foto


Fracturen en ontwrichtingen

Het breken van een been of arm kan bijzonder pijnlijk zijn. Maar die pijn wordt pas echt erg als er niet direct op een juiste manier wordt omgegaan met de verwonding. Vaak gebeurt het dan ook dat de 'helpende hand' de situatie juist verslechterd in plaats van de gewonde ook daadwerkelijk helpt. De reden is simpel: bij het zien van een onderbeen of arm in een onnatuurlijke positie is een normale reactie dat men deze terug wil plaatsen in de natuurlijke positie. En juist dat zorgt voor meer schade en zeker meer pijn. Niet doen dus!

Bij het verzorgen van een breuk is het zaak om te proberen het gebroken lichaamsdeel zo min mogelijk te bewegen. Dit kun je doen door een spalk aan te brengen, maar bijvoorbeeld ook door er voorzichtig een doek om te wikkelen.

Bij een ontwrichting, zoals bijvoorbeeld een verstuikte enkel, moet je ervoor zorgen dat de enkel ondersteund wordt. Dit kan bijvoorbeeld door er een doek om te binden of verband aan te brengen. Belangrijk is het in elk geval om te zorgen dat er zo min mogelijk druk op de voet wordt geplaatst.

Hoewel sommige films op TV anders doen vermoeden is het in bijna alle gevallen bij een breuk beter om professionele hulp in te roepen en het slachtoffer niet te vervoeren. In de meeste gevallen zal de breuk of wond namelijk alleen maar erger worden door beweging of druk. Een goede reden dus om altijd te weten hoe je de dichtstbijzijnde reddingsbrigade/ambulance kunt bereiken.


Zoals gezegd: bovenstaande is slechts een leiddraad. Mocht het misgaan, zorg dan dat je weet wat je moet doen: volg een officiële cursus!

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }