Home » Routes en Bestemmingen » Routes » CataloniĆ« » St. Bartomeu

Over een touwbrug naar de kapel van St. Bartomeu (10 km / 3 uur)

de ligging van deze route in Catalonië

Lengte van de route:

De lengte bedraagt iets minder dan 10 kilometer (ongeveer 3 uur inclusief enkele pauzes).

De vallei op de achtergrond waardoor je later zult wandelen.

Kenmerken van deze route:

Dit is een vrij gemakkelijke tocht die niet al te veel inspanningen kost. Hoogteverschillen zijn er nauwelijks en de weg is makkelijk te volgen via een vallei waarbij je een riviertje volgt. Eindpunt is de kapel van St. Bartomeu, in een oase van rust en stilte.

Start- en eindpunt:

Startpunt voor deze route is de parkeerplaats bij de St. Antoni kapel, even buiten het dorpje Ulldemolins. Dit kleine dorpje ligt aan de rand van de Serra Major de Montsant, een gigantische muur nabij de Mediterraanse kust (Tarragona). Vanaf de parkeerplaats ga je linksaf om de route te starten.

Uitrusting:

Voor deze tocht heb je eigenlijk niets bijzonder nodig. Een extra hoeveelheid water kan makkelijk zijn op hete zomerdagen, hoewel je langs een waterbron komt. Een korte broek kun je beter niet dragen, omdat het smalle pad soms langs struiken met gemene doorns voert.

Benodigde kaart:

Er is een speciale kaart voor 'Serra de Montsant' (1:20.000) van Editorial Piolet.

De stoel, een rots die z'n naam eer aan doet

Routebeschrijving:

Deze route volgt nagenoeg continu de GR 65-5 en is dus vrij makkelijk te volgen. Je begint de tocht bij de parkeerplaats van St. Antoni-kapel, een leuke picknick-plaats op een minder drukek dag (op een zomerse zondag kan het hier behoorlijk druk zijn). Als je de auto in Ulldemolins parkeert, dan volg je de GR 65-5 vanuit het dorp vanzelf tot aan de kapel.

Vanaf de kapel volgen we de zandweg in de richting van een waterbron, de Font de la Gleva. Deze bron geeft het gehele jaar door water en is dus een vrij betrouwbare plek om water te tappen. Iets voorbij de bron betreden we (stappen over een klein beekje) de vallei die we de rest van de tocht zullen volgen.

Deze vallei, vol met rotspunten met eigenaardige namen als 'de drie rechter', 'de dansende rots' en 'het zadel', is gevormd door een riviertje. De ene keer hoor je alleen het riviertje, andere keren zul je er vlakbij lopen. Maar altijd blijf je de rood/witte markeringen van de GR 65-5 volgen. Je passeert hierbij onder andere enkele overhangingen, waaronder je op een regenachtige dag prima zou kunnen schuilen.

De touwbrugNadat het pad twee keer scherp naar links is gedraaid en vervolgens naar rechts keert krijg je in de verte zicht op een rots-punt die de naam 'de stoel' draagt. Niet vreemd, want deze rots ziet er inderdaad uit als een gigantische zit-fauteill. En net als je weer het bos in bent gedoken maakt de GR een scherpe draai naar rechts (het pad gaat rechtdoor, wij echter niet). Je staat nu voor een kleine touwbrug, die al jaren over de rivier hangt voor mensen die de kapel van St. Bartomeu willen bezoeken.

LET OP: de touwbrug is in november 2019 vernield en zolang deze niet is hersteld zul je al klauterend de overkant moeten bereiken!

Over de brug ga je eerst een stukje naar links, waarna het pad vanzelf naar rechts (richting de kapel) draait. Het pad wordt wat minder breed en hier en daar bestaat zelfs de kans dat je jezelf openhaalt aan doornstruiken. Nadat de vallei waarin je nu loopt op z'n smalst is geweest en zich weer verder voor opent sta je aan de voet van de kapel. Nog even naar boven klauteren en je hebt het eind-doel van de tocht bereikt.

De kapel van St. Bartomeu, met de overhang op de achtergrondDeze kapel is omgeven door een oase van rust. Niet vreemd dat er in de overhang (achter de bouwvallige muur) redelijk vaak mensen overnachten bij een klein kampvuurtje. Hoewel de huidige kapel een gerestaureerde versie is uit de jaren zeventig, blijkt dat er al in de twaalfde eeuw een broeder een grot in deze vallei had gekozen als plaats om te leven. Na jaren van verval van de later gebouwde kapel, besloot de bevolking van het nabijgelegen Ulldemolins om de kapel in de zeventiger jaren opnieuw te bouwen. Nadat je hebt genoten van de rust en de stilte kun je hetzelfde pad terugvolgen naar de auto of Ulldemolins.

printversie

Reacties

Vorige week de wandeling bij Ulldemolins gedaan: schitterend! Wat misschien wel handig is om te vermelden bij de routbeschrijving is dat je vanaf de parkeerplaats linksaf moet slaan. Verder een geweldige wandeling met prachtige uitzichten! Morgen gaan we waarschijnlijk de wandeling bij Prades doen, ben benieuwd! Tot zover in ieder geval bedankt! Groet, Pim, Ingrid, Bert en Jeanette