Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Voedselzak
Tegen losslingerende voedsel in je rugzak: stop ze in een oude slaapzakfoudraal.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Eet-pasjes
We hebben eens tijdens het uitzetten van een dropping, tussendoor een blik opwarm eten opgewarmd. Maar ja, we hadden geen bestek mee, onze handen waren goed vies en het was een redelijk afgelegen gebied. Hebben we een giro- en bankpasje tevoorschijn getoverd en de blikken hiermee leeggeschept. Zo zie je maar dat je flexibele plastic vriend niet alleen handig is om mee te betalen maar ook om mee te eten.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
GP batterijen
'Voor wie op de grammen wil letten; GP batterijen zijn veel lichter dan de gewone batterijen. Ze zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Bijv. in monoformaat (D) is er een niet-oplaadbare variant, maar ook twee soorten oplaadbare. In de 2200mAh uitvoering wegen ze slechts 72 ipv 110 gram. als je langer met je batterijen wil doen, zijn ze ook 110 gram, maar heb je er wel langer wat aan dan met de standaard batterijen. ik heb de 7000mAh variant in mijn 4D maglite en dit werkt perfect!'
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Beestjes in je schoenen
Tijdens het wildkamperen bedacht. Misschien niet origineel, maar ik heb er nog nooit iemand over gehoord en het werkt prima. Om 's nachts beestjes uit je schoenen te houden: Schoenen uitdoen en veters weer strikken. Daarna trek je je sokken over de opening van je schoenen heen. Wanneer je de buitenkant buiten doet hoef je 's ochtends alleen de beestjes van je sokken te kloppen en je kan met een goed gevoel je schoenen aantrekken. Enige nadeel is dat je schoenen niet goed drogen als ze nat zijn...
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Branderplaatje
Als aanvulling op een vorig tip over branderplaatje. Als je gaat winterkamperen neem ik aan dat je een schop meeneemt, die is ook zeer geschikt als branderplaatje.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (besparen)
De Microgolf
Ja, het is mogelijk om een microgolf na te bootsen in de vrije natuur. Je hebt alleen een vuur nodig en 2 gamellen (voor de mensen die dit niet kennen, dit zijn twee balkvormige potten met een hendel, gemaakt uit alluminium). Je moet ervoor zorgen dat je gamellen niet even groot zijn, maar dat ze in elkaar passen. Je eten leg je in de kleinste gamel en je zet de grootste er omgekeerd op, dan neem je alles vast en draai je het om.(zo komt de kleinste gamel vanboven te liggen.) Verwacht nu ook niet dat dit een microgolf is zoals een ander, maar het werkt wel om eenvoudige dingen op te warmen.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Voedsel beveiligen
Om je voedselvoorraad buiten bereik van dieren te houden kan je het ophangen in een boom in een waterdichte zak met snoersluiting. Aan de onderkant van die zak bevestig je twee lussen. Voer in zak, dichtdoen, omdraaien en met een touwtje ophangen aan de lussen, de regen kan er dan nooit inlopen en de beestjes kunnen er niet bij.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
SAS survival handboek
Het eerder genoemde survival boek v. ene Hugh McManners is ronduit slecht. Er staan weinig concrete tips in een "elementaire" paklijst van een halve meter lang. Veel en veel beter is het boek: "survival: het SAS survival handboek" van John Wiseman. Hij heeft 26 jaar gediend als survival instructeur bij de Britse commando's. Een topper!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Geen douche-mogelijkheid?
Een paar dagen zonder douche: neem 'snoete-poetsers' mee, ofwel van die vochtige doekjes. Simpel bij het Kruidvat en neutraal van geur. 2 doekjes geven je het gevoel van fris alsof je hebt kunnen douchen. Spreek uit ervaring (21 dagen - Nepal).
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Middel tegen diarree
Ik neem altijd op vakantie een buisje Norit mee. Het zijn actieve kooltabletten, en ze werken zeer goed zowel bij diareee en ook bij vergiftiging. Vaak heb je er maar weinig van nodig en is zonder water in te nemen!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip:

 

Reacties op deze pagina: