Home » Tips en Tricks » Tips over vuur
Tips over vuur
Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:
- Aanmaker (berkenbast)
- Om een vuurtje te starten gebruik ik graag berkenbast. De bast van een berk zit vol olie en brand altijd. De berkenbast heeft van nature losse schilfers die je er zo vanaf kan halen. Je hoeft dan ook geen boom te slopen.
Ingezonden per email - Magnesium stick en botte mes?
- Ik las dat je een bot mes krijgt door krullen van een magnesium stick te schrapen. Okee ? wie ga met zijn snijkant krullen schrapen!! Op je lemmet zit ook een rug die ideaal is om krullen te schrapen. En perfecte krullen hoefen niet, als je gewoon al een bult fijn magnesium hebt is het al voldoende en het ontbrandt mischien nog wel sneller ook. Wees niet te zuinig met het blokje, want als je het voor een tweede keer over moet doen kost je het allen nog maar meer magnesium.
Ingezonden per email - Ontploffende stenen...
- Ik las een tip over ontploffende stenen. Hoewel zeldzaam kan het wel gebeuren, dit komt doordat een gas in de steen verhit wordt en dus gaat uitzetten. Wanneer dit gas nergens heen kan is er een kans dat de spanning in de steen zo groot wordt dat de steen uit elkaar klapt. De kans dat dit echter door lucht in een steen komt is vrij klein, lucht is al een gas en zal niet zo gek veel uitzetten. Het grootste risico schuilt in natte stenen. Wanneer water door hitte verdampt kan het een paar honderd keer (nagel me niet op een getal vast...) in volume toenemen. Dan is er wel een risico op uit elkaar spattende stenen. (Overigens is het nut van stenen om je vuur bijna 0, eventueel zou je om vegetatie op je stookplek te beschermen een zandwal kunnen maken om je vuur. Een kommetje van zo'n 10 cm diep is vaak genoeg, zo niet nuttiger.) Oftewel, in het kort: met droge stenen zal het wel meevallen, pas op met natte stenen of stenen die waarschijnlijk nat zijn geweest.
Ingezonden per email - Vuur met vuurboog
- Mocht je gaan proberen vuur te maken met een boog & boor: In bijna iedere handleiding/ uitleg over deze methode staat dat zich in de inkeping van je plankje een kooltje verzamelt. Dat klopt niet, er verzamelt zich een hoopje stof en vezels. Als je stopt met draaien en er blijft gestaag rook opstijgen uit dit hoopje stof, dan ben je er al. Geef het hoopje een seconde of 30 de tijd om in te klinken en verplaats het dan voorzichtig naar je vogelnestje met tondel. Ik heb heel wat pogingen verprutst omdat ik me afvroeg waarom ik alleen maar zwart verpulvert hout kreeg ipv een mooi kooltje zoals je dat kent van een vuur... (Ik heb het gedaan met hout van een hazelaar, ging prima, ik had zo'n "kooltje" binnen een minuut, maar met twee keer vuur maken had ik wel door 2 centimeter hout geboord.)
Ingezonden per email - Lisdodde en vuur
- De perfecte tondel is lisdodde. 1 vonk en het ontbrandt; de wortel van de lisdodde is ook eetbaar. Leg het een 6 minuten in het vuur en haal de buiten kant er af en je ziet slierten zitten. Zuig daar op en je hebt weer lekker wat koolydrathen binnen.
Ingezonden per email - Ideaal situatie
- Met enige verbazing lees ik de Tips/Tools van een aantal mensen, er zitten zeker bruikbare dingen bij maar er wordt zo gemakkelijk gedaan over hoe je een vuurtje moet voorbereiden en aansteken. Het is inderdaad niet moeilijk als het een beetje regent maar het wordt een heel ander verhaal als je een vuurtje aan moet maken als het vriest/sneeuwt en je erg moe bent (probeer eens met hele koude handen een lucifer aan te steken). Zorg ervoor dat je altijd backup materiaal bij je hebt zoals een goeie vuursteen en mes die je aan een touw bevestigd bijv om je hals. Het belangrijkste denk ik: probeer allerlei dingen eens uit, als het regent/vriest en met koude handen zal je zien dat de simpelste dingen een stuk lastiger worden.
Ingezonden per email - Magnesium stick
- Naar mijn weten is het handig een magnesium stick mee te hebben!! Deze mag nat worden,en het is zeker niet het geval dat deze magnesium stick maar een week meegaat! (je hebt ook verschillende groottes)! Wat iets meer geld kost maar zeker de moeite waard is ,is een multi-feul) gegarandeerd warm eten!!! Ben je boven de boomgrens kan je deze nog gebruiken zonder er een heli boven je hoofd hangt!!
Ingezonden per email - Dikke vochtige takken sneller te laten drogen
- Om je dikke vochtige takken sneller te laten drogen maak je diepe snedes in de bast dwars op het verloop van de tak. Doe dit op enkele plaatsen en leg ze naast je vuur. Het vocht verlaat de tak sneller, omdat het zich niet door de bast hoeft te werken.
Ingezonden per email - Stenen rond je kampvuur
- Hieronder staat een tip waardoor je een heter vuur krijgt door er stenen omheen te leggen. Klopt als een bus, maar sommige steensoorten bevatten lucht. Als die lucht te heet wordt klapt de steen uit elkaar. Sommige steensoorten spatten uit elkaar met alle gevolgen van dien. Geschikte steensoorten weet ik zo snel niet, maar kinderkopjes breken alleen en spatten niet uit elkaar. Maar ja, vind die maar eens ergens.
Ingezonden per email - Vuur aanmaken met een wierookstokje
- Gebruik een wierookstokje om je vuur aan te steken. Dit weegt in je rugzak niets en als je het aansteekt blijft dit branden met een vonkje. Houd dit vonkje tegen je tondel, blazen hoeft in het beste geval zelfs niet meer. Zeer handig en doeltreggend.
Ingezonden per email
Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.