Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Weg met de lucifers
Lucifers drooghouden? neem een simpele wegwerpaansteker mee, als deze nat is geworden gewoon even het wieltje een paar maal draaien en hij doet het weer. gaat veel langer mee dan 5 doosjes lucifers.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Vuur met staalwol
Wrijf een batterij. (lieft een 9v. is klein dus licht en toch heel krachtig) met de plus en min polen over de staalwol en er onstaat een gloedend stuk staalwol, hou hier iets brandbaars tegenaan en je hebt vuur.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Altijd werkende lucifers
Als je nu echt zeker je lucifers klein en droog wilt houden, breek ze dan door de midden zodat je maar de helft hoeft mee te nemen. En vervolgens doop de de lucifers eventjes in het kaarsvet zodat er een klein laagje opzit. Deze kun je eraf krabben bij gebruik. Een survivaltechniek die altijd werkt!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
PET-fles
'Wanneer ik met de rugzak ga wandelen neem ik altijd een lege PET-fles mee. Meestal leeg, maar weegt toch niks. Wanneer ik wildkampeer vul ik 'm met water, voilà 1,5 liter water extra…'
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Recycling van je oude regenjack
Maak met de naaimachine van een oud regenjack enige grote en kleine 'knikkerzakken' met veter bovendoor, evt. met regelbaar sluitertje. Waterafstotend, sterker dan plastic goedkoop en lichtgewicht. Handig voor o.a. regenpak, zelfgemaakte zijden lakenzak, toiletartikelen, boekjes/kaarten, EHBO. Of stik over een grote zak in de lengte kruislings 2 gesp-riemen over waarmee je de zak als compressie-slaapzakhoes gebruikt.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Slangetjes-gedoe
Sorry dat ik het zeg, maar ik vind dat gedoe met slangetjes etc. om tijdens het lopen te kunnen drinken maar niks. Hierdoor blijf je doorgaan met lopen en ontneem je het lichaam de nodige rustpauzes die ook heel belangrijk zijn. Zelf vind ik het prettig om anderhalf uur te lopen, waarna ik een half uur pauze hou.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Geen plastic gebruiken!
Ik lees een tip over een dubbelgeslagen grondzijl met een nooddeken. Aub geen plastic in je tent gebruiken,er zitten weekmakers in die grondzeil van je tent oplossen. Verkeerde zuinigheid.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Goedkope outdoorriem
Ooit was ik na het wassen mijn riem van mijn wandelbroek zoek. Na lang zoeken vond ik bij de HEMA een elastische riem deze is heerlijk en nooit te strak. Al een jaar loop ik met veel plezier hier mee.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Lichtgewicht matje
Ik heb enige jaren geleden een lichtgewicht luchtbedje van de firma Camp gekocht in Italie: kostte omgerekend ongeveer zestig piek(!), weegt nog geen 150 gram, is voorzien van een inwendige isolatielaag en, last but not least, heeft een zeer klein pakvolume. Gaat al jaren mee het hooggebergte in, nog nooit koud mee gehad. Nadeel: je moet hem zelf opblazen, maar... 'echte bikkels blazen zelf' las ik ergens.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Geen MP3 e.d., maar zelf zingen
Waarom zou je radio's meezeulen ( ook al zijn sommige heel ligt ) als je ook je eigen stem hebt? Neem gewoon een kampvuurliedjesboekje mee : te krijgen in de betere boek/instrumenten handel of scoutshop. Oergezellig om met 4 man te zingen, ook al is het zo vals als een viool onder water, is ook een goeie moraalboost! Alleen niet te hard zingen want dan loop je risico dat je buren op de camping klagen of dat de boswachter je betrapt met wildkamperen !
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip: