foto

Alternatieve wintersporten

Elk jaar gaan er weer een hoop mensen rond deze tijd op wintersport om een paar dagen lang de skipistes op en af te gaan. Voor hen die ‘verplicht’ mee moeten maar geen zin hebben in de drukte van skipistes enkele alternatieve wintersporten.

Langlaufen
Lang geleden werd het langlaufen gezien als een oubollige manier van skiën voor mensen die de pistes niet af durfden. Inmiddels is dat beeld al lang bijgesteld en zijn er miljoenen mensen op de wereld die meerdere keren per jaar op de lange latten staan. In de Alpenlanden worden er rond deze tijd duizenden kilometers aan loipes uitgezet, vaak langs de mooiste plekjes in de bergen waar maar weinig mensen komen. In het hoge noorden is het heel normaal om lange tochten te maken op de langlaufski’s, tochten waarbij je soms dagenlang niemand tegen komt. Langlaufen is gemakkelijk aan te leren en de uitrusting is vaak te huur bij de betere wintersport- en buitensportwinkels. Ook kun je over het algemeen de ski’s en stokken huren op plaatsen waar meerdere routes zijn uitgezet.

Sneeuwschoenwandelen
Vind je het langlaufen maar niks of wil je het gewoon wat rustiger aan doen, probeer dan eens te wandelen op sneeuwschoenen. Deze ‘tennisrackets’ voor in de sneeuw worden steeds populairder en ook de bekende reisorganisaties hebben de sport inmiddels ontdekt. Gedurende het hele wintersport-seizoen kun je op veel plaatsen in midden- en noord Europa wandelen op sneeuwschoenen. In het begin is het even wennen, maar al snel zul je merken dat het niet zo heel veel anders is dan gewoon lopen in de sneeuw. Behalve dat je minder ver wegzakt en dus minder snel vermoeid zult raken dan gewoon lopen in de sneeuw. Ook sneeuwschoenen zijn op veel plaatsen te huur, maar vergeet niet om ze altijd zeer goed te controleren voordat je op pad gaat. Een ingescheurd bandje kan namelijk volledig knappen halverwege een tocht, met alle ellende van dien. Een paar kilometer door een halve meter hoge sneeuw stoempen is immers een hele andere tak van wintersport.

Tourskiën
Ergens tussen gewoon piste-skiën en langlaufen in zou je het tourskiën kunnen plaatsen. Je maakt immers geen gebruik van de pistes, maar gaat gewoon over de bergen op ontdekkingsreis. Het grote voordeel van wintersport op deze manier bedrijven is dat je op plaatsen kunt komen waar je geen mens tegenkomt. Veel klimmers die ook graag in de winter bergen willen beklimmen hebben deze sport inmiddels ontdekt en je ziet het dan ook steeds vaker. Belangrijk voor beginnende tourskiërs is het hebben van kennis en kunde voor wat betreft sneeuw, lawinegevaar en redding na een lawine. Niet zelden gebeurt het immers dat een tourskiërs door een lawine wordt verrast. Het is dan ook geen sport om in je eentje te doen. Het aanleren van de techniek is op zich niet zo moeilijk, maar neem er wel de tijd voor. Zeker het stijgen met stijgvellen en het kunnen beoordelen of een afdaling wel of geen problemen zal opleveren zijn zaken die je maar beter eerst een beetje geoefend kunt hebben.

Sledehondentocht
Bij de gedachte aan sledehondentochten zijn er nog steeds mensen die het idee hebben dat dit neerkomt op relaxed in een slee zitten terwijl een groep honden de slee voorttrekt. Niet is echter minder waar: het maken van een sledehondentocht is hard werken. Niet alleen tijdens de tocht, waarbij je vaak vooral bezig bent om het enthousiasme van de honden in goede banen te leiden, maar ook vóór en na de tocht als de verzorging van de honden alle aandacht opeist. Werden deze tochten jaren geleden alleen nog maar gedaan door de mensen in Lapland, tegenwoordig zie je ze ook steeds vaker in de Alpenlanden en de Spaanse en Franse Pyreneeën. Buiten het winterseizoen kan het ook voorkomen dat je nietsvermoedend op een 4x4 pad wandelt als je plotseling een hoop gehijg en getrek achter je hoort. Dikke kans dat er iemand aan het trainen is met zijn of haar honden en een slee op wieltjes. Een sport die je dus eigenlijk ook zonder sneeuw kunt beoefenen.

Langeafstandsschaatsen
Een Elfstedentocht zit er ook dit jaar niet meer in, maar toch kun je je schaatsen eens meenemen naar het buitenland voor de wintersport. Het is immers niet voor niets dat er altijd wel een alternatieve Elfstedentocht wordt gereden of dat andere Nederlandse langeafstandswedstrijden gewoon in het buitenland plaatsvinden. Schaatsen zit Nederlanders in het bloed, dus waarom niet eens de schaatsen onder binden om bijvoorbeeld een meer in Oostenrijk over te schaatsen? Of wat te denken van een lange tocht in Noorwegen of Zweden? Schaatsen gaat verhoudingsgewijs lekker snel, kost weinig aan specifieke uitrusting en kan je op de mooiste plekjes brengen die je in de zomer niet of nauwelijks kunt bereiken. Zorg wel altijd voor de juiste veiligheidsmaatregelen, zoals droge kleren en een pin om jezelf snel weer uit het water te kunnen trekken als je door het ijs bent gezakt. Ook typisch dus een sport om niet in je eentje te doen, maar het liefst met enkele andere liefhebbers van een frisse neus.

Link:
Langlaufen & Nordic-Fitness in Österreich
Snowshoe.nl
Toerskiën, site for Tourplanning
Poolhonden.startpagina.nl
Nordic Skating Center
Sneeuwschoenwandelen in Europa


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 12-12-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }