Home » Routes en Bestemmingen » Routes » CataloniĆ« » Morou

Parc natural del Montseny: Morou (6 km/2 uur)

de ligging van deze route in Catalonië

Lengte van de route:
Hoewel de route kort is en je 'm makkelijk binnen 2 uur kunt lopen is hij vol met mooie uitzichtputen en prima plaatsen om te stoppen voor een picknick.

Kenmerken van deze route:
Parc Natural del Montseny, even ten noorden van Barcelona, is een park met veel verschillende mogelijkheden tot wandelen. Hoewel het park wordt gedomineerd door de 2 hoge toppen (Turó de l'Home(1706m) en Matagalls(1697m)) zijn er op de flanken van deze twee toppen vele korte en lange routes te doen. De hier beschreven tocht, op de flank van de hoogste top is een makkelijke wandeling door de kastanje-bossen op de Morou (1307m). Gedurende de tocht passeer je niet alleen schitterende uitzichten op onder andere de Turo de l'homme, maar ook een klein stuwmeer (Pantà de Santa Fe). Dit meertje zit barstensvol vis en wordt frequent bezocht door zwijnen en herten uit de aangrenzende bossen.

Start- en eindpunt:
De startplaats van deze tocht is een informatie-centrum van het park: Can Casades. Hier kun je tevens informatie krijgen over deze en andere tochten (helaas alleen in het Catalaans). Net na de start kom je langs een mooi klein hostal (Hostal de Santa Fe), waar je eventueel de nacht kunt doorbrengen mocht je besluiten om meer tochten te maken. Er komt helaas geen openbaar vervoer in de buurt van de startplaats. Je zult daarom de bus moeten pakken tot aan het dorpje Montseny of Sant Celoni (ook bereikbaar per trein vanuit Barcelona).

Hostal Santa Fe

Uitrusting:
Hoewel je tegen het einde van de tocht langs een stuwmeer komt (waterfilter!) zul je zeker zelf water mee moeten nemen. Daarnaast zijn goede schoenen en eventueel een regenjack noodzakelijk. Wil je op de verschillende uitzichtpunten beter kunnen rondkijken, dan kun je eventueel een verrekijker meenemen.

Benodigde kaart:
Deze route is bijzonder goed aangegeven door de locale overheid. Elke 100 meter staat haast wel een paaltje om je de weg te wijzen. Mocht je toch een kaart mee willen nemen, dan kun je oa kiezen voor de kaart van het Natuurpark Montseny: Parc Natural del Montseny, Editorial Alpina (1:40.000).

Routebeschrijving:
De tocht start zoals gezegd bij het informatiecentrum aan de weg. Je volgt het paadje naar beneden, richting het hostal. Vlak vóór het hostal sla je linksaf, waarbij je een aangelegde trap afdaalt richting enkele houten bruggetjes.waypoint Het paadje gaat hier over in een bredere zandweg, welke je volgt richting de natuurschool.

Je passeert de natuurschool en volgt de route naar rechts, waarbij de zandweg licht stijgt dieper het bos in. Bijna bovenaan gekomen wordt de zandweg langzaam smaller (te smal voor 4x4-auto's) en wordt je links en rechts begroet door grote groene varens. waypoint Als je hier in het juiste seizoen (september/oktober) loopt zul je zeker veel mensen tegenkomen die o pzoek zijn naar paddestoelen voor in de typische streekgerechten. Op de grond zul je zeker veel sporen van zwijnen tegenkomen, die zitten er hier immers behoorlijk veel.

Uitzichtpunt

Het pad zigzagt verder omhoog terwijl je op verschillende plekken even een mooi uitzicht hebt tussen de bomen door. waypoint Je passeert nu ook een klein paadje (dat links omhoog stijgt) waar je eventueel kunt kiezen voor een extra klim (de top van Turó de Morou, 1307m) waypoint, onze route gaat echter over een smal paadje dalend verder. Dit paadje komt uit op een soort rots-plateau waypoint, waar we kunnen genieten van een schitterend uitzicht op de Montseny.

We kunnen hier eventueel stoppen voor een pauze, of meteen verder gaan. Verder gaan doen we aan het eind van het rotsplateau, waar we het moeilijkste stukje van deze route krijgen: een korte maar steile afdaling over een rots-achtig pad. Dit pad brengt ons terug op een bredere zandweg, welke we naar links volgen.

Niet ver na de bocht waypoint kijk je rechts uit over het dal, waar je in de verte gemakkelijk Sant Celoni kunt herkennen. Het pad wordt opnieuw smaller en slingert richting een ander pad waypoint, welke we naar rechts volgen tot we op een zandweg komen. Deze zandweg brengt ons opnieuw langs enekel mooie uitzichtpunten, oa het uitzicht op de antennes van een weerstation op de Montseny en enkele mooie rotsformaties op dezelfde berg (Coll de Santa Helena). waypoint We passeren hier een huisje (links langs de weg) en niet veel verder komen we aan bij de stuwdam van het meer van Santa Fe. waypoint Deze dam kun je eventueel oversteken naar een picknick-plaats aan de overzijde ervan.

De route zelf steekt de dam echter niet over, maar voert ons langs de oever van het meertje. Niet veel verder kom je uit bij de ruïnes van de oude centrale. waypoint De route is nu gemakkelijk te volgen, we lopen immers langs een oude (halfvergane) betonnen waterpijp omhoog. Links langs het pad ontwaar je verschillende kleine watervalletjes, welke worden gevormd door de Riera de Santa Fe (die ook verantwoordelijk is voor de vorming van het meertje). waypoint Ruïne van de oude centraleHet moeras-achtige stuk dat je nu passeert (aan de linkerkant van het pad) is een extra beschermd stukje natuur. Verschillende kikkers leven op deze plek, waaronder een beschermde rode soort.

Tot slot kom je uit achter de natuur-school, welke je reeds eerder aan de andere kant bent gepasseerd. Opnieuw maak je gebruik van de houten bruggetjes en de aangelegde trap om boven bij Hostal de Santa Fe te komen. Daar de route hiermee tot een einde is gekomen, kun je hier genieten van een heerlijke lunch of een koud glas bier.

printversie

Van deze route zijn tevens de GPS-waypoints beschikbaar.

Elk waypoint wordt in tekst aangegeven met een waypoint.
Download de waypoints:
Benefon-formaat EasyGPS-formaat OziExplorer-formaat TXT-formaat