelen van zend naar zoek modus gebeurt middels een grote knop op de voorkant. Daarbij moet de knop ingedrukt worden gehouden om van zoeken naar zenden te gaan of 3 keer achter elkaar worden ingedrukt om van zenden naar zoeken te gaan. In geval van meerdere slachtoffers geeft de Barryvox prioriteit aan het dichtstbijzijnde slachtoffer. De Barryvox is onderdeel van het A.R.M. (Avalanche Risk Management) set van Mammut bestaande uit de Barryvox, een sonde en een sneeuwschop. De pieper wordt geleverd inclusief een zeer leerzame CD-rom waarop middels multimedia uitleg wordt gegeven over het gebruik van de Barryvox en omgaan met lawinegevaar in het algemeen. Hierbij worden de verschillende mogelijke situaties nagespeeld en op die manier uitgelegd hoe je het beste een slachtoffer kunt zoeken.

Ortovox M2
Bij lawinepiepers dacht men tot enkele jaren geleden vooral aan Ortovox. Daar is het bedrijf dan ook vooral om bekend geworden en ze hebben er dan ook al vele honderd duizenden van de gemaakt. Ortovox heeft dan ook als een van de weinige fabrikanten een behoorlijk assortiment om uit te kiezen. Tegenwoordig wordt dan vooral de M2 gekozen, een analoog/digitale pieper die zeer makkelijk is in het gebruik. De pieper zit vastgeklikt aan een riem en werkt op die manier in de zend-mode. Zodra hij wordt losgeklikt (en dus in de hand wordt genomen) schakelt hij automatisch over op de ontvangst-mode. Net als alle pieps van Ortovox is ook deze geschikt voor gebruik met oortelefoon. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de x1 digital (ook van Ortovox) is de M2 uitgevoerd met slechts één antenne (de x1 digital met twee). Hij weegt 310 gram (inclusief batterijen en draagriem). Interessant om naar uit te kijken: de S1 van Ortovox, welke sonsor-gestuurd op zoek gaat naar maximaal 5 slachtoffers. Deze lawinepiep zal komende winter worden geïntroduceerd.

Stubai Pieps DSP
De Pieps DSP van Stubai is de nieuwste lawinepieper in dit overzicht en volgens het Duitse blad Alpin tevens de beste (test in Alpin 2/2004). De DSP is volledig digitaal en heeft een zeer groot bereik (meer dan 50 meter). Ook de nauwkeurigheid van de DSP is bijzonder hoog, waarschijnlijk ook te danken aan het feit dat hij is uitgerust met maar liefst 3 antennes. Meest bijzondere aan deze pieper is echter het feit dat tot 5 slachtoffers op een zeer goede wijze kunt vinden. Het bijzondere zit 'm in het feit dat je het binnenkomende signaal van een reeds gevonden slachtoffer als het ware kunt uitzetten. Op die manier kun je je dus volledig richten op het volgende slachtoffer, terwijl andere mensen het eerste slachtoffer uitgraven. Schakelen van zenden naar ontvangen gaat eenvoudig middels een grote schuifknop. De Pieps DSP weegt 198 gram, inclusief 3 AAA batterijen. Er is overigens ook een uitgebreide versie beschikbaar, met ingebouwd kompas, hoogtemeter en thermometer.

Links
Nic-Impex (ARVA)
Backcountry Access
Barryvox (Mammut)
Ortovox
Stubai (Pieps DSP)
Lawinepiepers (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-04-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }