Eerste hulp (ehbo)
Tijdens hiken is een ongeluk(je) soms snel gebeurd: je glijdt uit of struikelt over een boomstronk. Het is dan altijd goed om te weten wat je moet doen als er ernstige of minder ernstige verwondingen zijn ontstaan. Deze pagina's bieden je een kleine kapstok voor die momenten. Ze zijn bedoeld om eens door te lezen en je een idee te geven van wat je zoal moet doen als je zelf of één van je reisgenoten gewond raakt. De informatie is zeker niet bedoeld als standaardwerk bij levensbedreigende situaties, daarvoor zijn de regels te globaal. Wel kunnen ze er toe bijdragen dat je bij een ongeluk weet wat je moet doen en vooral ook wat je moet laten.
De meest voorkomende (on)gevallen komen aan bod, variërend van botbreuken en ontwrichtingen, tot beten van insecten en verbranding.
Een belangrijk onderwerp van EHBO, het reanimeren, is hier niet opgenomen. Niet alleen omdat in de buitensport reanimeren zelden nodig is (het gaat veel vaker om breuken en dergelijke), maar ook omdat de kans op een succesvolle reanimatie in berg- en buitengebieden kleiner dan een procent is.
Bij alle ongelukken geldt echter dat je kalm moet blijven en zo snel mogelijk professionele hulp moet inroepen. Hierbij kan een GSM-telefoon, maar ook bijvoorbeeld een fluitje goed van pas komen. Bij bijna alle buitensportzaken zijn tegenwoordig zeer compacte en complete EHBO-doosjes en zakjes te koop. Ze zijn welliswaar niet altijd even goedkoop, maar onbetaalbaar als je er echt een nodig hebt. Ze moeten dan ook eigenlijk altijd in de rugzak van de hiker aanwezig zijn.
Hoe makkelijk de zaken ook mogen worden uitgelegd in de pagina's van deze rubriek, een cursus is het zeker niet. Wil je echt weten wat je moet doen in een ernstige situatie, volg dan een erkende (buitensport) EHBO-cursus. Deze kun je onder andere bij Extreme Survival, Arctic Adventure of De Outdoor School volgen.