Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Besparen op de was
Door het jaar heen oud ondergoed opsparen. Na gebruik tijdens (kortere)hikings gooi je het gewoon weg. Voordeel geen (of minder) was.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Elastisch hoeslaken als liner
Als je zo'n elastisch hoeslaken tot navelhoogte dichtnaait heb je een comfortabele en goedkope binnenhoes die je slaapzak schoonhoudt. Elastiek over je schouders et voila, geeft nog extra isolatie ook.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Poncho
Een poncho voor de regen heeft een aantal voordelen. Je kunt hem als picknicklaken gebruiken, in de voortent als tentzeil, onderweg als super ventilerende regenkleding en in noodgevallen als schuilplaats. Natuurlijk is je tent nog beter maar om het ergste noodweer te laten passeren.... En natuurlijk weegt hij zo weinig mogelijk, en je hoeft nooit je jas te wisselen, hou gewoon je katoenen jas aan. Natuurlijk blijft je rugzak ook droog.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Belangrijke papieren / informatie
Voordat wij op vakantie gaan, maken we altijd een overzicht van belangrijke informatie (verzekeringpolissen, tel.nrs en mail-adressen van verzek. / paspoort, rijbewijs / visa's / boekingsinformatie / medisch paspoort / inentingen e.d.). Deze informatie scannen we in en deze gedigitaliseerde informatie mailen we naar ONSZELF. Op deze manier kun je altijd (mits je internet hebt ;-) bij je informatie bij bijv. diefstal/verlies.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Reizen en je maandstonde
Als je langer op reis gaat of liever je maandstonde niet uitstelt door de Pil door te slikken, is er een handige manier om toch niet te hoeven slepen met tampons en maandverband. Ik gebruik zelf al jaren de Mooncup (www.mooncup.co.uk), een tulpvormig silicone cupje dat je inwendig (als een tampon) draagt. Doordat het cupje van stevige silicone gemaakt is, is het tot wel tien jaar lang herbruikbaar en heel goed schoon te maken door vijf minuutjes te koken in gewoon water (tijdens je maandstonde kun je volstaan met goed afspoelen en schoonmaken met water, na de maandstonde goed uitkoken of weken in Dettol). Omdat je een cupje gebruikt en geen tampon, hoef je je geen zorgen te maken over Toxic Shock Syndrom (wat vooral veroorzaakt wordt door slechte tamponhygiëne en de absorberende werking van tampons) ook hoef je het cupje minder vaak te legen/wisselen (ikzelf maar hooguit twee/drie keer per dag). Het is daardoor gebruiksvriendelijker én milieuvriendelijker (en beter voor de portemonnee en de rugzak). Kijk op de website: www.mooncup.co.uk voor meer informatie. Ik vind het echt een 'godsend'!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)
Compeed in sok ?
In geval van blaren op de voet gebruik ik steevast compeed. Zorg er wel voor dat je het velletje van de blaar verwijderd. Om te voorkomen dat de compeed in de sok gaat plakken, knip ik een stuk sport tape in de vorm van een ovaal, flink wat groter dan de compeed pleister, met een gat in het midden en plak deze over de compeed pleister. In geval van nood werkt duck tape ook, zo heb ik het de eerste keer gebruikt.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)
back to basics
Als je aanstekers leeg zijn of je raakt je rugzak kwijt tijdens je tocht? Wat dan? Ik heb zelf ook zitten zoeken achter een manier om vuur te maken: -met een boog met hennep touw en hazelnoot(boor)klimop (onderdeel) (ik kreeg wel veel rook maar nooit gloed en was bekaf :p)= vermoeiend! weinig kans tenzij je echt geoefend hebt (dit heb ik mischien te snel opgegeven). Ik heb uit een oude diaprojector een lens gehaald en zo mijn tondel kunnen doen smeulen = succes als er zon is. Vuursteen of thunderstone in uw linker hand en (tondel tussen je duim en steen ) en er dan op slaan met magnesium/oud zacht stuk smeedijzer = er onstaan vonken die de tondel in brand steken. Hoe elfenbankje/ tondel prepareren? (we hebben het over die steen harde bankjes) je laat ze kooken voor 4-5 uur en dan slaag je ze plat met hamer zo krijg je ze zacht en goed (zoek verder uit). (al wat je nodig hebt is een vonk. denk hoe werkte een oud geweer met zo een hamerke(dat een riviersteentje bevatte) dat op een stukje ijzer(welk?) sloeg en zo het buskruit in brand stak. Ik wil de natuur niet bevuilen met al jullie kaarsevet en dergelijke.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
De Vuurploeg
Deze methode van vuur maken werkt ook met wrijving. Snijd een rechte groef uit in een grondplank van zacht hout en 'ploeg' er dan met de punt van een hardhouten stok/staaf in op en neer. Dit produceert eerst tondel en doet het op den duur ontvlammen.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Zijdepoeder
Het eerder vermelde 'zijdepoeder' tegen de gevaren van zwetende voeten is waarschijnlijk het zogenaamde boorzuurpoeder. Dit zijn witte, wasachtige schilfers die zeer zacht en vettig aanvoelen. Mijn grootvader kende dit reeds. Ik vemeld het maar even voor het geval dat de apotheker/winkelier het niet kent. Vraag naar boorzuurschilfers.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)
Biergist pillen tegen muggen
Als je wil dat je minder last krijg van muggen, begin dan 2 of 3 maanden van te voren met biergist pillen in te nemen. Deze vorm van vitaminen B zal ervoor zorgen dat je niet meer aan trekkelijk bent voor deze vliegende vijanden van een hiker. Deze zijn te koop bij de drogist en kost bijna niets. Elke morgen en avond 2 tabletjes en zeg maar dag tegen muggen.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip:

 

Reacties op deze pagina: