Birdland
Hiking-site.nl SHOP

Op bezoek bij Birdland

Het is kwart voor tien op zaterdagochtend als ik met mijn gehuurde Smart de parkeerplaats van Birdland oprijd. Er staan weinig auto's en als ik naar binnenga denk ik dan ook de eerste te zijn. Ik ben echter nog geen vijf minuten binnen of de volgende mensen komen binnen en die worden netjes doorgestuurd naar de personeelskantine. Hier blijkt al iemand te zitten wachten en terwijl we gezamenlijk nog even wachten op de rest wordt er koffie ingeschonken.

Na enkele SMS-berichtjes (die ik pas veel later zie) komen ook de laatkomers binnen en kan de rondleiding beginnen. het woord is aan Carolus, die met veel verve en hart voor de zaak uitleg geeft over de geschiedenis van Birdland. Aan bod komen onder andere de wijzigen in het management gedurende de afgelopen jaren door het overlijden van de toenmalige eigenaar (Hennie Verhoef) en welke merken Birdland zo al voert op dit moment. Lowland, Rambler en natuurlijk de tenten en slaapzakken van het merk Birdland zelf worden besproken. Niet zo lang na het begin van de uitleg komt ook dons ter sprake. De discussie op het prikbord en de 'documentaire' op TV heeft immers heel wat stof doen opwaaien en Carolus wil dan ook graag de andere kant van het gelijk laten zien en horen. Hij legt uit over hoe het dons van Birdland wordt verzamelend en toont ook een film om aan te tonen hoe het er aan toe gaat. Wat een verschil met het videofragment dat we op Internet hebben gezien!

Maar inmiddels voelen de gasten zich meer thuis en gaandeweg komen er dan ook steeds meer vragen: hoe wordt een tent ontworpen, waar worden de tenten gemaakt, waar let je op en wat voor nieuws komt er komend seizoen van Birdland. Zo maar at vragen die gesteld worden en waarop de bezoekers uitgebreid antwoord krijgen. Carolus besluiten zijn uitleg met een kijkje in de toekomst over wat de consument kan verwachten van Birdland en geeft dan het woord aan Joop, de andere oude rot in het vak en bij Birdland.

Joop neemt ons mee het atelier in en toont een lege tijk en begint uitleg te geven over slaapzakken. Hoe worden ze gemaakt, hoe worden ze gevuld en (indien nodig) hoe worden ze gerepareerd. Daarbij wordt er natuurlijk hier en daar flink aan materiaal gezeten en mogen we ook mee de donskamer in, alwaar voor onze ogen twee slaapzakken worden gevuld met dons. Enkele van de deelnemers sneeuwen letterlijk onder in de dons, onder andere Pieter, Sanne en Ruud weten zich volledig in het dons te hullen.

Daarna gaan we opnieuw het atelier in en krijgen we een rondleiding langs de verschillende machines en krijgen we uitleg over hoe slaapzakken worden gerepareerd, hoe de waterkolom van tent-materiaal wordt gemeten en ze ook bij Birdland kunnen meten hoe veerkrachtig een bepaalde donssoort is. Tot slot nemen we nog een kijkje in de eigen showroom, de tentenshow, van Birdland en wordt de gehele rondleiding rond half drie afgesloten. Hierbij worden Carolus en Joop bedankt voor hun uitleg en inzet en krijgen zij van de webmaster tevens de eerste jubileumvlag overhandigd.

De groep vertrekt richting camping alwaar het ons alweer lukt om bijna net zovel tenten als auto's neer te zetten en dat dan ook nog eens zo dichtbij elkaar dat meer dan de helft van het ons toegewezen grasveld vrij blijft. Staan de tenten eenmaal, dan wordt het tijd om te wandelen en dus volgen we vol goede moed Pieter die met kaart in de hand ons de natuur in lijdt. De tocht begint op asfalt maar gaat al vrij snel over naar een schitterend natuurgebied, waar de avondmist langzaam op komt zetten en de vennen en het bos een mystieke ambiance geven.

Komen we enkele uren later terug op de camping dan is iedereen klaar om te eten. De branders worden tevoorschijn gehaald en iedereen begint zijn of haar prakkie te maken. Het eten bevalt goed, koffie wordt gezet en Ruud probeert zowel een TUC-koekje als een stukje speculaas te slijten aan de andere mensen in de kring. Wordt het na een uurtje te koud om nog zonder klappertanden buiten te zitten, dan verdwijnen we in de speelkamer van de camping. Wat een luxe: ruime fauteuils, een minikacheltje en opnieuw TUC-koekjes van Ruud op tafel.

Met de stijging van de temperatuur en het rijkelijk vloeien van diverse dranken (voornamelijk cola, dubbelfris en water!) wordt ook de gesprekstof spannender. Jarretels voor de buitensport, goretex afritsrokjes, seamless BH's en rainlegs vormen de rode draad. Het kan niet op, het lijkt wel altijd over hetzelfde te moeten gaan: buitensportmaterialen.

Zo tegen middernacht houden de eerste mensen het voor gezien en langzaam maar zeker keert de rust weer op de camping. Althans... bijna rust, want het duurt tot ruim half vier voordat ook de webmaster en zijn tentmaatje hun mond houden en alleen de overvliegende ganzen, de rondrennende veldmuizen en de nu al(!) kraaiende haan de rest van de nacht voor geluid zorgen.

Birdland bedankt!

Raymond Koome

De foto's van dit event zijn overigens te zien in het foto-album, reactie na te lezen op het prikbord.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 25-01-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]