Home » Routes en Bestemmingen » Routes » Pyreneeën » Salvaguarda

Klassieke uitzichtsbergen: de pico de Salvaguarda

foto

De puerto de Benasque (Portillón de Bénas), een 2444 m hoge, nauwe doorgang in de grensbarriére, is een plaats waar Fransen en Spanjaarden elkaar ontmoeten. De Fransen beginnen bij de bouwsels van het Hospice de France in de vallée de la Pique en klimmen over een eindeloos zigzagpad via de boums (= kleine, diepe meertjes) du Port de Vénasque en de Spanjaarden gaan vanuit het valle de Esera naar de grenspas. Waarom men van beide zijden van de grens richting puerto de Benasque gaat? Doodeenvoudig, omdat de uitzichten vanaf de puerto de Benasque bijzonder mooi zijn. Aan de Franse zijde zijn het de door steile bergwanden ingesloten boums du Port de Vénasque, vaak tot half juli deels met ijs bedekt, die voor een stijlvolle aanblik zorgen en aan de zuid-zijde is het de met kleine gletsjers en sneeuwvelden bedekte noordkant van het Maladeta-massief dat zich in volle glorie presenteert.

Maar het kan allemaal nog mooier. Beklimt u maar eens de pico de Salvaguarda (ook tuca de Gabellut genoemd en in het Frans de pic de Sauvegarde), een grenspiek die op een steenworp afstand ligt van de puerto de Benasque. Een uurtje extra klimmen levert formidabele uitzichten op, niet alleen op het Maladeta-massief (met een verrekijker kunt u goed zien hoe klimmers zich over de Aneto-gletsjer een weg banen naar de hoogste top van de Pyreneeën), maar ook op het Posets-massief in het zuidwesten en de drieduizenders in het westen. Aan de noordzijde ligt het azuurblauwe lac de la Montagnette met zijn kleine eilandjes aan uw voeten, terwijl in de verte de groen begroeide bergen van de Luchon-regio zijn te zien. Uitzichten die begrijpelijkerwijs de beklimming van de pico de Salvaguarda tot een klassiek avontuur hebben gemaakt.

De route:
Vanaf La Besurta daalt u gedurende enkele minuten af over de geasfalteerde weg tot een bord langs de rechterkant van de weg onder andere de route naar de pico de Salvaguarda aanduidt. U slaat dus rechtsaf en volgt het goed uitgetreden (hier en daar geërodeerde) pad dat in een zigzagbeweging, grofweg in noordelijke richting omhooggaat. De eerste fase van de klim eindigt op een soort plateau, van waaraf u de puerto de Benasque, een nauwe doorgang in het grensgebergte tussen de pico de la Mina (2707m) en de pico de Salvaguarda (2738m), kunt zien. In noordwestelijke richting klimt u door het open landschap vrij geleidelijk naar de puerto de Benasque (2444m). Alleen de laatste meters van de eenvoudige klim zijn wat steiler. Enkele meters onder de grenspas, aan de Spaanse zijde ervan, slaat u linksaf en volgt u een pad dat in noordwestelijke richting langs en onder de grenskam geleidelijk omhooggaat. Na een serie korte zigzags komt u vlak bij de grenskarn. Het pad buigt naar links en na het passeren van enkele rotswandjes (korte passage beveiligd met staalkabels) loopt u over een zigzagpad naar de top van de pico de Salvaguarda. U keert terug via dezelfde route.

Zicht op de Aneto    Lac de la Montagnette    Posets massief
Type wandeling:
gemakkelijke wandeling over goed uitgetreden wandelpaden. De finale klim naar de top kent een korte, echter zeer gemakkelijke passage, die men heeft beveiligd met staalkabels. Ook geschikt voor beginners.
Startplaats:
la Besurta (1880m). Vanuit Benasque rijdt u in noordelijke richting over de C 139. U negeert de afslagen naar Cerler en, na negen kilometer, naar Banos de Benasque en rijdt door naar de noordelijke punt van de vallei. Kort voor de plaats waar de weg eindigt, slaat u rechtsaf. U rijdt door tot een grote parkeerplaats. Vervolgens gaat u per bus naar la Besurta.
Hoogteverschil:
puerto de Benasque: 594 meter; pico de Salvaguarda: 888 meter.
Tijdsduur:
puerto de Benasque: 3 uur, waarvan 1.40 uur voor de heenweg; Pico de Salvaguarda: 4.45 uur, waarvan 2.40 uur voor de heenweg.
Wandelkaart:
Editorial Pirineo, 1:40.000, nr. 6: Benasque - Bal de Ben´s; Editorial Alpina, 1:25.000, Maladeta - Aneto.
Accommodatie:
geen.
Basisplaats:
Benasque.
Gemakkelijk alternatief:
naar de puerto de Benasque (port de Venasque): 3 uur, waarvan 1.40 uur voor de heenweg.
Deze tekst is met toestemming overgenomen uit 'Spaanse Pyreneeën; Aragon' van Uitgeverij Elmar.

Klik hier voor een routekaart