Home » Routes en Bestemmingen » Routes » Pyreneeën » Cregueña

Naar het grootste bergmeer van het Maladeta-massief: het immense lago de Cregüena

foto

Het lago de Cregüena is met afstand het grootste bergmeer van het Maladeta-massief. Anderhalve kilometer lang, vijfhonderd meter breed, een oppervlakte van 43 hectare. Voor Pyreneese begrippen een kanjer van een bergmeer. Het lago de Cregüena ligt op respectabele hoogte, ruim boven de 2600m, aan de voet van drieduizenders als de pico de Maladeta (3308m), de pico de Maldito (3350m) en de pico AragüelIs (3037m).

Een lange, keiharde klim waarbij de wandelaar, afgezien van het doorkruisen van het pleta de Cregüena, geen rust wordt gegund, is nodig om over het lago de Cregüena te kunnen uitkijken. Geen klim over een rood-wit gemarkeerd pad, maar een Pyreneese klim uit de oude doos, over een met steenmannen gemarkeerde route die praktisch onafgebroken als een speer omhooggaat. Geen wonder dat het lago de Cregüena door, de massa wordt genegeerd en dat enkel fanatieke, goed getrainde Pyreneeënliefhebbers zich naar het meer begeven. Persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van een wandeling als die naar het lago de Cregüena. De wandeling voert door een gebied dat door de mens gelukkig ongemoeid is gelaten, de variatie is met een dicht naaldbos, de bruisende barranco de Cregüena, een grote vlakte die wordt omgeven door een machtig keteldal, boven de boomgrens een granieten wildernis waarin talrijke gemzen zich ophouden, zeer groot en met het lago de Cregüena wacht aan het eind van de klim een beloning, waarvan een bergwandelaar alleen maar kan dromen.

In een maand als augustus pleegt het lago de Cregüena ijsvrij te zijn. Vroeg in het seizoen daarentegen is het meer in de regel nog geheel met ijs bedekt. Geen gladgestreken ijsbaan, maar een grote verzameling ijsschotsen drijft op het water. Op een warme zomerdag kan men de ijsmassa onder de brandende zon horen kreunen. Kermend en knarsetandend ruimt het ijs van het lago de Cregüena het veld voor een donkerblauw waterreservoir. Voor even maar, want de zomer is van korte duur. Wie eind juni of in de eerste helft van juli naar het lago de Cregüena gaat, krijgt een meer te zien dat in ieder geval nog voor een deel met ijs is bedekt. Alsdan moeten nabij het meer wellicht enkele sneeuwvelden worden overgestoken, maar dat mag voor een ervaren bergwandelaar geen probleem zijn.

De route:
Ten noorden van de puente de Cregüena duidt een bord de route naar het lago de Cregüena aan. Over een goed uitgetreden pad klimt u links van de barranco de Cregüena door een dicht naaldbos stevig in oostelijke richting. Spoedig verwijdert het steile pad zich enigszins van de beek, die via tal van watervallen naar beneden gaat, maar in de aanloop naar het pleta de Cregüena komt het pad weer dicht bij de beek. Op het pleta de Cregüena (2000m), een grote vlakte die aan de zuidkant wordt omgeven door imposante bergen als de pico d'Estatás (2951 m) en de pico de Cregüena (2991 m), kunt u even op adem komen.

U blijft de beek langs de linkerkant volgen en klimt dan over een enigszins geërodeerde, steile helling tussen naaldbomen. Boven de bomen laat u het kleine ibonet de Cregüena links liggen. Het pad buigt voorbij het meertje naar rechts en in zuidelijke richting klimt u over rotsig terrein naar het lago de Cregüena. Het pad gaat tijdens deze laatste fase van de klim verloren, maar er zijn voldoende steenmannen die de weg naar het grote meer wijzen. Het verdient aanbeveling wat meters boven de westkant van het meer te klimmen om een goed overzicht over het meer te krijgen. Een mogelijkheid is ook boven de oostkant van het meer lopen tot een inham, die eveneens een mooi overzicht oplevert. Dit laatste kost u, heen en terug, een uur extra. U keert terug via dezelfde route.

Type wandeling:
lange, zware klim over met steenmannen gemarkeerde route. Geen moeilijke klim, maar vanwege het nogal ruige ' rotsige terrein nabij het lago de Cregüena minder geschikt voor beginners. Vroeg in het seizoen, normaliter tot ongeveer half juli, kunnen er enige sneeuwvelden nabij het meer liggen.
Startplaats:
puente de Creguena (1468m). U rijdt vanaf Benasque in noordelijke richting over de C 139. Na 9 kilometer slaat u rechtsaf richting Banos de Benasque (Banos de Benas). Na het oversteken van de rio Esera slaat u rechtsaf en over een onverharde weg rijdt u in zuidelijke richting. De rio Esera wordt nogmaals overgestoken en u rijdt door tot de volgende brug. Enkele meters voorbij de deze brug stuit u op een brug over de barranco de Creguena, de puente de Creguena. Enkele parkeerplaatsen in de buurt van de brug.
Hoogteverschil:
1189 meter.
Tijdsduur:
6 uur, waarvan 3.30 uur voor de heenweg.
Wandelkaart:
Editorial Pirineo, 1:40.000, nr. 6: Benasque - Bal de Benás; Editorial Alpina, 1:25.000, Maladeta - Aneto
Accommodatie:
geen.
Basisplaats:
Benasque.
Deze tekst is met toestemming overgenomen uit 'Spaanse Pyreneeën; Aragon' van Uitgeverij Elmar.

Klik hier voor een routekaart