Het inhuren van een berggids
De wereld wordt kleiner lijkt het. Steeds meer mensen gaan steeds verder weg op vakantie en zoeken het steeds vaker hoger op. Vaak zonder een berggids in te huren en soms zonder zich zelfs goed voor te bereiden. Daarom een artikel over het waarom van een berggids.
Een berggids biedt veiligheid
De opleiding van berggids is zwaard en lang en waarschijnlijk één van de meest praktisch ingestelde opleidingen die er is. Een aankomend berggids moet niet alleen een enorme hoeveelheid ervaring hebben voordat hij/zij überhaupt aan de opleiding mag beginnen, maar tijdens de opleiding zelf wordt er enorm veel in de praktijk geoefend en gewerkt. Daarbij komen nagenoeg alle soorten omstandigheden aan bod en leert de aankomend berggids veiligheid in te bouwen. Daardoor kan een gecertificeerde berggids de veiligheid vergroten: hij/zij kan gevaren inschatten en daarom de tocht eventueel aanpassen of zelfs volledig afbreken. Ongelukken kunnen natuurlijk altijd nog gebeuren, maar de kans daarop is veel kleiner.
Een berggids biedt kennis en kunde
Veel mensen hebben bij een berggids nog steeds het idee van een stoere man die voorop de berg op klimt en daarbij de ‘klant’ aan een touw mee omhoog trekt om maar vooral de top te halen. Dat idee is echter zeer achterhaald: van een berggids kun je enorm veel leren tijdens een tocht. De meeste berggidsen vinden het leuk om hun kennis te delen met de tochtgenoten en zijn dan ook altijd bereid om extra uitleg te geven. Bovendien kun je het geleerde direct in de praktijk toepassen en aan de hand van tips van de berggids technieken verfijnen. Denk daarbij aan reddingssituaties die je een keer onder veilige omstandigheden wilt oefenen of bijvoorbeeld het inschatten van het weer aan de hand van overdrijvende wolken. Ook is de berggids de ideale persoon om de zin en onzin van moderne materialen uit te leggen: niet altijd is een hypermodern hulpmiddel even handig in de bergen en een berggids kan je vaak precies uitleggen in welke situaties je welke materialen het beste kunt toepassen.
Een berggids biedt uitwijkmogelijkheden
Hoe vaak gebeurt het niet dat je halverwege een tocht er achter komt dat de hut toch te ver blijkt te zijn of dat je twijfelt tussen linksom of rechtsom die berg te gaan? Als je op pad gaat met een berggids zul je zelden dat probleem hebben, want hij/zij kent de omgeving meestal als niemand anders. Een berggids zal over het algemeen van te voren exact kunnen vertellen of een bepaalde hut wel of niet haalbaar is binnen een dag of dat je gezien het weer beter linksom of rechtsom kunt gaan. Maar mocht er door onvoorziene omstandigheden toch moeten worden geïmproviseerd, dan is de besluitvorming vele malen sneller. De gids weet namelijk exact wat de uitwijkmogelijkheden zijn en zal de route daar al in een vroeg stadium op aanpassen. Op die manier is de kans op een noodbivak op grote hoogte dus vrij klein.
Een berggids biedt plezier
Met alle verhalen over veiligheid, mogelijke ongelukken en gevaren zou je haast vergeten dat je voor je plezier de bergen in gaat. Maar juist door de bovenstaande feiten komt dat plezier veel sneller bovendrijven als je op pad gaat met een berggids. De tocht verloopt een stuk veiliger, je leert onderweg behoorlijk wat bij over zowel techniek als de natuur en je hoeft (enigszins) minder goed op te letten of je nog wel de juiste route volgt. Hoewel natuurlijk de kans bestaat dat je dan last krijgt van een zekere gemakzucht brengt het ook al snel een zekere geruststelling naar voren. En juist door die geruststelling ben je veel beter in staat om te genieten van de tocht en de omgeving en heb je dus meer plezier in het algemeen. En natuurlijk brengt dat alles een zekere prijs met zich mee. Een berggids moet immers ook zijn geld verdienen. Maar als je een goede (gecertificeerde!) berggids hebt uitgekozen, dan zul je merken dat hij/zij het geld dubbel en dwars waard is.
Links
Edward Bekker
Martijn Schell
Michiel Engelsman
Robert Steenmeijer
UIAGM/IVBV/IFMGA
Wolfgang Hackel
Risico’s bij bergwandelen (I)
Risico’s bij bergwandelen (II)
|