Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Reserve brandstof-fles
Bij langere tochten 2 brandstofflessen meenemen. De ene is in gebruik en de andere vul je pas als de eerste bijna leeg is en je komt door een plaats waar je je fles kunt vullen. Mijn ervaring is dat je met een literfles van Sigg en een MSR-brander, ongeveer een week kunt koken.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Ontploffende stenen...
Ik las een tip over ontploffende stenen. Hoewel zeldzaam kan het wel gebeuren, dit komt doordat een gas in de steen verhit wordt en dus gaat uitzetten. Wanneer dit gas nergens heen kan is er een kans dat de spanning in de steen zo groot wordt dat de steen uit elkaar klapt. De kans dat dit echter door lucht in een steen komt is vrij klein, lucht is al een gas en zal niet zo gek veel uitzetten. Het grootste risico schuilt in natte stenen. Wanneer water door hitte verdampt kan het een paar honderd keer (nagel me niet op een getal vast...) in volume toenemen. Dan is er wel een risico op uit elkaar spattende stenen. (Overigens is het nut van stenen om je vuur bijna 0, eventueel zou je om vegetatie op je stookplek te beschermen een zandwal kunnen maken om je vuur. Een kommetje van zo'n 10 cm diep is vaak genoeg, zo niet nuttiger.) Oftewel, in het kort: met droge stenen zal het wel meevallen, pas op met natte stenen of stenen die waarschijnlijk nat zijn geweest.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
2 paar wandelschoenen
Ook zolen slijten echter je merkt het nauwelijks omdat het geleidelijk gebeurt. Wandel je veel koop dan halverwege de verwachte levensduur een tweede paar schoenen en wissel regelmatig af. Schoenen krijgen tijd om te luchten en je voelt het verschil tussen de oude en nieuwe schoenen. Zodra je niet meer op de oude wil lopen zijn ze dus aan vervanging toe en vaak zien ze er dan van buitenaf nog goed uit!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Noodfluitje
Ga je met meerdere mensen op pad en niet te strenge regels? Zorg voor een noodfluitje, aan een koord aan je rugzak bevestigen en je vind de groep zo weer terug. Ook bij echte nood heel handig.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)
Energiebesparing
Je kunt je rugspieren ontlasten als je rugzakje zonder heupband toch wat zwaar wordt door je heuptasje op de rug te draaien en daar een tijdje je rugzak op te laten rusten.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Spelletjes
Als je met kinderen gaat kamperen dan is het leuk om lichtgewicht spelletjes mee te nemen. B.v. kaartspelletjes, mens erger je niet gemaakt op een stukje (lichtgewicht) stof, yatzee (alleen de dobbelstenen en een dun scoreblockje), wat pionnetjes, tekenpapier/kleurplaten met minikleurtjes, etc.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Kaarsvet
Problemen om je kampvuur aan te krijgen? met wat kaarsvet is het in no time aan, dit werkt zelfs met wat vochtiger hout. Gewoon kaarvet op je hout later druppen en je brandende kaars eronder houden. werkt erg goed!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Opgepast :Gore-Tex schoenen
Pas op met het invetten van ler leer van je gore-tex schoenen, leg hoogstens een laagje Aquaseal ofzo maar niet meer. Het ademend vermogen van je schoenen gaat immers sterk achteruit.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Echte bikkels blazen zelf
Waarom een self-inflating matje kopen als je zelf kunt inflaten?! Ik bedoel dus: koop gewoon bij bijv. Perry een trekkers luchtbedje, ipv een self-inflating matje. Veel goedkoper, slaapt ook nog lekkerder en neemt veel minder ruimte in. Ja je moet wel even opblazen, maar als je zo'n bikkel bent dat je de hele dag met een rugzak op je schouders kan lopen, dan kan je ook wel een luchtbedje opblazen.
Reactie van een andere bezoeker: Ik weet niet wie die 'bikkel' is die 'Echte bikkels blazen zelf' heeft verzonnen, maar het grootste voordeel van een selfinflate-matje is de isolatie! Niet het zelf opblazen. Weet waar je het over hebt, voordat je anderen nutteloze en slechte tips gaat geven!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Neem potlood mee
Een natte pen of nat papier met een pen is nutteloos. maar met een natte potlood of nat paier met een potlood schrijft nog wel!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip: