foto

De grote Pre-pyreneeŽn doorsteek

In de PyreneeŽn zijn er diverse grote meerdaagse routes die de wandelaar van oost naar west of van west naar oost over en door de bergen leiden: de Franse GR10, de Spaanse GR11 en de HRP. Sinds kort is daar een nieuwe route bijgekomen die het minder hoog zoekt: La gran travesŪa por el Prepirineo (GTPP of de grote Pre-PyreneeŽn doorsteek).

Minder hoog, meer cultuur

De reeds bekende lange routes in de PyreneeŽn zoeken vooralde hoogte en daarmee de rust en eenzaamheid op. Dorpen worden liefst zo min mogelijk aangedaan en -zeker bij de Haute Randonnťe Pyrťnťenne (HRP)- hoge passen zijn eerder regel dan uitzondering. De GTPP zoekt het een stuk lager, niet in de laatste plaats vanwege diens ligging ten zuiden van de daadwerkelijke PyreneeŽn. Bij de GTPP ligt de nadruk ook veel meer op het onderdompelen in de cultuur. De route zoekt dan ook veel kleine dorpen op en tijdens het wandelen kom je vaak in contact met de lokale bevolking.

Van Figueres naar Irunberri-Lumbier

De grote doorsteek van de Pre-PyreneeŽn is opgedeeld in 24 dagetappes. Deze zijn over het algemeen behoorlijk lang, denk daarbij 6 tot 8 effectieve wandeluren. Het is dan ook typisch een tocht om in de zomer te lopen als de dagen langer zijn. Echt hoog kom je tijdens deze tocht niet: het hoogste punt ligt op 2345 meter tijdens de 16e etappe. Op die dag passeer je namelijk de Colladeta de L'Ibůn met onder andere een schitterend uitzicht op de Turbůn. Dit eigenlijk ook ťťn van de weinige punten op de route waar je rekening met sneeuw moet houden als je de tocht niet in de zomer loopt.

Aaneenschakeling van gemarkeerde en ongemarkeerde routes

La gran travesŪa por el Prepirineo is niet een standaard GR-route die je kent van de rood/witte markeringen. De route is namelijk het hersenspinsel van een uitgeverij die ten zuiden van de PyreneeŽn diverse stukken van bestaande GR-routes en uitgesleten paden van veeroutes ('trashumantes') aan elkaar heeft gekoppeld om zo tot een eigen 'travesŪa' te komen. Zo komen achtereenvolgens de Spaanse GR2, GR1, GR241, GR4, GR18, GR18.1, GR15 en GR13 aan bod. Daardoor is de enige (mij bekende) gids van deze route dan ook een onmisbaar hulpmiddel. Eerder werd de route reeds in delen beschreven in het blad 'El Mundo de los Pirineos', van dezelfde uitgeverij.

Minder zwaar, niet minder mooi

Heel begrijpelijk is de GTPP minder zwaar dan de lange GR-routes die dwars door de PyreneeŽn gaan. Hoewel de dagafstanden vaak langer zijn, evenals de ingeplande tijden van de dagetappes, is er veel minder hoogteverschil te overbruggen. Dankzij de ligging heb je als wandelaar echter continu een schitterend uitzicht op de PyreneeŽn zelf. Enkele strategische uitzichtpunten zijn in de route opgenomen, waardoor je zelfs een volledig rond uitzicht hebt om bij weg te dromen. Daarbij kijk je dan niet alleen uit naar de verderop gelegen toppen van de PyreneeŽn , maar tegelijktijd krijg je de kans om uit te kijken over het vlakkere binnenland. In de dorpen die tijdens de tocht worden aangedaan zijn er is steeds meer dan voldoende mogelijkheden om eten in te slaan of te kiezen uit diverse overnachtingadressen. Water kun je over het algemeen bijvullen middels de vel waterbronnen die gepasseerd worden.

Ook de Congost de Montrebei

De makers van de route hebben geprobeerd om de mooiste routes en landschappen van de Pre-PyreneeŽn met elkaar te verbinden. Zo kom je vrijwel direct door het schitterende Besalý, maar doorkruist de route ook de zeer indrukwekkende Congost de Montrebei. Deze kloof wordt onder andere door Ton Joosten ook beschreven in zijn boek met mooiste dagwandelingen in de PyreneeŽn. Het zal voor de bedenkers van de route een lastige keuze geweest zijn om te kiezen tussen dwars door de kloof (vooral indrukwekkend vanwege de nauwheid en hoogte ervan) of juist over de nabijgelegen Montsec te gaan (met een schitterend uitzicht over de PyreneeŽn en het achterland van Lleida). Een onlangs aangelegde asfaltweg naar de pas op deze berg heeft de keuze echter makkelijker gemaakt, want het is nu eenmaal mooier en fijner wandelen op een bergpad in een kloof dan een op een pas aangelegde asfaltweg door een bos op de berg.

Links

La gran travesŪa por el Prepirineo (boek)
El Mundo de los Pirineos
Routes in CataloniŽ
Por los orŪgenes del Reino de Aragůnk (soortgelijke doorsteek)
Besalķ
De 100 mooiste dagwandelingen in de PyreneeŽn (deel 2) (boekrecensie)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 17-01-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]