Home » Tips en Tricks » Tips over vuur
Tips over vuur
Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:
- Vuur maken
- Neem een kromme stok en een tak. Bindt rond de uiteinden van de kromme stok een touw dat niet strak gespannen is. Dit draai je rond de rechte stok(lijkt op een boog met een pijl erop). Zorg ervoor dat deze een punt aan het uiteinde heeft. Dan zet je deze boog met de stok op een stuk hout met een gat erin.Nu begin je met de boog heen en weer te duwen, zodat de stok in het blok hout draait. Door de snelheid zal de blok beginnen smeulen en dan moet je blazen en droog gras toevoegen.
Ingezonden per email - Zonder vuur door watervaste lucifers
- Wie zelf watervaste lucifers maakt met kaarsvet, moet er even de was afkrabben voor ze te gebruiken. Voornaamste reden is dat na een paar keer je luciferdoosje-strijkvlak niet meer werkt als er kaarsvet op komt! Zit je alsnog zonder vuur.
Ingezonden per email - Vuurtje stoken
- Iets wat ook altijd heel goed brandt is schoensmeer. Altijd goed om mee te nemen ivm met waterdichtheid van schoenen en dus ook voor een vuurtje!
Ingezonden per email - Aanmaakwatten
- Om snel een vuur aan te maken is een prop watten super gemakkelijk. Bovendien kan je het pak heel klein comprimeren en het weegt niets.
Ingezonden per email - Smakelijke aanmaakblokjes
- Wist je dat de pepermuntjes van King branden als de beste? Ze zijn ideaal als aanmaakblokje voor je kampvuur.
Ingezonden per email - Vuurtje stoken met kaarsvet
- Snel een vuurtje maken? Smelt wat kaarsen in een pannetje.Stop een wc-rol vol met watten en giet het gesmolten kaarsvet hierin. Af laten koelen en in plakjes van ca.1,5 cm snijden.Brandt goed en lang, beter dan esbit.
Ingezonden per email - Een beter kampvuur(tje)
- Nog iets over kampvuren: het is beter om een klein vuurtje aan te leggen dan een grote brandstapel: je verbruikt minder hout en er blijven nadien geen lelijke houtskoolbrokken over die het landschap ontsieren. Tip: neem drie ovale stenen ter grootte van je schoen. Leg ze in een 'klaverblad' met de puntige kant naar binnen. Op die manier beperk je de grootte van je vuur, maar brandt het hout onder zeer hoge temperaturen, waardoor je water of eten snel kookt/gaar is. Bovendien zal je vuurtje nooit uitwaaien (klaverbladconstructie), maar krijgt voldoende zuurstof. Wat je over houdt is schone, witte as (goed voor 't milieu).
Ingezonden per email - Natuurlijke aanmaakblokjes
- Kampvuur aansteken moeilijk??? Welnee! Bepaalde boomsoorten scheiden hars af; in Europa en Noord Amerika m.n. de dennensoorten. Vul een paar lege filmbusjes met droge hars en je hebt binnen no time een kampvuur. In woestijngebieden en Afrika heb je geen dennen, maar wel acaciasoorten die eenzelfde soort hars afscheiden.
Ingezonden per email - Soorten hout voor een kampvuur
- Bekijk voor je een tijdens een tocht kampvuren wilt maken eerst eens welk hout je in welke situatie het beste kunt gebruiken dit kan veel frustratie en tijd schelen. Dennenhout brand b.v. snel maar niet lang en geeft bijna geen kolen. Bij eiken duurt het even voor het aan is maar als het aan is heb je een warm vuur, dat veel kolen geeft . Den, spar en berk geven veel licht.
Ingezonden per email - Vlaaivuur
- Als je hoog in de bergen zit waar geen brandhout aanwezig is, gebruik dan de (meestal) aanwezige (droge) koeienvlaaien als brandstof. Vlamt als een huis!
Ingezonden per email
Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.