Home » Routes en Bestemmingen » Routes » CataloniĆ« » Cadí-Moixeró: Penyes Altes

Cadí-Moixeró: Penyes Altes (19 km/8 uur)

de ligging van deze route in Catalonië

Lengte van de route:
De totale lengte van deze tocht bedraagt zo'n 19 kilometer. De eerste en laatste kilometers bestaan voornamelijk uit een 4x4-pad dat langzaam stijgt. Na refugio Sant Jordi zijn er enkele fikse klimmen tot aan de top van de Penyes Altes, maar daarna gaat het bijna alleen nog naar beneden (zeker in het begin behoorlijk steil).

Kenmerken van deze route:
De Penyes Altes is één van de hogere toppen van de Moixeró, het oostelijke deel van het natuurpark Cadí-Moixeró. Het terrein is in de zomer erg droog, zeker langs de rotswanden die veel warmte van de zon absorberen. De uitzichten tijdens deze tocht zijn echter ronduit imposant, met als topper uiteraard het uitzicht over het park, over de Cerdanya en Andorra vanaf de top van de Penyes Altes. In de zomer is de tocht zwaar, vooral omdat er veel water mee gedragen moet worden en de hitte kan oplopen tot boven de 30 graden. Soms moeten ook de handen worden gebruikt tijdens het klauteren, maar over het algemeen is de route duidelijk gemarkeerd en goed te volgen. De tocht is een combinatie van de GR 107 (route des bonnes hommes), de lokale Cavalls del vent (oranje) en een pad gemarkeerd door steenmannetjes. Wil je de route makkelijker maken, dan kun je 'm opdelen in twee stukken en onderweg overnachten.

Uitzicht aan het eind van het 4x4-pad

Start- en eindpunt:
Net vóór de tunnel de Cadí ligt een klein gehuchtje van een paar huizen: Gréixer. Maar de liefhebbers kunnen ook starten in Bagà, een dorpje enkele kilometers verder naar het zuiden (de GR 107 volgend kom je dan van zelf in Gréixer). In Bagà zijn voldoende mogelijkheden om te overnachten (pensions, campings, etc.) en ook is er een directe OV-verbinding met Barcelona. Bij Gréixer is er overigens een waterbron waar drinkwater (na filtering!) kan worden ingeslagen.

Uitrusting:
Zeker in de zomer is de tocht een warme bezigheid en is het noodzakelijk om je goed te beschermen tegen de zon. Water, zonnebril en zonnecrème zijn dus noodzakelijk. Verder de standaarduitrusting van kompas, goede schoenen, etc. en, indien je wat te drinken wilt kopen in de refugio, ook wat extra geld voor onderweg.

Benodigde kaart:
Er is een kaart beschikbaar van de Moixeró van Editorial Alpina, maar houdt er dan rekening mee dat je een nieuwe hebt (groene kaft). Deze kaart is overigens ook digitaal te verkrijgen. De kaart van Berguedà van Cartogràfic de Catalunya (ICC) 1:50.000 is niet echt toereikend omdat niet allen kleine paadjes er op vermeld staan. In het park zelf is er overigens ook een speciale kaart (1:30.000) verkrijgbaar van de Cavalls del vent.

Routebeschrijving:
Voor de mensen die niet vanuit Bagà vertrekken begint de tocht in Gréixer. De anderen dienen vanaf Bagà de GR107 te volgen tot aan Bagà. Vóór de huizen van Gréixer waypoint loopt een 4x4-track richting het noordwesten, welke is gemarkeerd met zowel de markeringen van de GR107 (rood-wit) als de Cavalls del vent (oranje stippen). Dit pad is makkelijk te volgen en voert je langzaam maar zeker steeds hoger richting de Coll d'Escriu (1509m) waypoint.

Eenmaal aangekomen op de Coll d'Escriu gaat de route over in een veel smaller/kleiner paadje dat kronkelend naar beneden gaat. Tijdens het lopen heb je nu al wel een schitterend uitzicht naar het westen van het natuurpark. In de verte is zo nu en dan ook de Pedraforca te zien. Het paadje zelf blijft dalen tot ongeveer de oude ruïne van Escriu waypoint. Vanaf hier zal het pad je steeds hoger meenemen richting de refugio. Hierbij loop je af en toe pal in de zon langs de rand van de graat en af en toe ook lekker in de schaduw van de bossen. De refugio zelf waypoint is pas te zien als je 'm op zo'n 100 meter bent genaderd.

Refugio Sant Jordi (1561m)De refugio Sant Jordi ligt (anders dan de vroegste metingen doen geloven) op een hoogte van 1565 meter. Vanaf de refugio heb je een mooi uitzicht op de vallei en (als je ervoor kiest om even de achterliggende Coll de Pendis (1785m) op te klimmen) kun je ook de in de verte gelegen Comabona zien. Deze Comabona is met zijn 2554 meter dan ook één van de hoogste bergen van het gehele natuurpark. In de refugio kun je eventueel overnachten, maar in elk geval kun je er stoppen voor een koud of warm drankje en eventueel een hapje eten. De refugio is alleen geopend in de zomermaanden en enkele special weekenden, maar beschikt tevens over een klein (en slecht onderhouden!) winterverblijf.

Direct achter de refugio staat de wegwijzer die je de richting wijst naar de Penyes Altes. Volgens dit bordje zou je in iets meer dan 2 uur op de top van de Penyes Altes kunnen staan, maar dat betekent dat je er wel stevig de pas in moet zetten. Je volgt hierbij overigens de gele markeringen van een lokale PR (de C-125). Deze zijn vaak duidelijk te zien op rotsen en bomen en dus vormt het volgen van de route niet echt een probleem. Mocht je hebben besloten om de tocht in 2 stukken te delen, dan kan ik je aanraden om je slaapzak uit te rollen op de Coll de Dental (1738m) waypoint. Van hieruit heb je namelijk een schitterend uitzicht op de Comabona, de Pedraforca en Moixeró die we later zullen passeren.

Uitzicht vanaf de Coll de Moixeró (1972m)Na wat klauterwerk (de route is hier beduidend steiler) kom je uit op de Coll de Moixeró (1972m) waypoint. Achter deze coll staan de paarden en koeien vredig te grazen en heb je met een beetje geluk zelfs de mogelijkheid om je watervoorraad aan te vullen bij de waterbron (Font de Moixeró). De route zelf volgt vanaf nu weer de Cavalls del vent (oranje stippen) en een GR (de 150.1 variant in dit geval). Het pad is niet altijd even duidelijk te zien, maar voert langs de flanken van de Moixeró in de richting van de Penyes Altes, welke vanaf nu ook duidelijk te zien is in de verte.

Het pad blijft een tijdje op ongeveer gelijke hoogte, tot aan de Collet Raset (2059m) waypoint. Dit is je laatste mogelijkheid om nog even in het gras uit te rusten, want vanaf hier gaat het recht omhoog naar de toppen van de Penyes Altes. De route is makkelijk te volgen, want zowel de oranje stippen van de Cavalls del Vent als de GR-markeringen zijn in overvloed aangebracht om foutlopen te voorkomen. Sta je eenmaal op de top (2279m) waypoint, dan sta je op het 'drie-provincie-punt': daar waar de provincies van Girona, Barcelona en Lleida samenkomen. Met een beetje helder weer kun je ontzettend ver kijken, in het noorden over de vlaktes van de Cerdanya en in het westen naar de toppen van de Comabona en de Pedraforca.

Uitzicht vanaf de top van de Penyes Altes, met de Pedraforca centraal op de achtergrondTerug volg je nu eerst een tijdje hetzelfde pad als op de heenweg. Opnieuw langs de flank van de Penyes Altes naar beneden, langs de Collet Raset, tot je bijna bij de Moixeró bent. Hier zie je echter (als je over de graad loopt) een pad afbuigen naar beneden de diepte in waypoint. Zeker in het begin is het pad moeilijk te vinden, omdat het vlak onder de rand loopt en je het dus vanaf het zadel waar je nu op staat nauwelijks kunt zien. Het is immers een kleine kronkel-paadje tussen de rotsen, enkel gemarkeerd door steenmannetjes.

Heb je het paadje eenmaal gevonden dan is foutlopen haast onmogelijk, omdat de steenmannetjes je gemakkelijk de weg wijzen. Het paadje loopt bijna continu naar beneden, waarbij je alleen al in de eerste 10 minuten zo'n 200 meter zult afdalen. Je komt uiteindelijk opnieuw op een zadel terecht waar verschillende paden samenkomen. Dit zadel heeft de naam Coll de la Cabrera (1783m) waypoint en biedt een mooi uitzicht op de route die je eerder liep toen je de refugio zojuist verliet. De route gaat hier verder richting het oosten/zuid-oosten. Het is opnieuw een smal paadje in de bossen met niet veel later een waterbron (Font de la Cabrera) waar je eventueel opnieuw water kunt bijvullen (filteren!). Nog steeds wijzen de steenmannetjes de weg en blijf je bijna continu afdalen tot je uiteindelijk opnieuw uitkomt op de Coll d'Escriu waypoint. De afdaling terug naar Gréixer is nu alleen nog een kwestie van rustig doorstappen.

printversie

Van deze route zijn tevens de GPS-waypoints beschikbaar.

Elk waypoint wordt in tekst aangegeven met een waypoint.
Download de waypoints:
Benefon-formaat EasyGPS-formaat OziExplorer-formaat TXT-formaat Suunto SDF-formaat