foto

Wandelen bij de Ebro-delta

Uitgestrekte rijstvelden, laag overvliegende flamingo's en in de verte besneeuwde bergtoppen. Een vreemde combinatie die je niet snel in Europa verwacht. Toch is dit precies wat de Ebro-delta je te bieden heeft.

Rijstvelden
Ongeveer 50% van de landbouw in de Ebro-delta bestaat uit het verbouwen van rijst. Uitgestrekte rijstvelden is misschien niet iets dat je in Europa zou verwachten, maar hier heb je ze volop. Het mooie van deze rijstvelden is dat ze onderverdeeld worden middels kleine dijkjes waar vaak een pad of weg op is aangelegd. Op die manier kun je dus uren lang wandelen over deze dijkjes, met links en rechts van je de rijstvelden. Aan de randen van de rijstvelden kun je overigens ook veel rietbedden vinden, terwijl je op sommige stukken van de delta zelfs verrast wordt door uitgestrekte bossen!

Vogelbroedplaatsen
Één van de belangrijkste redenen om in 1983 de Ebro-delta uit te roepen tot beschermd gebied, was wel het feit dat het de ideale broedplaats is voor zo'n honderd vogelsoorten. Bovendien zijn er ook nog eens meer dan honderd vogelsoorten die de Ebro-delta hebben gekozen als hun overwinteringadres. Het zal je dan ook niet verbazen dat enkele de delen van delta niet toegankelijk zijn voor het publiek, simpelweg omdat hier vogelbroedplaatsen zijn te vinden. Toch kun je met een beetje verrekijker en al wandelend op de paden zeker genieten van de vele vogels. Voor veel mensen is vooral het zien van een zwerm roze flamingo's een ultieme ervaring, eenvoudigweg omdat je deze niet snel verwacht in een non-tropisch gebied. Let bij het plannen van een wandeling in het gebied vooral ook op de openingstijden. Omdat zoals gezegd een groot aantal vogels de delta gebruikt als stopplaats tijdens de winter, zijn die gebieden juist tijdens de winter gesloten!

El Montsià
Vanaf de delta heb je een mooi uitzicht op het gebergte dat er bijna tegenaan ligt: el Montsià. Maar wat velen niet weten is dat het uitzicht vanaf de andere kant, dus vanaf de Montsià, vele malen mooier is. De reden hiervoor is een enorm rond gat in de berg, de Roca Foradada. Als je door dit gat op de top de berg kijkt, heb je een schitterend en wijds uitzicht over de gehele delta. Door velen wordt dit punt als het mooiste uitzichtpunt over de delta gezien en in veel folders en brochures zul je dan ook altijd wel een foto vinden van de delta, genomen vanuit of door de Roca Foradada. Vanuit het dorpje Sant Carles de la Ràpita kun je aansluiting vinden op de PR-33, welke je vanzelf richting de Roca Foradada brengt.

Els Ports
Een ander gebergte dat je vanaf de Ebro-delta makkelijk kunt onderscheiden is het natuurpark 'Els Ports'. Met een beetje geluk zul je hier zelfs een besneeuwde sneeuwtop zien terwijl je zelf in de zon wandelt in de delta. Els Ports is een zeer bijzonder gebergte omdat het een soort van eigen microklimaat heeft. Het heeft een bijna ronde vorm en in het midden van de cirkel is het vaak wat koeler dan in de omgeving. Dit heeft onder andere tot gevolg dat er op de deze verhoudingsgewijs lage berg al ontzettend veel steenbokken en berggeiten voorkomen. Steenbokken met horens van meer dan een halve meter lang kunnen hier vrij gemakkelijk worden gespot, terwijl men deze normaal gesproken helemaal niet op deze hoogte zou verwachten. In Els Ports zijn er ook diverse refugio's (berghutten) waar overnacht kan worden en is het dus aangenaam wandelen. Zeker ook omdat je vanaf sommige hoge punten de delta in de verte kunt zien en bovendien een schitterend uitzicht hebt op de westkant van el Montsià.

Bereikbaarheid
De Ebro-delta ligt vlakbij de snelweg tussen Barcelona en Valencia. Het is dan ook niet moeilijk om er met de auto te komen, ook al omdat de delta zelf al ver van te voren staat aangegeven en duidelijk aan de kust is te zien. Maar juist dat laatste zou je moeten uitnodigen om de trein te nemen. Vlak langs de kust loopt namelijk de treinrails en daardoor heb je heel vaak een schitterend uitzicht op de zee en (zodra je binnen bereik bent) de delta. Wil je wandelend naar de Ebro-delta, dan kun je uiteraard gewoon de GR-92 volgen. Deze Mediterraanse kustwandeling voert overigens ook langs de Roca Foradada.

Links:
Parc Natural del Delta de l'Ebre
Deltadelebro.org
Consell Comarcal del Montsià
Portal turístic d'Amposta
Sant Carles de la Ràpita
Kustgids.nl (Ebro Delta natuur Park)
De Ebro-delta in een kader: het Montsià-gebergte


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }