Home » Tips en Tricks » Tips over vuur
Tips over vuur
Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:
- Magnesiumstijker
- Voor alle hikers en pyromanen die hun harten hebben verpand aan de ultieme survival tool: het magnesiumblokje. Het is vaak moeilijk om met je (inmiddels bot geworden) mes mooie krullen van het zachte metaal te schaven. Ook is het vervelend dat bij het produceeren van de vonken het mes vol komt te zitten met een geel-bruine aanslag. Voor beide problemen bestaat er een prima lichtgewicht oplossing. Ga op zoek in je gereedschapskist naar een decoupeerzaagje. Ikzelf vind een HSS metaalzaagje 't meest geschikt. Handig is 't als er aan het uiteinde van 't zaagje een gaatje geboord zit, dan kan je die met een koord aan het Mg-blokje binden. Het gebruik: Doe net alsof het zaagje een vijl is en schraap van het blokje het mooiste saagsel/vijlsel. Draai het blokje om en laat met gebruik van hetzelfde zaagje een vonken regen neer je Mg-tondel. De rest kunnen jullie zelf wel, daarvan ben ik overtuigd. (Ben je zo iemand zijn huis niet verlaat zonder multi-tool a la leatherman, vergeet dan het verhaal hierboven en gebruik de ijzervijl op je tool op dezelfde manier als het HSS-zaagje.)
Ingezonden per email - Vuurboog touw
- Ooit geklooid met een vuurboog en het lukte niet? Gebruik als 'pees' in de vuurboog een platte veter zoals in je bergschoen zit. Slipt niet door zoals sisaltouw.
Ingezonden per email - Katoenpluisjes van broek
- Trek je zakken naar buiten en verzamel daar de pluisjes van die er altijd in zitten.of schraap met een scherp mes over je stakgespannen jeans en verzamel zo je tondel.
Ingezonden per email - Lucifers bewaren
- Nog een manier om je lucifers te bewaren is in een tiktak doosje, daar passen ze in, zonder dat je er wat vanaf hoeft te breken, en als je dan een strijkvlakje goed knipt, zodat ie in de deksel past, dan lijm je hem daar vast. En dan heb je altijd een strijkvlakje en lucifers direct bij de hand. En als je dan de lucifers met de kop naar beneden doet, dan heb je ook nooit last dat ze zomaar spontaan afgaan door strijken langs dat strijkvlak. Een ander voordeel hiermee ten opzichte van een fotorolltjesdoosje is dat ik een tiktakdoosje persoonlijk gemakelijker vind mee te nemen, bijvoorbeeld in broekzak, dan zo'n rond fotorolletjesdoosje. Tip: Bij sommige van die tiktakdoosjes zit de deksel er niet al te vast op, hier moet je even mee uitkijken en desnoods een ander nemen, je kunt ook gewoon de deksel met iets iets breder maken, zodat ie er wel strak opzit.
Ingezonden per email - Het ideale vuur
- Mijn ideaal vuurtje is: je graaft een ronde kuil van ongeveer 35 cm diameter en 5 cm diep overal, zo heb je zeker al en droge ondergrond en je vuur kan zich niet ongewild gaan uitbreiden (zo voorkom je al zeker een bosbrand). Je neemt vier takken (je raspt met je mes het bovenste laagje er vanaf zoat ze droog zijn en sneller branden) en je zet ze in de vorm van een piramide. Daaronder zet je een theelichtje; dit zorgt er voor dat je vuur hoe dan ook aanblijft. Dan zoek je dunne twijgjes en vul je de piramide op: je laat er soms wel wat plaats open zodat je theelichtje zuurstof krijgt. Dan steek je je theelichtje aan. In het begin gaat er niks gebeuren omdat de 4 stevige takken te dik zijn, maar de twijgjes drogen ondertussen al door het kleine vlammetje. Ondertussen kan je nu heel kleine takjes gaan zoeken en die in het kaarsvet steken zodat ze ook in brand vliegen. Weldra zal heel je piramide in lichterlaaie staan.
Ingezonden per email - Vuur benutten
- Wanneer je een vuurtje maakt en je merkt dat je niet veel lucifers meer hebt of wat dan ook,zorg er dan voor dat je je vuurtje extra benut: maak het dicht bij je tent (nu ook niet te dicht of je raad de gevolgen wel), dat geeft veel licht, warmte en het schrikt wilde dieren af. Span (hoog genoeg) boven je vuurtje een stevig touw zodat je er kleren aan kan laten drogen. Wanneer het uit is gegaan moet je het niet onmiddellijk terug aanmaken,het gloeiend hout is ideaal om op te koken.
Ingezonden per email - Lucifer en strijkvlak in 1 doosje
- Iemand schreef dat er geen gevaar is voor brand als je het strijkvlak bij de lucifers bewaart, zolang er geen lucht bij kan komen. Dit is niet helemaal waar want als de lucifer langs het strijkvlak schraapt vindt er door de wrijving een reactie plaats waarbij zuurstof vrijkomt. Of je er veel schade van hebt weet ik niet, de lucifer brandt maar even, maar je hebt wel kans dat in een keer alle lucifers verpest zijn. Beter is het in het doosje boven de lucifers een dot watten te doen en daarop het strijkvlak te doen, zo komen kop en strijkvlak niet tegen elkaar en treedt er dus geen reactie op.
Ingezonden per email - Vuur maken na een regenbui
- Na een regenbui is al het sprokkelhout wat op de grond ligt nog heel lang nat. Kijk of je geen dode takken vindt die niet in kontakt zijn met de grond, zoek laaghangende dode takken in bomen, die zijn een uur na de bui al droog.
Ingezonden per email - Vuur aansteken
- Neem een kaars mee en steek met een lucifer de kaars aan.steek dan met de kaars je vuur(tondel) aan.indien je tondeltje niet in een keer wil branden hoef je niet elke keer een nieuwe lucifer aan te steken.zodoende bespaar je lucifers de kaars blijft namenlijk langer branden als je lucifer.vooral handig bij het vuur maken bij vochtig weer dan wil het hout e.d. niet zo snel vlam vatten.
Ingezonden per email - Waxinelichtjes
- Echte hikers die toch een kampvuurtje willen maken (ook bij relatief veel wind en vochtig materiaal) kunnen kleine waxinelichtjes gebruiken. Zet deze onder het gestapelde hout e.d. en laat alles drogen. Het begint bijna vanzelf te branden.
Ingezonden per email
Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.