foto
de ligging van deze route in CataloniŽ Van deze route zijn tevens de GPS-waypoints beschikbaar. Elk waypoint wordt in tekst aangegeven met een waypoint.
Download de waypoints:
Benefon-formaat EasyGPS-formaat OziExplorer-formaat TXT-formaat

Door de bossen van Prades naar de Tossal de la Baltasana (7 km / 2,5 uur)

Lengte van de route:

Dit is een korte route van zo'n 7 kilometer. Het eerste stuk van de is ťťn lange klim, daarna gaat het alleen maar berg-afwaarts. In totaal ben je zo'n 2,5 uur onderweg (inclusief een korte pauze).

Een van de vele wegwijzers op Coll del Bosc

Kenmerken van deze route:

Een tocht om vroeg in de morgen te doen. Je bent er dan immers haast zeker van dat je wild tegen zult komen. Het gaat via bospaadjes naar de top van de Tossal de la Baltasana, met een schitterend uitzicht. Daarna gaat het (in het begin vrij steil!) naar beneden waarbij je verschillende interessante rotspartijen passeert. De route volgt een deel van de GR-171.

Start- en eindpunt:

De route start aan de rand van het dorpje Prades (daar waar de weg vanuit naar Prades naar Poblet gaat, C. Colomers), bij een oude weegbrug. Prades is overigens ook de moeite waard om te bezoeken als je deze route niet loopt. Zeker het oude dorpsplein een paar honderd meter vanaf het startpunt terug het dorpje in.

Uitrusting:

Deze tocht is niet echt zwaar en vraagt dan ook niet direct om speciale uitrusting. Tijdens de afdaling kunnen wandelstokken handig zijn. Wat je zeker mee moet nemen is een foto-toestel. Al is het alleen maar om dieren(sporen) te fotograferen.

Uitzicht over de bossen van Poblet

Benodigde kaart:

Het ICC heeft een speciale kaart gemaakt van dit gebied: 'Mapa excursionista Muntanyes de Prades' (1:30.000). De kaart is zeker aan te bevelen omdat de route niet altijd even makkelijk is te volgen.

Routebeschrijving:

De route begint op de hoek van Carrer Colomers waypoint. Het punt is makkelijk te herkennen, omdat hier de GR-171 en een lokale PR elkaar kruisen. Wij volgen de PR richting Coll de Forquetes omhoog. Nadat we eerst nog even achter enkele huizen langslopen duikt het pad al snel het bos in (volg het brede pad dat het bos in gaat, ietwat aan de linkse kant). In het begin zul je af en toe even moeite moeten doen om de PR-signalering (geel met wit) te kunnen herkennen. Op de grond zul je hier en daar echter wel veel dieren-sporen tegenkomen.

Terwijl het pad langzaam stijgt zie je aan je linkerhand de weg naar Poblet lopen. Even nadat deze weg uit het zicht is verdwenen kom je op een soort verhoging waar het opnieuw moeilijk te zien is welke kant je op moet om de PR-route te volgen waypoint. Volg hier het pad aan de linker-kant, dat wat lager ligt. Zo loop je onder andere langs een groot metalen water-bassin. Opnieuw aangekomen bij een splitsing volg je het rechtse pad dat je verder naar de Coll de Bosc leidt, een open plek waar je verschillende richting-aanwijzers ziet.

De stenen kompas-roos op de top van de bergDeze open plek waypoint steek je als het ware recht over, dat betekent dus dat je weg in precies de andere hoek volgt (richting Tossal de la Baltasana). Een paar honderd meter kom je langs een waterbron. Vanaf dit punt kijk je uit over de vallei van Titllar, met in de verte enkele kloosters in de bossen van Poblet.

Niet veel verder stuit je op een T-splitsing. Hier gaan we rechtsaf (richting la Baltasana), alwaar we meteen al de markering van de GR-171 (rood-wit) kunnen herkennen. Eerst moeten we hier nog even over een ketting stappen, om vervolgens via een betonnen weg uit te komen op de top: Tossal de la Baltasana waypoint. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht. Net achter het huisje staat een grote stenen 'kompas-roos' welke je precies vertelt welke bergen je in de omgeving kunt zien. Ook staat er een markeringspunt van het Catalaans Geografisch Instituut.

De markerigen zijn op het eind makkelijk te volgenEen paar meter achter het beeld dat 'de vrede verkondigt' gaat de GR steil naar beneden. Zeker op natte dagen is het hier even oppassen geblazen. Het pad is verder duidelijk te volgen. Eerst nog een smal paadje, maar daarna al snel op een brede zandweg waypoint, welke je naar links volgt. Wanneer je de Coll de la Foguina passeert wordt dit duidelijk aangegeven door een bord langs het pad.

Nadat de GR je weer het bos in brengt kom je langs verschillende interessante rots-partijen. Op een zomer-dag zeker de moeite waard om verder te onderzoeken door ze te beklimmen. Je loopt nu in een kleine vallei, langs de betreffende rotsen, terug naar Prades. De eerste huizen passeer je al vrij snel en vervolgens kom je weer in de Carrer Colomers, waar je ofwel kunt kiezen voor een bezoekje in Prades of eerst nog een hapje kunt eten in het restaurant aan je rechterhand.

printversie

Reacties

Afgelopen woensdag de wandeling bij Prades gemaakt: ook weer erg mooi, schitterende uitzichten en een wandeling die je ook bij warmer weer goed kunt doen doordat je veel in het bos loopt. Tijdens de wandeling kwamen we mensen tegen die bij Tossal de la Baltasana weer dezelfde weg terug namen: een aanrader voor mensen die minder goed ter been zijn! Groet, Pim, Ingrid, Bert en Jeanette

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 26-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]