Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

VAUDE pleit voor een verbod op de gevaarlijke PFAS

VAUDE pleit voor een verbod op de gevaarlijke PFASJarenlang golden ze als allrounders, die in talloze producten worden gebruikt om ze water-, vet- en vuilafstotend te maken. PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zitten in braadpannen, regenjacks, cosmetica, bakkerijtassen, flosdraad en nog veel meer. Hoe aanwezig ze in ons dagelijks leven ook zijn, zo hebben deze gevaarlijke stoffen zich ook in de natuur verspreid: Tot op de meest afgelegen plekken konden ze zich ophopen in de bodem, het water, planten, dieren en mensen - en dat voor altijd. Want ze niet biologisch afbreekbaar. Daarnaast zijn PFAS schadelijk voor de gezondheid en kankerverwekkend. Hoewel dit al jaren bekend is, worden ze door de industrie nog steeds gebruikt - voor alternatieven heeft tot nu toe bijna nog geen enkele fabrikant moeite gedaan. Nu wil de federale overheid samen met vier andere landen de hele groep PFAS-stoffen tegen 2025 in de EU verbieden.

  • VAUDE steunt het geplande EU-brede verbod op PFAS, de zogenaamde eeuwige chemicaliën
  • VAUDE werkt er al jaren vrijwillig aan om PFAS te elimineren
  • Sinds 2021 zijn bij VAUDE alle materialen voor kleding, rugzakken en schoenen volledig PFAS-vrij


PFAS nu eindelijk bij wet verboden
"We zijn blij dat PFAS nu eindelijk bij wet zullen worden verboden en dat dit onderwerp nu ook het grote publiek heeft bereikt. Het raakt ons allemaal, ieder mens, waar ook ter wereld. Bij VAUDE zijn we er al heel lang vrijwillig bij betrokken en laten we zien: "milieuvriendelijke, PFAS-vrije outdooruitrusting is mogelijk!", benadrukt Antje von Dewitz, CEO van VAUDE. Dit is helaas nog lang geen standaard. "Er gebeurt te weinig op vrijwillige basis. Daarom zijn wettelijke voorschriften belangrijk om de industrie tot omdenken te bewegen en de ontwikkeling van PFAS-vrije alternatieven vooruit te helpen", vervolgt Antje von Dewitz.

Zoeken naar niet-schadelijke alternatieven
Het geplande PFAS-verbod dekt de hele stofgroep met enkele duizenden chemicaliën. "We zijn ons ervan bewust, dat een verbod op alle PFAS veel bedrijven voor grote uitdagingen stelt. Al 10 jaar geleden stonden we zelf voor deze taak en hebben we veel moeite gestoken in het zoeken naar niet-schadelijke alternatieven, hebben we talloze testreeksen doorlopen en hebben we herhaaldelijk tegenslagen moeten accepteren. Maar het was het waard!" zegt Bettina Roth, hoofd kwaliteitsmanagement bij VAUDE.

De weg naar PFAS-vrije uitrusting
VAUDE werkt er al jaren keihard aan, om schadelijke chemicaliën zoals PFC's, die tot de PFAS-groep behoren, uit de productie en uit de hele supply chain te bannen. In 2016 heeft VAUDE - tot nu toe nog steeds het enige grote outdoormerk - de strikte Greenpeace Detox Commitment ondertekend. Daarmee heeft het bedrijf zich vrijwillig gecommitteerd om alle schadelijke stoffen in het gehele productieproces te elimineren en de gehele collectie PFC-vrij te maken. Volgens dit zogenaamde voorzorgsprincipe handelt VAUDE bewust om mens en milieu te beschermen. "We zoeken uit eigen beweging - ook zonder wettelijke vereisten - naar milieuvriendelijke alternatieven voor schadelijke stoffen", legt Bettina Roth uit. Al sinds 2010 gebruikt VAUDE geen PFC's meer in waterdichte membranen. In de daaropvolgende jaren lukte het VAUDE om steeds meer producten PFC-vrij te maken. Sinds 2016 geldt dit voor alle slaapzakken, sinds 2020 voor schoenen en rugzakken en sinds 2021 voor alle kledingstoffen. VAUDE laat vandaag als voorloper en pionier zien, dat het mogelijk is om functionele outdoorproducten PFC-vrij water- en vuilafstotend te maken.

Verder dan de wettelijke eisen
Met de vrijwillige PFC-uitfasering gaat VAUDE al lang veel verder dan de wettelijke eisen. "Dat was een enorme uitdaging, waarvoor we onze partners uit de chemische industrie en onze materiaalleveranciers om de ronde tafel hebben gehaald, om intensief aan oplossingen te werken. Om de alternatieve PFC-vrije stoffen te gebruiken, moesten we complexe productieprocessen veranderen en nieuwe testmethoden ontwikkelen", vertelt Bettina Roth, hoofd kwaliteitsmanagement. Daarvoor heeft VAUDE veel personele en financiële kosten op zich genomen. "Dit laat zien: bedrijven die verantwoord handelen en ecologische transformatie bevorderen, zijn in de concurrentiestrijd benadeeld. Daarom verwelkomen we de politieke impuls, om duidelijke wettelijke regels op EU- en internationaal niveau in te voeren. Alleen zo kunnen innovaties en nieuwe oplossingen worden versneld, die we dringend voor een PFAS-vrije toekomst nodig hebben", aldus Antje von Dewitz.

PFAS-kwestie in publieke belangstelling
Hoe gevaarlijk PFAS zijn, is al lang bekend. Maar pas nu, nadat het in de media is geweest en op sociale kanalen is besproken, is het onderwerp in de bredere publieke belangstelling gekomen. Door bijdragen zoals de Pro7-documentaire "Thilo Mischke auf den Spuren tödlicher Chemikalien" groeit het bewustzijn van mensen verder. VAUDE wordt in dit rapport gepresenteerd als een best practice, die op eigen initiatief de PFAS-uitfasering aanstuurt. "Steeds meer consumenten zoeken doelbewust naar PFAS-vrije alternatieven, zo vertelt ons de vakhandel", aldus Antje von Dewitz.

Uitwisselingsplatform
Ook politiek houdt zich steeds meer bezig met PFAS en waardeert daarbij de expertise van VAUDE. Zo werd het bedrijf onlangs door de Duitse Bondsdag en het EU-parlement uitgenodigd, om te rapporteren hoe het de uitdagingen van het elimineren van PFAS het hoofd heeft geboden. Bettina Roth maakte daarbij duidelijk wat bedrijven kunnen doen en hoe de weg naar PFAS-vrije producten eruit kan zien. Ook pleitte ze voor een uitwisselingsplatform tussen de chemische industrie, de bedrijven, de supply chain en de autoriteiten om nieuwe, ongevaarlijke alternatieven te ontwikkelen en voor de economie beschikbaar te maken.

Voor meer informatie: https://www.vaude.com/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Vaude:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.