foto

Bijzondere trekkers-tentjes

Bij het zoeken naar een nieuwe tent gaan veel mensen uit van de gevestigde merken en de bekende modellen. In dit artikel echter aandacht voor enkele niet-alledaagse modellen voor 1 of 2 personen.

Outdoordesigns Soloraider
De Soloraider van Outdoordesigns heeft een wat vreemde vorm. Het komt dan ook vaak voor dat mensen denken dat hij verkeerd is opgezet, omdat de opening in een ongebruikelijk schuine hoek staat ten opzichte van de rest van de tent. Lig je er echter in, dan zul je dit pas goed weten te waarderen: je bent in deze bivakzak perfect beschermd tegen de wind en hebt ook niet direct dat benauwde gevoel dat je vaak bekruipt als je in een bivakzak ligt. Bijkomende bijzonderheid is het materiaal waar de Soloraider van gemaakt is: Exchange Lite Gore-Tex. Met een waterkolom van meer dan 15.000mm(!) lig je gegarandeerd droog, maar het bijzondere aan Exchange is het hoge ademende vermogen. Als je de tent helemaal afsluit zul je merken dat er toch nog nauwelijks condens optreedt. Verder is de Soloraider 240 centimeter lang en weegt hij bij elkaar zo'n 1,4 kilo.

Coleman Raid
De Raid van Coleman werd dit jaar pas geïntroduceerd. Het is een zeer lichte krappe tweepersoons of ruime éénpersoons tent. En 'zeer licht' moet je in dit geval ook echt letterlijk nemen, want de Coleman Raid weegt slechts 980 gram. Dus nog géén kilo! De buitentent is gemaakt van ripstop polyester met een siliconenlaag aan de buitenkant. Met de waterkolom van zo'n 3.000mm kun je een zomerse bui prima doorstaan, hoewel je dan wel de zeer kleine bijgeleverde haringen goed in de grond gestopt zult moeten hebben. Naast het extreem lage gewicht heeft de Coleman Raid nog een bijzonderheid: hij wordt geleverd zonder opbergzak. De reden is even simpel als vernuftig: in het grondzeil (8.000mm waterkolom) is de opbergzaak verwerkt, zodat je geen extra losse zak mee hoeft te nemen. Je bergt de tent dus als het ware in diens grondzeil op.

Lightwave g2 ion
De g2 ion van Lightwave is een zeer lichte (2,5 kilo), maar ook zeer ruime tweepersoons trekkerstent. De g2 ion is een zogenaamde 'semi-geodetische' tent en maakt gebruik van het door Lightwave ontwikkelde ARCHitekture. Hierdoor heb je enerzijds meer ruimte in de tent, maar is de tent aan de andere kant toch ook weer beter bestand tegen sterke zijwind. De vervorming van de tent is door ARCHitekture immers minimaal. Het bijzondere aan deze tent is dat je 'm kunt aanpassen aan de omstandigheden: zo is de g2 ion ideaal voor warme omstandigheden, maar kun je er bijvoorbeeld ook een g2 mtn (mountain) van maken door de buitentent te verwisselen met een sterkere ripstop nylon met een waterkolom van 5.000mm in plaats van 2.000mm. Op die manier kun je één binnentent voor meerdere doeleinden gebruiken door er andere buitententen en/of stokken los bij te kopen.

Quechua TwoSeconds
De TwoSeconds van Quechua is zeker niet lichtgewicht te noemen met zijn 3,5 kilo. Maar het gewicht is dan ook niet hetgeen wat de TwoSeconds bijzonder maakt, het bijzondere zit namelijk in de naam verwerkt: je kunt deze tent bijna in 2 seconden opzetten. Hoe? Gewoon door 'm van je af te gooien. De TwoSeconds bestaat namelijk uit op spanning staande ronde stokken welke automatisch uitklappen als je de spanbanden losmaakt en de tent op de grond gooit. Het enige dat je daarna nog hoeft te doen is wat haringen en scheerlijntjes te plaatsen en je tentje staat klaar voor gebruik. Quechua waarschuwt overigens wel dat deze tent (die op dit moment voor nog geen 50 Euro in de winkel ligt) niet geschikt is voor winterkamperen of weersomstandigheden waar de wind de 70 km/uur voorbijstreeft. Ook een fikse regenbui kan een probleem opleveren gezien de waterkolom van slechts 1.500mm. Maar je maakt er in elk geval wel de blits mee op de camping. Althans, als je eerst even geoefend hebt met het werpen/opzetten op een afgelegen veldje natuurlijk.

Marmot Eos 1p
De Eos 1p van Marmot is een tent waaraan je kunt zien dat ze niet alleen aan gewicht, maar ook aan comfort hebben gedacht. De constructie is namelijk zo gemaakt dat je er gemakkelijk in rechtop kunt zitten. Iets dat in veel éénpersoons tenten helaas niet kan. Maar zoals gezegd hebben ze ook flink bezuinigd op het gewicht: de Eos 1p weegt nog geen 2 kilo, terwijl zijn iets grotere broertje -de Eos 2p voor twee personen- ook maar 2,4 kilo weegt. De buitentent bestaat uit Ripstop Nylon met een waterkolom van 2.000mm en om bij te dragen aan de gewichtsbesparing zijn DAC FeatherLite 8.5mm stokken gebruikt. Deze éénpersoons tent is tevens makkelijk op te zetten omdat je de stokken niet door stokslurven hoeft te halen: je haakt de binnentent als het ware aan het frame.

AirZone Goldfinch
Als uitsmijter van dit artikel een tent die zowel oud als nieuw is. Het principe van een opblaasbare tent kennen de meeste mensen wel, ware het niet dat men dan alleen aan grote, zware familietenten denkt. In Amerika hebben ze de stap naar kleine, opblaasbare trekkerstenten al lang gemaakt. De Goldfinch van AirZone is zo'n opblaasbare trekkerstent. Met een gewicht van zo'n 6 kilo is hij zeker niet lichtgewicht te noemen, maar daar krijg je dan ook een zee aan ruimte voor terug. De AirZone tenten zullen binnenkort in Nederland geïntroduceerd worden en de verwachting is dat ze erg zullen aanslaan bij bijvoorbeeld fietsers en kayakkers. Die hoeven immers niet zo zeer op een kilo meer of minder te letten en zullen de extra ruimte én het opzetgemak van bijvoorbeeld de Goldfinch dan zeker weten te waarderen.

Links
Outdoordesigns
Coleman
Lightwave
Quechua
Marmot
Air Zone
Meer informatie over tenten


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]