Home » Routes en Bestemmingen » Routes » Catalonië

Routes in Catalonië

Sinds ik in september 1999 vlak bij Barcelona ben gaan wonen ben ik zo vaak mogelijk tijdens weekenden de natuur in getrokken. In deze provincie van Spanje, die bekend staat als Catalonië (Catalunya of Cataluña), heb je dan ook van alles: rivierdelta's, bergen en uitgestrekte velden. Het enige dat je hier niet echt hebt zijn goede Nederlands-talige routebeschrijvingen. Met de onderstaande routes wil ik dan ook beginnen aan een overzicht van routes die ik de moeite waard vind voor de bezoekers van mijn site. De startpunten van de routes op deze pagina zijn dan ook makkelijk bereikbaar vanuit Barcelona: óf met openbaar vervoer, óf met eigen auto.

Overigens is er van elke route in Catalonië die ik on-line zet steeds een printversie beschikbaar welke makkelijker en sneller kan worden uitgeprint (zonder navigatieknoppen of foto's). Een link naar deze printversie staat steeds onder aan de originele routebeschrijving

waypoint Trots van Catalonië: Pedraforca (8 km / 5 uur): De Pedraforca wordt ook wel de mooiste berg van Catalonië genoemd. Met zijn karakteristieke vorm is hij dan ook gemakkelijk van andere bergen te onderscheiden. De route voert vanaf een uitzichtpunt langs een refugio en voor een groot deel over bospaden. Er zit echter ook een stevige klim in de route, waarbij mensen met hoogtevrees wellicht even op hun tanden moeten bijten. Zeer bijzonder is de afdaling via de 'Tartera de Pedraforca', een kilometer-lange puinhelling met een hoogteverschil van ruim 500 meter.

waypoint Cadí-Moixeró: Penyes Altes (19 km / 8 uur): De Penyes Altes is één van de hogere toppen van de Moixeró, het oostelijke deel van het natuurpark Cadí-Moixeró. Het terrein is in de zomer erg droog, zeker langs de rotswanden die veel warmte van de zon absorberen. De uitzichten tijdens deze tocht zijn echter ronduit imposant, met als topper uiteraard het uitzicht over het park, over de Cerdanya en Andorra vanaf de top van de Penyes Altes. In de zomer is de tocht zwaar, vooral omdat er veel water mee gedragen moet worden en de hitte kan oplopen tot boven de 30 graden. Soms moeten ook de handen worden gebruikt tijdens het klauteren, maar over het algemeen is de route duidelijk gemarkeerd en goed te volgen.

waypoint Montsec: Congost de Mont-rebei (10 km / 3 uur): De Montsec is een droge bergkam even ten zuiden van de Catalaanse Pyreneeën is te vinden. Dwars daar doorheen loopt de 'La Noguera Ribagorçana', die hier en daar wordt afgeremd door grote stuwdammen. Deze dammen zorgen er op hun beurt voor dat er mooie stuwmeren ontstaan, waarvan deze route er eentje zal bezoeken. Voordat je echter het stuwmeer bereikt ga je door een schitterende canyon, met afgronden van soms bijna 100 meter diep en rotswanden die tot een hoogte van 1300 meter recht uit het water opstijgen. Het pad is dan ook uitgehakt in deze wand en daardoor niet altijd even geschikt voor mensen met hoogtevrees. Hier en daar is er zelfs een ketting in de wand bevestigd om het lopen veiliger te maken. Ook moet er een oude kabelbrug worden overgestoken, waarbij je door de vloer van de brug naar het heldere water, 10 meter lager, kunt kijken.

waypoint Parc natural del Montseny: Morou (6 km / 2 uur): In het natuurpark van Montseny is er een keur aan wandelroutes te vinden. Sommigen gaan naar de hoogste top van de Montseny, anderen volgen de flanken van deze berg. De beschreven route is een makkelijke cirkel-wandeling met schitterende uitzichten, een oude dam en een mooie beek met kleine watervalletjes.

waypoint Sant Carles de la Ràpita (8 km / 2 uur): De Ebro-delta strekt zich over vele kilometers uit. Deze route brengt je dwars door een schitterend stuk natuur naar de top van het Montsià-gebergte, een utzichtpunt vanaf waar je een groot deel van de Ebro-delta kunt overkijken. En dat dwars door een kader: de Roca Foradada.

St. Bartomeu (10 km / 3 uur): Dit is een vrij gemakkelijke tocht die niet al te veel inspanningen kost. Hoogteverschillen zijn er nauwelijks en de weg is makkelijk te volgen via een vallei waarbij je een riviertje volgt. Eindpunt is de kapel van St. Bartomeu, in een oase van rust en stilte.

waypoint Prades (7 km / 2,5 uur): Een tocht om vroeg in de morgen te doen. Je bent er dan immers haast zeker van dat je wild tegen zult komen. Het gaat via bospaadjes naar de top van de Tossal de la Baltasana, met een schitterend uitzicht. Daarna gaat het (in het begin vrij steil!) naar beneden waarbij je verschillende interessante rotspartijen passeert. De route volgt een deel van de GR-171.

Kasteel Montmell (5 km / 2 uur): Een korte route om in een zeer korte tijd op behoorlijke hoogte te komen voor een schitterend uitzicht (het hoogste punt van deze route ligt op zo'n 820 meter). Tijdens de tocht zie je verschillende ruïnes en het grote voordeel is dat het start- en eindpunt een perfect picknick-plaats is met water, toiletten en barbecue-voorzieningen.

waypoint Capafonts (10 km / 4 uur): Deze route voert je rond een vallei vol met grote en kleine grotten. De uitzichten zijn vaak schitterend en de grotten leuk om te doorzoeken. Zeker de 'Cova de la Grallera' en de 'Cova de grèvol' zijn de moeite waard, de laatste zelfs als overnachtingsplek. Het laatste stuk van de route vraagt behoorlijk wat van je enkels en knieën. Wandelstokken kunnen hierbij dus goed van pas komen.

Serra Major de Montsant (7 km / 3 uur): Deze dagtocht is qua afstand niet eens zo heel lang, het zijn vooral de pauzes om te genieten van het uitzicht die deze tocht een 'dagtocht' maken. Hij is vrij makkelijk te doen voor mensen met weinig ervaring, hoewel op sommige stukken mensen met hoogtevrees wellicht wat hulp kunnen gebruiken. Niet dat de route op die stukken gevaarlijk is, maar gewoon omdat je over redelijk smalle paadjes loopt langs diepe afgronden (en dito uitzichten).

waypoint Far de Roses (28 km / 7 uur): Deze route kenmerkt zich door de verscheidenheid aan omgevingen waar je doorheen wandelt en de verschillende dolmen en ruïnes die je tijdens de hike passeert. De route is eventueel op te delen in twee of drie stukken met campings als overnachtingsplaatsen. Dat kan echter alleen in het hoogseizoen. Als je de route buiten het seizoen loopt, dan zul je meer kunnen genieten van de rust en zul je zien dat toeristische vakantieplaatsen soms echte spooksteden kunnen zijn als er geen toeristen zijn. De route begint en eindigt in Roses.