Home » Routes en Bestemmingen » Routes » CataloniĆ« » Pedraforca

Trots van Catalonië: Pedraforca (8 km/5 uur)

de ligging van deze route in Catalonië

Lengte van de route:
De totale lengte van deze tocht bedraagt zo'n 8 kilometer. De eerste en laatste kilometers bestaan voornamelijk uit een bospad dat langzaam stijgt/daalt. Ongeveer de helft van de route bestaat uit dit goed begaanbare bospad, de andere helft uit vrij steil klauteren (soms met handen en voeten) en afdalen langs een steile puinhelling.

Kenmerken van deze route:
De Pedraforca wordt ook wel de mooiste berg van Catalonië genoemd. Met zijn karakteristieke vorm is hij dan ook gemakkelijk van andere bergen te onderscheiden. De route voert vanaf een uitzichtpunt langs een refugio en voor een groot deel over bospaden. Er zit echter ook een stevige klim in de route, waarbij mensen met hoogtevrees wellicht even op hun tanden moeten bijten. Zeer bijzonder is de afdaling via de 'Tartera de Pedraforca', een kilometer-lange puinhelling met een hoogteverschil van ruim 500 meter.

Langs de noordflank van de berg gaat het geleidelijk omhoog

Start- en eindpunt:
over de vallei van de Cadí, met aan de andere kant van de vallei onder andere de Comabona en in de verte, meer naar het westen, de Cadí. Bij het uitzichtpunt is een grote parkeerplaats, welke echter in de weekenden van de zomermaanden vaak al in de vroege ochtend uren volledig vol staat. De Mirador is eenvoudig te bereiken vanuit Barcelona via de C-16 richting Berga. Even vóór Guardiola de Berguedà is er een afslag naar Saldes/Gósol. Bij Gósol kun je gewoon de bordjes volgen naar de Mirador/Pedraforca. Vanuit het noorden kom je via de Tunnel del Cadí, vanaf Puigcerda.

Uitrusting:
Zeker in de zomer is de tocht een warme bezigheid en is het noodzakelijk om je goed te beschermen tegen de zon. Water, zonnebril en zonnecrème zijn dus noodzakelijk. Verder de standaarduitrusting van kompas, goede schoenen, etc. en, indien je wat te drinken wilt kopen in de refugio, ook wat extra geld voor onderweg.

Benodigde kaart:
Er is een kaart beschikbaar van de Serra del Cadí/Pedraforca van Editorial Alpina, maar houdt er dan rekening mee dat je een nieuwe hebt (groene kaft). Deze kaart is overigens ook digitaal te verkrijgen. Bij de papieren versie is tevens een detailkaart (1:10.000) gevoegd van de Pedraforca zelf. De kaart van Berguedà van Cartogràfic de Catalunya (ICC) 1:50.000 is niet echt toereikend omdat niet allen kleine paadjes er op vermeld staan.

Uitzicht vanaf het uitzichtpunt/pauzeplek

Routebeschrijving:
Vanaf de Mirador de Gresolet waypoint loop je een stukje terug langs de asfaltweg totdat je aan de rechterkant een pad omhoog ziet gaan. Dit pad is duidelijk gemarkeerd (PR C-123) en voert je vrij snel via de Coll de la Cabana naar een refugio. Deze refugi Lluís Estasen (1668m) waypoint dankt zijn naam aan één van de grondleggers van de Catalaanse bergsport. Hij was de eerste die de hoogste top van de Pedraforca (Pollegó Superior, 2498m) via de noord(oost)-kant beklom. Daarna opende hij nog vele andere routes op dezelfde berg, die ook nu nog door vele klimmers worden geprobeerd en gewaardeerd. Refugi Lluís Estasen is gelegen op een kleine open vlakte, Jaça dels Prats. Je kunt hier ook nog water filteren als dat nodig mocht zijn of eventueel iets kopen in de refugio zelf. De route gaat aan de linkerkant van de refugio langs, waar een goed bewandelbaar pad het bos in verdwijnt richting het westen.

Het pad is goed te bewandelen en ook makkelijk te volgen. Op sommige plaatsen moet je echter zogenaamde 'canals' oversteken, de bedding van een 'kanaal' waar rotsen langs naar beneden zijn gekomen. Zeker net na de winter kan dit soms wat lastig zijn, omdat er elke winter nieuwe rotsblokken naar beneden komen met de sneeuwlawines die hier dan regelmatig voorkomen. Met wat behendigheid vormen de canals echter geen enkel probleem en zijn ze alvast een leuk voorproefje op wat later aan rotsen nog komen gaat. De route wordt echter wel steeds steiler (zowel door het bos als af en toe over kleine stukken met alleen klein puin), tot aan een kruising op het pad waypoint. Rechtdoor gaat het hier naar Set Fonts (zeven bronnen), een mooie waterval. Onze route buigt echter sterk naar links (zuid/zuidoost), waarbij we een klein stukje met handen en voeten langs enkele rotsen omhoog klimmen. We volgen hierbij nog steeds de markeringen van PR C-123. Nadat we vervolgens weer naar rechts zijn afgebogen komen we op een mooi uitzichtpunt, wellicht zelfs een mooie plek om een eerste pauze te houden?

Het canal volgend, richting Candel del VerdetAls we nu de route vervolgen komen we opnieuw in een canal, deze volgen we echter omhoog. Daarbij houden we het eigenlijke canal aan onze rechterhand, zodat we even later aan de linkerkant een pad kunnen volgen om uit het canal te klimmen. Hierbij komen we opnieuw op een schitterend uitzichtpunt, ditmaal ook groot genoeg om eventueel een bivak op te zetten (iets dat veel mensen doen in de zomer, hoewel het eigenlijk verboden is). Vanaf deze open vlakte gaan we richting het Canal del Verdet. Hiertoe stijgen we eerst via een smal bospad. Hoewel het pad niet altijd even duidelijk is op sommige plaatsen hoef je niet bang te zijn om verkeerd te lopen: alle paadjes hier gaan naar dezelfde plek, namelijk de Collada del Verdet (224m). Voordat je daar echter aankomt moet je eerst het Canal del Verdet volledig volgen, waarbij je aan het eind behoorlijk steil over een smal paadje over steengruis loopt. Maar uiteindelijk kom je dus aan op de Collada del Verdet waypoint, waar vandaan je onder andere uitkijkt op Gósol, het dorpje onderaan in de vallei waar je naar kijkt.

Klauteren met handen en voeten naar Cim NordVanaf de Collada del Verdet zullen we niet langer de PR C-123 volgen, want deze gaat naar rechts terwijl wij naar links gaan (linksom van het enorme rotsblok dat op de Collada ligt). Vanaf hier gaat het pas echt steil worden, want we gaan nu beginnen aan de beklimming van de Cim Nord (Noordelijke top, 2428m). We volgen hiertoe de gele stippen die als markering dienen. Eerst kunnen we nog gewoon lopen, maar al vrij snel wordt het zo steil dat we zowel handen als voeten nodig hebben. Let vooral op drukke zomerdagen op de mensen boven je; het zal niet de eerste keer zijn dat hier iemand een steen los trapt zonder de achterliggers te waarschuwen met een schreeuw.

Aangekomen bij de Cim Nord waypointkunnen we ook eindelijk het einddoel van de beklimming zien liggen: de Pollegó Superior (2498m), de hoogste top van de Pedraforca.

Met het doel in zicht zijn we er echter nog niet; eerst moeten we nog een stukje afdalen aan de zuidkant van de berg om vervolgens opnieuw te klimmen. Ditmaal naar een graat die ons uiteindelijk bij de Pollegó Superior brengt waypoint. Vanaf hier hebben we (als de bewolking het toelaat) een wijds uitzicht over het Parc Narural del Cadí - Moixeró. Ook aan de andere kant is er meer dan genoeg moois te zien, maar eerst moeten we (uiteraard) onze naam in het topboek schrijven.

TopkruisDat je op de top pas halverwege bent geldt zeker voor de Pedraforca. Vanaf de top dalen we nu namelijk aan de zuidkant af via een vrij steil pad. Dit pad voert ons naar het zadel tussen de twee hoogste toppen: L'Enforcadura (2348m) waypoint. Hoewel we hier op het laagste punt van het zadel staan, staan we tevens bovenaan dé grote uitdaging van deze beklimming: de afdaling langs de Tartera de Pedraforca. Dit is één lange puinhelling, welke ons over een afstand van ongeveer 1 kilometer ruim 500 meter laat afdalen. Je begrijpt het al: voorzichtigheid is hier geboden. Niet alleen omdat de kans op het verzwikken van een enkel of het uitglijden over de stenen een reële mogelijkheid is, maar op geraakt te worden door vallende stenen (als je eenmaal onderweg bent) die door anderen zijn losgetrapt. Er zijn mensen die deze afdaling hardlopend doen(!), met grote sprongen. Heel leuk en spannend voor hen natuurlijk, maar levensgevaarlijk voor anderen die de vallende stenen moeten zien te ontwijken.

Bovenaan op L'Enforcadura, klaar voor de afdaling langs de Tartera de PedraforcaOnderaan de Tartera voert een pad waypoint ons richting het noorden (linksaf) naar een bosrijker gebied. Hier wordt het pad veel minder steil en we lopen zo via een bospad geleidelijk afdalend terug naar de refugio. Deze doemt na ongeveer anderhalve kilometer op uit bos, als we opnieuw aankomen op de Jaça dels Prats, de open plek waar we aan het begin van de route al zijn geweest. Vanaf de refugio volg je opnieuw het pad naar beneden (in de noordoostelijke hoek van Jaça dels Prats), zodat je zo weer op de asfaltweg en uiteindelijk bij de Mirador de Gresolet aankomt.

printversie

Van deze route zijn tevens de GPS-waypoints beschikbaar.

Elk waypoint wordt in tekst aangegeven met een waypoint.
Download de waypoints:
EasyGPS-formaat OziExplorer-formaat TXT-formaat Suunto SDF-formaat