Beginners-hike
Hiking-site.nl SHOP

Beginners-hike 9 t/m 12 april 2004 in Ulicoten

De beginnershike was voor ons meteen de eerste keer (sinds tijden) dat we voor iets langer dan twee kilometer met een rugzak hebben gezeuld. Maar behalve dat, was het ook meteen de eerste keer in een tentje rondom het vriespunt en de eerste keer dat ik eens gezichten zag bij alle berichten op het prikbord die ik het afgelopen driekwart jaar doorgezocht heb (alhoewel ik natuurlijk ook al naar de fotoboeken heb gekeken). Mijn moeder maakte zich ietwat zorgen toen ik haar vertelde dat we dit weekend gingen kamperen: "Is dat niet te koud? Straks word je nog verkouden." "We hebben goede slaapzakken hoor mam en meerdere dikke truien mee." Toch verklaarde ze ons voor gek.

Wij wilden graag meedoen omdat wij zowiezo even proef wilden lopen voor onze aankomende vakantie. Gewoon eens even kijken hoe het is om in de kou te slapen, te lopen en kijken wat we nog missen aan onze uitrusting. Met ons kantoorbaantje lopen we niet zoveel en onze andere vakanties gaan altijd met de auto en luxe grote tent en drie-pits gasstel naar een warm oord. Normaal gesproken doen we alleen dagtochten. Verder wilde we natuurlijk de stoere verhalen bij het kampvuur niet missen.

Vrijdag kwamen we ergens in de middag aan. Raymond en consorten hadden zich al ge´nstalleerd in een huisje en Fred en Wendy kwamen net aan. Terwijl wij onze tent aan het opzetten waren kwamen er al meer mensen binnen stromen. Na de tent moesten we de brander uit gaan proberen. Pieter heeft nog even wat aanwijzingen gegeven over het plaatsen van het windscherm, dus hierna konden we ons prutje zuurkool met rookworst gaan maken. Echte zuurkool, dus hierna was de fles half leeg. 's Avonds gezellig bij het bbq-kampvuur gezeten en al vrij vroeg ons mandje in. Ik had mijn slaapzak niet goed dichtgesnoerd en het hor van de tent stond wagenwijd open, dus dat was best koud.

Op zaterdag zijn we met z'n allen met de dagrugzak naar Baarle Nassau gelopen. Lluc had het enorm naar zijn zin. In zijn high-tech buggy schommelde hij lekker in slaap en aan zijn lach te zien vond hij het helemaal niet vervelend. In het dorp hebben we boodschappen gedaan en wat koffie genuttigd om vervolgens weer terug naar de camping te gaan. Op de camping hebben we zeer efficient alle branders die er mee waren tegelijkertijd aangezet, dus ook hier weer koffie..... en cup-a-soup.. en noodles... en complete maaltijden.

Met een aantal mensen (Sanne, Richard, Jan, Conny, Jurgen, Jeroen, Valentijn en ik) zijn we met de backpack naar de lokale paalkampeerplaats gelopen. Viel toch best zwaar. Met name voor de voetjes. Maargoed, we moeten trainen he. Lopen is best leuk hoorde ik om mij heen. Drie hertjes wezen ons de weg naar de kampeerplaats en de GPS met een ieniemienie-detour. De paalkampeerplaats was echt geweldig. Midden in het bos. Het enige wat je daar hoorde waren spechten en uilen. Ook op de paalplek moest gekookt worden. Zelf hebben we macroni met cup-a-soep tomaten-creme, tonijn en een uitje gegeten. Jan maakte er een avondvullende excercitie van. De zak aardappelen kwam tevoorschijn, vervolgens vlees en bonen. Eerst de aardappelen op. Vervolgens het vlees. Hierna weer de aardappelen. Dit werd een aantal keer herhaald en aan het eind van de avond (half elf ofzo) als toetje de bonen. Tussendoor was de peut op, dus die moest ook nog even bijgevuld worden. Bij kaarslicht hebben we genoten van wijn en whisky. Hierbij zijn wat aanvullingen voor de spreukenlijst naar boven gekomen. Zo hebben we nu de begrippen sperm-a-rest, tarpoolen en beginnerszeik. Later hoorden we van Raymond dat Jeroen het volgende te melden had toen hij de Expedmat teruggaf: "Zo, da's een lekker ding. Moet je hem nog terug?".

Zondag: pasen! We hadden dus eitjes mee. Welliswaar geen echte, maar van chocola. Vannacht was het gelukkig niet zo koud als gister. Het is een beschutte plaats en deze keer hebben we alle horren dicht gedaan en de slaapzak goed dichtgesnoerd. Kortom: dat was flink zweten. De kampeerplaats is heerlijk. De pomp doet het ook nog (hadden we eigenlijk toch niet zoveel water mee hoeven te nemen, maarja, dat weet je niet van tevoren).

We werden wakker door een straaljager.... Ha, koffie!! Sanne, Richard en Jurgen waren de echte bikkels. Zij sliepen onder een tarp. Aangezien wij wuzzies zijn (beginner zijn is best een mooi excuus) prefereerden wij toch de tent. Het ontbijt bestond uit koffie en een bifi worstje. Opgebroken, plek ge´nspecteerd en weer op pad gegaan. Door de bossen, langs de weilanden en gestapeld hout zijn we weer terug gelopen naar de camping. Jurgen verblijde ons hierbij met het deuntje van het Efteling Carnaval. De laatste paar meters waren best zwaar voor mij. De linkerknie begon te protesteren en op de rechtervoet werden de blaren steeds groter. Vlakbij de camping, bij hetzelfde vennetje als de dag ervoor, hebben we nog even gepicknickt. We zouden zweren dat dezelfde vier mannetjes er nog steeds zaten te vissen en zich niet bewogen hadden sinds de vorige dag. Uiteindelijk hebben we (maar) 14 kilometer in totaal gelopen. Ik moet zeggen dat ik dat voor een eerste keer ook wel even een mooi begin vond. Nu maar mijn voeten zien te harden voor langere tochten.

Op de camping meteen weer alle branders aangezet voor eitjes, koffie en cup-a-soup. De rest was nog bezig met een dagtocht van 12, pardon, 17 kilometer. Sanne probeerde in de tussentijd Ray Mears na te doen met de eeuwige lucifers en stukjes berkenbast. Uiteindelijk na veel vonken en veel geblaas is er toch maar voor de kooltjes-methode gekozen. Stukje papier op nog smeulende kooltjes, et voila, vuur.

's Avonds werden weer de meest heerlijke gerechten in elkaar gefabriekt. Links van mij zag ik een pannetje met tagliatelli, tonijn en lenteuitjes. Rechts van mij macroni met worst en pesto. Vanaf de overkant kwamen ook heerlijk eetwalmen en zelf hadden we noodles met balletjes in satesaus. Het bavarois toetje, die Raymond en Yolanda mee genomen hadden, was de hele kring langs geweest. Yummie.

Bij het kampvuur werden alle mobiele communicatiemiddelen aangesproken om de uitslag van Idols te weten te komen. De een na de ander dook de tent in en uiteindelijk bleven Richard, Rob en ik nog over. Ze leken totaal verbaasd. Nog iemand die op bleef... en het was een vrouw... en ze dronk nog whisky ook. Daar ging dan de traditie. Het kampvuur werd zorgvuldig aangevuld met meer takken, dus ik had het helemaal niet koud. Uiteindelijk heb ik tot half zes stoere verhalen gehoord en veel handige tips mee gekregen. Op een gegeven moment wees Rob mij op de ijskristallen op de tent. Toch nog maar even naar de wc om maar zeker te weten dat ik er niet meer uit hoefde te gaan. Het mocht niet helpen. Toch nog eruit gemoeten terwijl ik net lekker warm in mijn slaapzak lag. Maaaaaaaaaan, wat koud. Het duurde toch wel een tijdje voordat mijn tenen weer opgewarmd waren toen ik weer in de slaapzak lag. Voor Sanne was het helemaal feest. Zij lag in de bivakzak die nogal wat vocht vasthield. Maar haar hoorde je niet klagen.

's Morgens was alles gelukkig weer opgewarmd door de zon. Koffie, eitje en elk melkpoeder genuttigd. Die melk is best lekker, had ik niet verwacht. We hebben van iedereen afscheid genomen met de belofte dat we elkaar zeker weer zien. Richard hebben we afgezet in Arnhem en door de bossen, over de Lelystad-dijk, zijn we weer terug naar huis gereden. Alwaar onze poekies ons welkom heetten.

Tot slot nog een paar leermomenten van dit weekend:

  • Een normale regenjas is echt geen goed idee
  • Lopen is best leuk
  • Niet praten over dozen, warme dingen tussen benen en met balletjes spelen (dit zou nog weleens in een verslag kunnen komen)
  • Van badmintonnen word je zwanger

Ik wil nog even iedereen bedanken voor dit weekend. We hebben het enorm naar ons zin gehad. Nieuwe ervaringen opgedaan, leuke mensen ontmoet. Wij gaan voor een herhaling.

Barbera

Via het prikbord kun je nog wat andere reactie nalezen over de beginnershike en in de foto-albums staan enorm veel foto's van de hike.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 25-01-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]