Home » Virtuele foto-exposities » Jan Bakker

Virtuele expositie: Jan Bakker

Dit is de virtuele expositie van Jan Bakker. Wil je meer foto's van Jan zien, bezoek dan www.trekkinginthepamirs.com.


vorige foto | index expositie | volgende foto

copyrights © 2024 Jan Bakker


Freezing crossing: Sneeuwval op het Little Pamir plateau (oostelijke Wakhan) zorgt voor hogere riverstanden.

vorige foto | index expositie | volgende foto

"Bij de planning van een (wandel)vakantie zullen slechts weinig mensen Afghanistan overwegen als bestemming. Het overgrote deel van het land is inderdaad gevaarlijk. Er is echter een regio waar Taliban, Al Quaida en buitenlandse troepen wegblijven. En toevallig (of niet) ligt het gebied in een van de meest spectaculaire en afgelegen berggebieden op aarde, de Pamirs en de Hindu Kush. Dit is de Wakhan Corridor. Een strook land in de vorm van de steel van een pan, zo'n 400 kilometer lang en grenzend aan Tajikistan, China en Pakistan. Er wonen slechts 13.000 mensen, overwegend Wakhi en Kirgiezen. De leefomstandigheden zijn ongemeen hard. In de winter duikt de thermometer naar -30 en ligt er bovendien een dik pak sneeuw. De zomers zijn kort en zelfs dan kan het sneeuwen (een groot deel van de Wakhan ligt boven de 4000 meter). Het dieet van de lokale bevolking bestaat voornamelijk uit brood, thee, yakmelk en rotszout.
Ieder jaar bezoeken zo'n 100 avontuurlijke toeristen de Wakhan Corridor. De Britse organisatie Mountain Unity promoot toerisme in deze fantastische regio. Meerdaagse trektochten, alpinisme en paardrijden zijn de belangrijkste activiteiten. Hoewel de trektochten voor een groot deel boven de 4000 meter zijn is de moeilijkheidsgraad niet hoog. Er zijn, hetzij sporadisch, gidsen en yak/ezeldrijvers.
De oorlogen van afgelopen decennia in Afghanistan hebben dit gebied nooit bereikt, hoewel je tijdens het plannen altijd rekening moet houden met een situatie die kan veranderen. Voor mij is dit een van de meest indrukwekkende trektochten die ik ooit heb gemaakt."