Home » Virtuele foto-exposities » Compositie-tips van Frank Muller
10 compositietips voor fotograferen op reis
Frank Muller (Arnhem, 1959) is professioneel fotograaf. Zijn belangrijkste werkterrein is journalistieke fotografie in de gezondheidszorg. Hij heeft gedurende de afgelopen jaren als "backpacker" vele landen bezocht in Europa, Azië, Noord- en Midden Amerika, en Noord Afrika. Hij verzorgt lezingen, workshops en cursussen fotografie. Uit zijn boek 'Fotograferen onderweg' geeft hij de bezoekers van Hiking-site.nl 10 compositietips met betrekking tot fotograferen onderweg.
Wat voor camera je ook gebruikt, een juiste compositie is grotendeels bepalend voor de kwaliteit van de uiteindelijke foto. Een aantal simpele basisregels kan helpen om foto's er aantrekkelijker uit te laten zien.
Deze tips vormen een korte samenvatting van het hoofdstuk Compositie uit het boek FOTOTGRAFEREN ONDERWEG dat vanaf nu te bestellen is.
Alles mag, niets moet
Voor een mooie compositie geldt maar één ding: alles mag, niets moet.
Guldensnede-lijn
Fotografeer met het hoofdobject op éénderde van het beeld. Deze "guldensnede-lijn", wordt door de eeuwen heen al als een mooie vlakverdeling gebruikt. Een portret moet dus nooit in het midden van de foto zitten, maar op éénderde rechts of links van het beeld.
voorbeeld
Horizonlijn
Let op de horizonlijn. Als je de camera recht naar voren houdt, dan komt de horizonlijn altijd precies midden in het beeld. Dit is saai en voorspelbaar. Als de camera iéts gekanteld wordt, dan ligt de horizon mooi onder of bovenin de foto en dat is sprekender.
voorbeeld
Diagonaallijn
Gebruik een diagonaallijn. Een duidelijke lijn die van linksonder naar rechtsboven in de foto loopt voert de blik van de kijker "de foto in". Een tegenovergestelde diagonaallijn, dus van linksboven naar rechtsonder, "remt de blik af" en geeft daardoor ook een bepaalde spanning.
voorbeeld
Beeldhoek
Kies een juiste beeldhoek. Fotografeer mensen zo veel mogelijk vanaf gelijke ooghoogte. Ga dus op één knie voor iemand zitten en blijf niet staan. Anders krijg je een lelijke vertekening van het gezicht. Klim geregeld op een stoel of tafel om iets van bovenaf te laten zien, of ga op de grond zitten voor een laag standpunt.
voorbeeld
Contrasten
Gebruik contrasten in de foto om diepte te creëren. Een donkere (schaduwrijke) voorgrond trekt het oog naar een lichter punt op de foto, waardoor de diepte benadrukt wordt.
voorbeeld
Kleuren
Maak gebruik van de kleuren die je ziet. Kies zorgvuldig welke beelduitsnede je gebruikt om de kleuren als functie in de foto te gebruiken. Harde, felle, contrasterende kleuren geven een totaal andere sfeer dan zachte kleuren die dicht bij elkaar liggen.
voorbeeld
Bekende basisvormen
Zoek naar bekende basisvormen. Cirkels, driehoeken of andere bekende vormen geven een foto rust. Soms ligt de vorm erg voor de hand bijvoorbeeld bij een ronde trommel of een mooie Vietnamese hoed, maar soms moet je naar de vorm zoeken.
voorbeeld
Creëer diepte
Creëer diepte door met verschillende lagen in de foto te werken. Bijvoorbeeld een persoon op de voorgrond, een ander object in het midden van het beeld en zo verder werkend naar de diepte toe.
voorbeeld
Less is more
Vaak is een pakkende uitsnede van een klein deel van hetgeen te zien is boeiender dan een totaaloverzicht, gefotografeerd met een groothoekobjectief.
Andere hoofdstukken:
Licht en lichtmeting
Portretten (hoe vraag ik iemand?, wat betaal ik?, techniek)
Objectieven (lenzen)
Cameratypen (compact, APS, spiegelreflex en digitaal)
Filmkeuze (kleur, zwart/wit of diafilm)
Accessoires (flitser, statief, filters)
Voorbeeldsituaties op reis (fotograferen: - in de bergen, - op het water, - ín het water, - in de regen, - in de sneeuw, - in de woestijn, - vanuit vervoersmiddelen, - van beweging).
Dit handboek geeft een compleet overzicht van alle aspecten die voor de vakantie- of reisfotograaf van belang zijn. Aan de hand van ruim 110 foto's worden zaken besproken als: apparatuurkeuze, filmtypes, objectieven, licht en belichting, compositie en portretfotografie. De noodzakelijke techniek wordt op een begrijpelijke manier besproken.
Gebaseerd op een jarenlange ervaring als individueel reizend toerist en fotograaf biedt de auteur je vele concrete handigheden en tips. Er wordt op een heldere manier ingegaan op de steeds wisselende en lastige situaties die je tijdens het reizen, als fotograaf tegen kunt komen.
Het is geen boek voor professionals, maar voor iedere startende en gevorderde reisfotograaf die met compact- of spiegelreflexcamera nog mooier wil kunnen fotograferen.