foto

Ruta del modernisme in Barcelona

Barcelona is de stad van het modernisme. Het bekendste bouwwerk van de stad, de gigantische Sagrada Familia, is slechts één voorbeeld van de vele bijzondere plekken die de Ruta del Modernisme aandoet.

Modernisme
Modernisme (in het Catalaans hetzelfde geschreven, in het Spaans met een o op het eind: modernismo) is een kunststroming die een soort way-of-life vertegenwoordigde aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Vooral het gebruik van krullen (geen hoeken of rechte lijnen) en het plantmotieven en dierenvormen kenmerken de stijl. Belangrijkste vertegenwoordiger van het modernisme van Catalonië is natuurlijk Antoni Gaudí, die met zijn Sagrada Familia en Parc Güell nog steeds duizenden toeristen jaarlijks weet te verbazen. Maar ook Lluis Doménech i Montaner is een grote bekende, al is het alleen al om zijn prachtige 'Palau de la musica' in het hartje van de stad. En nog steeds zijn veel Catalanen de architect Josep Puig i Cadafalch zeer dankbaar voor zijn 'Hospital San Pau': een schitterend ziekenhuis dat ook vandaag de dag nog als zodanig dienst doet. Om het modernisme als stroming te eren is er de Ruta del Modernisme in Barcelona. Een zeer eenvoudig te volgen route langs de mooiste bouwwerken en de bekendste plekken van samenkomst van de grote 'modernisten'.

De markeringen
De Ruta del Modernisme is als route an sich zeer makkelijk te volgen. Sterker nog: als je waar dan ook in het centrum van de stad loopt zul je zeker een keer op een van de markeringen zijn gestapt. Het betreft hier namelijk kleine ronde stenen die gewoon in het wegdek, het trottoir of het gras zijn weggewerkt. Ze liggen vaak niet meer dan 15 meter uit elkaar en zijn daardoor gemakkelijk te herkennen en te volgen. Je kunt dus op elke gewenste plek in het centrum van de stad wel aan de route beginnen. Gewoon een kwestie van wat rondwandelen tot je een rode ronde steen in de grond ziet (zie foto) en wandelen maar.

Informatiepakket
Wil je het alleen laten bij het wandelen en volgen van de markeringen, dan zou je wel eens belangrijke informatie kunnen missen. Je zult er namelijk versteld van staan hoeveel bijzondere gebouwen je passeert. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om te weten dat Gaudì in dat ene café altijd een kop koffie dronk of dat Pablo Picasso vaste bezoeker was in café 'Els Quatre Gats'. Bovendien is een vast onderdeel van het informatiepakket een enorme lading aan voordeelbonnen. Daarmee krijg je korting bij de diverse musea die op de route liggen, maar bijvoorbeeld ook bij sommige cafés die je tegenkomt. Overigens is de kaart van de route gratis verkrijgbaar en kun je het informatiepakket zo uitgebreid maken als je zelf wilt (met bijvoorbeeld extra voordeelbonnen, potloden, een stapgids, etc.). Je kunt het pakket onder andere kopen in het Centre del Modernisme dat is gevestigd in 'la Casa Amatller' (Passeig de Gràcia 41).

De grote trekkers van de route
Zoals gezegd voert de route je langs een grote hoeveelheid bijzondere gebouwen die door modernistische architecten werden ontworpen. Ook zul je in de gids worden gewezen op de diverse gevels en deurposten die in de modernistische stijl werden vormgegeven. De belangrijkste trekkers van de route zijn natuurlijk de Sagrada Familia en het muziek paleis (Palau de la Música Catalana). Maar je komt onder andere ook langs het Gaudí-museum (la Casa-Museu Gaudí), la Pedrera (met een gratis toegankelijk museum via de hoofdingang), Fundació Antoni Tàpies (met het vreemde ijzerwerk bovenop de voorpui) en het schitterende museum van moderne kunst (Museu d'Art Modern). De liefhebbers van Gaudí kunnen overigens niet zonder een lunch in het drukbezochte Parc Güell, met uitzicht over de rest van de stad.

Andere modernistische routes
Barcelona is overigens niet de enige stad in Catalonië waar je een modernistische route kunt volgen. Zo is er in het centrum van Reus bijvoorbeeld ook een Ruta del Modernisme en kun je in de hoofdstad van de Maresme (Mataró) een route volgen die je enkele gebouwen van Josep Puig i Cadafalch toont. In Terrassa kun je niet alleen genieten van gebouwen, maar ook van de verschillende manieren om ramen vorm te geven in de Ruta dels Vitralls. In datzelfde Terrassa is overigens ook het 'Museu de la Ciència i de la Tècnica' zeker een bezoek meer dan waard. En tot slot kun je in de bekende kustplaats Sitges genieten van zowel architectuur als het strand tijdens een wandeling langs de mooiste modernistische gevels.

Links
Ruta del Modernisme
Barcelona Turisme
Sagrada Familia
Terrassa Turisme
Reus
Andere wandelroutes in Catalonië


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }