foto

Wandelen langs de Catalaanse kust: GR-92

Voor de mensen die Spanje bezoeken vanwege de Mediterrane kust en toch veel willen wandelen is de GR-92 een ideale lange-afstandstocht. In totaal beslaat deze route namelijk net iets meer dan 500 kilometer en voert hij de wandelaar langs de Catalaanse kust vanaf de Franse grens bij Portbou tot aan even voorbij de Ebro-delta in het zuiden van Catalonië.

Rotsen, stranden en bossen
Er is in Spanje nauwelijks een GR te vinden die zo’n afwisseling biedt als de GR-92. De rotsachtige kusten in het eerste deel, voerend langs Llançà en vervolgens de oude Romeinse en Griekse ruïnes bij Empúries, gaan al snel over in de brede stranden van Tossa de Mar en Lloret de Mar. Maar niet voordat het schitterende natuurpark 'Parque Natural de Aiguamolls' is gepasseerd. Een park dat bekend staat als een paradijs voor de vogelspotters. Verder afzakkend naar het zuiden maken de stranden plaats voor de groene bossen van de Montnegre waarna de route om Barcelona heen voert, zodat we de zee soms uit het zicht verliezen, maar natuurlijk niet zonder hier en daar een goed uitzicht te bieden op de hoofdstad van Catalonië zelf.

Waar de Romeinen eens de dienst uitmaakten
Nadat even voorbij Barcelona de rivier de Llobregat is overgestoken kan de wandelaar genieten van de stilte en eenzaamheid in de Baix Penedès, totdat de rood-witte markering ons opnieuw richting de kust leidt. Wandelend door de bossen nabij Tarragona kunnen we af en toe duidelijk zien dat de romeinen hier in vroeger tijden de dienst uitmaakten. Onder andere de oversteek van de oude Pont del Diable, het aquaduct dat velen aan de Zuid-Franse Pond du Gare zullen doen denken, maakt dit maar al te duidelijk. We volgen nu dan ook voor een groot stuk de antieke Vía Augusta tot aan het bekende vissersdorpje Cambrils.

Ebro Delta
En terwijl we letterlijk langs de kust lopen door kleine plaatsjes als L’Ametlla en L´Ampolla, kunnen we in de zee de lange arm van de Ebro Delta reeds zien liggen. Deze zullen we echter niet veel later op een wel erg bijzondere manier kunnen bekijken, als de route zich van de kust afkeert en ons naar de hoger gelegen Montsià brengt. Een behoorlijke klim die het echter absoluut waard is. Vanaf La Foradada (de ronde rots) hebben we immers een schitterend uitzicht op de gehele Ebro Delta, kijkend door het frame van deze natuurlijk gevormde opening in de berg. Een mooie afsluiting van de 20-daagse tocht langs de Catalaanse, terwijl de liefhebbers kunnen kiezen voor de rest van de route in de provincie van Castellón.

Terug met de trein
Na deze lange tocht kan de wandelaar de meeste uitzichten nog eens aan zich voorbij laten schieten door de trein terug te nemen. De trein rijdt immers nagenoeg het hele trajact langs de kust, met slechts een enkele overstap in Tarragona en Barcelona. Een ideale manier om op die manier nog even na te genieten van deze mediterrane wandelroute.

Links:
Euro-senders.com: http://www.euro-senders.com/
Natuurparken in Catalonië: http://www.parcsdecatalunya.net/
Kaartenwinkels: http://www.hiking-site.nl/winkels_kaartenwinkels.php
RENFE (Spaanse spoorwegen): http://www.renfe.es/
Wandelroutes in de Catalonië: http://www.hiking-site.nl/routes_catalonie.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }