Home » Routes en Bestemmingen » Routes » CataloniĆ« » Serra Major de Montsant

Serra Major de Montsant (5 km / 2 uur)

de ligging van deze route in Catalonië

Lengte van de route:
De lengte bedraagt iets minder dan 5 kilometer (ongeveer 2 uur inclusief lange uitzichtpauzes).

Kenmerken van deze route:
Deze dagtocht is qua afstand niet eens zo heel lang, het zijn vooral de pauzes om te genieten van het uitzicht die deze tocht een 'dagtocht' maken. Hij is vrij makkelijk te doen voor mensen met weinig ervaring, hoewel op sommige stukken mensen met hoogtevrees wellicht wat hulp kunnen gebruiken. Niet dat de route op die stukken gevaarlijk is, maar gewoon omdat je over redelijk smalle paadjes loopt langs diepe afgronden (en dito uitzichten).

Start- en eindpunt:
Je kunt de auto het beste parkeren bij de ingang van La Morera de Montsant, hier vind je tevens een informatiebord met een kaart en enkele foto's van de omgeving.

In de mist is het uitzicht helaas beperktUitrusting:
Naast de normale hiking-uitrusting is het voor deze hike handig om een wandelstok mee te nemen (er zitten enkele steile afdalingen in de route). Daarnaast kun je (zeker buiten het zomerseizoen) een stevige en koude wind verwachten en is het dus aan te raden om je hierop te kleden. Mocht je besluiten om de route tijdens de zomer te lopen, neem dan zeker extra drinkwater mee. Tijdens de tocht kom je namelijk langs geen enkele bron en het kan boven op de Serra Major bijzonder warm onder met de hete Spaanse zon. Tenslotte is het aan te raden om een zaklamp mee te nemen als je denkt dat je niet voor het donker terug bent.

Benodigde kaart:
Een kaart van Priorat (1:50.000) is de enige nuttige kaart die ik kon vinden waar Priorat, de omgeving waar de route zich afspeelt, in z'n geheel op voorkwam. Meer specifiek voor de Serra de Montsant kun je ook kiezen voor een kaart van 1:20.000 van Editorial Piolet (geografics@geografics.com).

Routebeschrijving:
Vanaf de auto loop je een stukje terug in noordoostelijke richting, totdat je aan de linkerzijde van de weg een smalle weg omhoog ziet lopen (als het ware terug richting auto, maar dan bovenlangs). Deze weg volg je zodat je uiteindelijk net boven het dorpje uitkomt om de daadwerkelijke hike te beginnen.

Als de mist wegtrek kun je vanaf de top de Middelandse zee zien liggenDe route is makkelijk te volgen, omdat je hier een stuk van de GR-171 volgt. De rood/witte markeringen zijn duidelijk te herkennen op de rotsen, zodat je het kronkelende paadje de berg op volgt (richting Grau de l'Agnet). Des te hoger je komt, des te ruimer en mooier het uitzicht wordt. Tijdens het stijgen loop je af en toe vrij dichtbij een diepe afgrond. Mochten er kleine kinderen mee gaan op de tocht, dan is het raadzaam om deze op gezette tijden aan de hand te houden om ongelukken te voorkomen.

In het dal de vele wijngaardenHet paadje brengt je naar ´´n van de weinige passages ('graus' in het Catalaans) in dit gebied van de Serra Major del Montsant, een impossante bergmuur van zo'n 1100 meter hoogte. Eenmaal aangekomen op de passage, Grau de l'Agnet, hou je rechts aan. De rood/witte GR-markeringen zijn hier wat minder makkelijk te herkennen, maar zolang je maar rechts aanhoudt kun je ze niet missen. Je klimt nu naar de hoogste kant van de Serra Major, zodat je kunt genieten van een schitterend uitzicht. Op een heldere dag kun je van hieruit zelfs de Middellandse Zee zien liggen. In de vallei herken je tevens de vele wijngaarden die zorgen voor de Priorat-wijnen. Dit punt (Roca Falconera) is tevens een prima plek voor een lunch. Voor de liefhebbers van 'geo-caching' kan ik nog vertellen dat er in de buurt een cache bevindt. Geen normale, maar meer een cache die als logboek dient.

Tijdens het afdalen is goed te zien hoe ver deze muur zich uitstrektHeb je genoeg genoten van het uitzicht, dan wordt het tijd om door de Montsant te trekken. Zoals je nu voor je ziet bestaat deze voornamelijk uit rotsblokken en kleine struiken. Op het eerste gezicht lijkt het zelfs een totaal dode aangelegenheid, maar als je goed kijkt zie je dat de vele uitwerpselen (hazen, zwijnen?) het tegendeel bewijzen. Je blijft de GR-markeringen nu volgen in noord/noordoostelijke richting totdat je uitkomt bij een eerste wegwijzer, niet meer dan een paal met enkele metalen pijlen erop.

De steenmannetjes wijzen je de weg terug naar het dorpVanaf de wegwijzer verlaten we de GR-route en moeten we dus beter opletten op een nieuw soort markering: steenmannetjes. Dit zijn kleine hoopjes opgestapelde stenen die langs de route zijn gemaakt om het pad makkelijker te kunnen vinden. Je volgt het pad met de steenmannetje in westelijke richting. De wegwijzer wijst hier richting Grau de l'Espinós. Het is wellicht even wennen, maar de route van steenmannetjes is vrij makkelijk te volgen. Uiteindelijk lijkt het pad dood te lopen aan het eind van de graat, maar je zult zien dat het pad langzaam afbuigt naar het zuiden om je terug te brengen naar de rand van de Serra Major, alwaar je opnieuw een passage (Grau de l'Espinós) vindt om af te kunnen dalen richting het dorp. Je ziet het dorp al in de verte liggen, dus het volgen van het pad mag hier geen moeilijkheden meer veroorzaken. Je komt uiteindelijk terug op het kronkelpaadje waarmee de route is begonnen zodat je de weg naar de auto makkelijk kunt vinden.

printversie