Home » Routes en Bestemmingen » Routes » Pyreneeën

Routes in de Pyreneeën

De Pyreneeën zijn een nog relatief ruig en onontgonnen gebied als het gaat om wandelen. Hier kom je nog niet op elk pad toeristen tegen en staan er ook niet om de paar meter paaltjes of andere merktekens die je verder op weg helpen. Misschien is het wel juist daarom dat ik zelf bijna elk weekend in de Pyreneeën ben te vinden. Zelf loop ik vooral aan de Spaanse kant, maar in deze rubriek wil ik zowel de Spaanse als Franse kant van dit gebergte aan bod laten komen.

Voorlopig gaat het alleen nog om routebeschrijvingen van routes die ik ook zelf heb gelopen uit de boeken van Ton Joosten. Hij heeft maar liefst 200 routes verzameld en bebundeld in 4 verschillende boeken: 2 over de Franse kant en twee over de Spaanse kant.

Klassieke uitzichtsbergen: de pico de Salvaguarda (3 - 5 uur)
"Aan de Franse zijde zijn het de door steile bergwanden ingesloten boums du Port de Vénasque, vaak tot half juli deels met ijs bedekt, die voor een stijlvolle aanblik zorgen en aan de zuid-zijde is het de met kleine gletsjers en sneeuwvelden bedekte noordkant van het Maladeta-massief dat zich in volle glorie presenteert."
Uit 'Spaanse Pyreneeën; Aragon' van Ton Joosten

Vergeten bergmeertjes in een onbekend zijdal van het valle de Eriste: de lagos de Juncos (7 uur)
"Weilanden, naaldbossen, geweldige uitzichten op het valle de Eriste en het valle de Benasque, een passage langs de heldere barranco de la Vall, het pastorale karakter van enkele plateaus die mogelijk worden bevolkt door een grote schaapskudde, enkele passages over ruig terrein waar enige moeite moet worden gedaan om de route te vinden en last but not least de lagos de Juncos, die een mooie beloning zijn voor de flinke inspanning die is geleverd."
Uit 'Spaanse Pyreneeën; Aragon' van Ton Joosten

Naar het grootste bergmeer van het Maladeta-massief: het immense lago de Cregüena (7 uur)
"Het lago de Cregüena is met afstand het grootste bergmeer van het Maladeta-massief. Anderhalve kilometer lang, vijfhonderd meter breed, een oppervlakte van 43 hectare. Voor Pyreneese begrippen een kanjer van een bergmeer. (...) Een lange, keiharde klim waarbij de wandelaar, afgezien van het doorkruisen van het pleta de Cregüena, geen rust wordt gegund, is nodig om over het lago de Cregüena te kunnen uitkijken. "
Uit 'Spaanse Pyreneeën; Aragon' van Ton Joosten