Home » Routes en Bestemmingen » Routes » Catalonië » Montsià-gebergte

De Ebro-delta in een kader: het Montsià-gebergte (8 km / 2 uur)

de ligging van deze route in Catalonië

Lengte van de route:
Deze route is niet zo lang, slechts 8 kilometer. Met een korte pauze meetegeteld doe je er zo'n 2 uur over.

Kenmerken van deze route:
De Ebro-delta strekt zich over vele kilometers uit. Deze route brengt je dwars door een schitterend stuk natuur naar de top van het Montsià-gebergte, een utzichtpunt vanaf waar je een groot deel van de Ebro-delta kunt overkijken. En dat dwars door een kader: de Roca Foradada.

Een overzicht van het Montsia-gebergte.Start- en eindpunt:
Het eigenlijke startpunt van deze route is een kleine parkeer-plaats midden in de bergen. Deze is gelegen aan het eind van een asfalt-weggetje even buiten Sant Carles de la Ràpita. Je kunt de route echter ook langer maken door de PR-33 te volgen vanuit Sant Carles de la Ràpita. Eindpunt is dezelfde parkeerplaats.

Uitrusting:
Zeker als je in de zomer gaat is water een absolute must om mee te nemen. Temperaturen boven op deze bergen kunnen oplopen tot boven de 30 graden en water is een zeldzaamheid (je passeert slechts één keer een waterbron). Daarnaast is een lange broek wel handig tegen de gemene doornstruiken.

Benodigde kaart:
De gemeente van Sant Carles de la Ràpita heeft een eigen kaart uitgebracht voor de Serra de Montsià (1:20.000). Prima kaart om te gebruiken dus, hoewel een kaart niet echt nodig is.

Net na de waterbron gaat het pad behoorlijk steil omhoog.Routebeschrijving:
We beginnen de tocht op een kleine parkeer-plaats waypoint even buiten Sant Carles de la Ràpita. Aan de rand van de parkeerplaats heeft men een overzichtskaart van het gebied geplaatst waarop tevens onze route staat aangegeven: naar La Foradada. Net naast deze kaart gaat de PR-33 de al zig-zaggend de berg op.

Nadat we al een klein stukje zijn gestegen en inmiddels niet alleen rots-formaties maar ook kleine palmbomen zijn gepasseerd komen we op een kleine open plek waypoint. Deze steken we recht-over, op weg naar de waterbron (Font del Burgar). Een paar honderd meter na de open plek voegt de PR-33 zich samen met de GR-92, de lange wandelroute langs de Spaanse kust.

Aangekomen bij de Font del Burgar waypoint spiltsen de PR en de GR zich weer af. Wij blijven echter de PR volgen hier, waardoor we in de zuidelijke punt van de open plek van de waterbron en stevige klim beginnen. Zeker midden op de dag kan deze klim behoorlijk zwaar zijn, simpelweg omdat je pal in de zon loopt zonder een klein beetje schaduw. Het is het echter waard: zodra je de eerste ronding op de berg maakt kun je aan de horizon de gigantische Ebro-delta zien.Doorkijk bij de Roca Foradada. En is de ronding eenmaal compleet, dan zie je ook het einddoel van deze hike: de top met de holle rots (Roca Foradada). Volgens de wegwijzer waypoint ben je er in slechts 2 minuten, dit betekent echter wel dat je flink moet doorstappen.

Bovenop de bergtop wordt pas goed duidelijk waaraan deze top (La Foradada) zijn naam heeft te danken: de Roca Foradada waypoint is een gat in de muur, waardoor je de Ebro-delta kunt bekijken dwars door een kader van steen. Het uitzicht hier is schitterend, zeker ook als je even de moeite neemt om helemaal naar de top te klauteren. Vóór je de Ebro-delta, achter je 'Els Ports' het meest zuidelijke gebergte van Catalonië waar onder andere nog veel wilde berggeiten en adelaars leven.

Bovenop de Roca Foradada is het uitzicht over de Ebro-delta compleet.Als je genoeg foto's hebt gemaakt van het uitzicht dan is het tijd om terug te keren. Met je rug gekeerd naar de Roca Foradada zie je de wegwijzer die je eerder bent gepasseerd. Iets verder naar het oosten staat een andere, met een duidelijk zichtbaar paadje erachter. Dat paadje volg je nu, het is de GR-92 die je naar de ruïnes van het oude dorpje Mas de Mata-redona waypoint voert. Vanaf deze ruïnes gaat het verder naar beneden terug naar de waterbron (Font del Burgar) alwaar je opnieuw de PR-33 oppikt om terug naar de auto of Sant Carles de la Ràpita te lopen.

printversie

Van deze route zijn tevens de GPS-waypoints beschikbaar.

Elk waypoint wordt in tekst aangegeven met een waypoint.
Download de waypoints:
Benefon-formaat EasyGPS-formaat OziExplorer-formaat TXT-formaat