Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Alcoholmisbruik bij schoenonderhoud
In aanvulling op de alcohol-voeten-tip: Alcoholmisbruik is niet nodig, het werkt heel goed met kampher-spiritus (gewoon bij apotheek verkrijgbaar). Hierdoor kun je aan je alcoholvoorraad een zinvollere bestemming geven!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)
Fleece pilling met klitteband
Vaak wordt gezegd dat je fleece kleding weer mooi kunt krijgen door er met een tondeuse/scheerapparaat over heen te gaan. Ik vroeg me af of het nog anders kon en ik heb een redelijke oplossing gevonden. Je kan het pilling van fleece enigzins herstellen door er met een klitteband een draaiende beweging over te maken. Ik heb dit gedaan met een gedeelte van een algenmagneet van een aquarium.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Etensresten
Begraaf het altijd makkelijk.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Legerdump
Ik raad iedereen hier aan om eens de dichtst bijzijnde legerdump te bezoeken. Ik koop er regelmatig shirts )5 euro, en ik heb er ook een 2e hands kompas voor een 10tje gekocht, een veldfles (erg handig voor aan je tas te hangen) en een poncho, die je tevens als tent kunt gebruiken als je alle knippers losmaakt en wat touw gebruikt.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (besparen)
Niet vergeten: naald en draad
Een scheur op in genante plek in je broek of de naad van een tent die loslaat valt vaak niet simpel met ductape te repareren dus neem altijd een stevige naald en een flink stuk (donkerkleurig) draad mee. Het weegt zo goed als niks dus daarvoor hoef je het niet te laten. Houdt de naald wel uit de buurt van je luchtslaapmatje.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Goedkope maatbeker
Als je dan toch zo slim bent een cola of spa-fles te gebruiken voor je drinkwater, meet dan thuis 15 keer 100 ml water af en giet het erin. Met watervaste marker (of voor extra duurzaamheid met een zaagje beetje inkerven) op de waterlijn en je hebt voor onderweg altijd een mooie maatbeker voor het afmeten van vloeistoffen. Bijvoorbeeld voor de melk in het pannenkoek-beslag.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (besparen)
Rubber ringetjes voor Teva-sandalen
Een tip voor als het klittenband van je Teva-sandalen niet meer goed plakt: koop een aantal rubberen ringetjes bij de doe-het-zelf-zaak en schuif deze om de bandjes van je sandalen. Ook voor de zekerheid tijdens zwemmen of in snelstroomende beekjes e.d. Werkt perfect!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Schone kleren
Als je ergens een dag blijft en de zon schijnt kun je je kleren eenvoudig heel schoon krijgen door ze met wat water (en eventueel met wat wasmiddel) in een zwarte vuilniszak te doen. Even schudden en vervolgens een dagje in de zon laten liggen. 's Avonds uitspoelen en ophangen. De volgende ochtend zijn ze zeldzaam schoon.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Lichtgewicht matje
Ik heb enige jaren geleden een lichtgewicht luchtbedje van de firma Camp gekocht in Italie: kostte omgerekend ongeveer zestig piek(!), weegt nog geen 150 gram, is voorzien van een inwendige isolatielaag en, last but not least, heeft een zeer klein pakvolume. Gaat al jaren mee het hooggebergte in, nog nooit koud mee gehad. Nadeel: je moet hem zelf opblazen, maar... 'echte bikkels blazen zelf' las ik ergens.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Piezo
Bij sommige branders is er een electro-ontsteker ingebouwd en dan kostehet ding opeens het dubbele! Nu de tip : koop een gewoon brandertje zonder deze ontsteker, en koop een electrische aansteker voor een euro. Trek het kapje los van de aansteker en je zit een zwart , vierkant dopje met een draadje , trek dit dopje eruit,er zit een baterijtje aan. Dit is je supergoedkope en veilige electrish ontsteker , weigert nooit, is zo groot als een lucifer en weegt niks!! (wel opletten dat je em niet kwijtraakt ).
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip: