BzB-hike
Hiking-site.nl SHOP

B z B – h i k e

Over bos, zand, beek en… bambi!

Het is zaterdagmorgen 5 juni als ik de eerste Hiking-siter – Sylvia - oppik vanaf station Nunspeet. Het weer werkt vandaag nog niet echt mee, druilige regen daalt neer op de autoruiten. Aangekomen op de parkeerplaats bij Nieuwe Groeneveld is het inmiddels bijna half 11. Nico en Petra zien we al snel staan, die hebben de parkeerplaats in ieder geval – op tijd – weten te vinden. Verder staat er een auto met een jongeman erin, die op deze morgen zit te genieten van een jointje. Geïnteresseerd vraag ik of hij misschien voor de Hiking-site hike is gekomen. Het zou mogelijk eventueel misschien toch Erik kunnen zijn? Ik hoor wat gemompel uit de auto komen en even later is de vreemde snuiter van de parkeerplaats verdwenen. Erik moet nog komen dus…

Langzamerhand komen meer hikers in zicht. Zij doen zich tegoed aan de door mij meegenomen warme koffie/thee met koek van de warme Bakker. M’n moeder blijkt toch nog wel ergens goed voor te zijn… De versnaperingen zijn al lang en breed achter de kiezen als Harry het viaductje over de A28 komt over gescheurd. “Het was toch iets langer rijden dan gepland”. Welgeteld 6 Hiking-siters en 3 niet-Hiking-siters; we zijn compleet en kunnen op stap gaan.

We starten in Zuid-Westelijke richting (over het LAW Zuiderzeepad) door de zandverstuiving en woeste gronden van het Hulshorsterzand. Door de regen is het lopen door het witte mulle zand wat gemakkelijker geworden. Bij een uitzichtspunt vergaapt het gezelschap zich aan een informatiebordje over een zeer bijzonder insectje, dat leeft in het stuifzand. Daarna duiken we het bos in waar de Leuvenumse Beek zich aandient. De jonge spechten grootgebracht in holen in dode bomen zijn in een week tijd allemaal uitgevlogen. Een week eerder schreeuwden deze vogeltjes nog het hele bos bij elkaar. Niemand gelooft me natuurlijk als ik dit vertel. Enfin… de rust is wedergekeerd.

De loop van de rivier wordt gevolgd tot en met De Zandmolen, de plek waar in vroegere tijden papiermolens hun werk deden, aangedreven door het stromende water van de Leuvenumse Beek. Halverwege de route langs de beek wordt er gepauzeerd onder een aantal grote beukenbomen. De regen daalt weer steeds harder neer en voor Nico is het de hoogste tijd om z’n regenbroek uit z’n +/- 15 kilo wegende rugzak te vissen. Nico is op alles voorbereid vandaag en heeft zelfs de tent meegenomen. Erik maakt handig gebruik van de zitlappen, die Petra nog extra bij zich heeft.

Na het laatste stukje beek gaat het door het Leuvenhorst richting de zogenaamde Schapendrift. Aan onze linkerhand ligt de Fortberg, de naam doet meer vermoeden dan het in werkelijkheid is… . Al pratend wordt de stemming steeds beter, nu ook de regen - voor even? - weer is opgehouden. Per ongeluk lopen we daardoor een zijpaadje voorbij, zodat we even een ander stukje bos belopen, dan gepland. Geen paniek, het is niet Pieter die de kaart hanteert… Nico begint een verhaal over een buideldier, dat in Nieuw-Zeeland voor een ware plaag zorgt en massaal wordt gedood in strikken. Hoe hij eens zo’n exemplaar - die vast zat in een strik - met een steen van het leven heeft beroofd, om het uit het lijden te verlossen. De paden zijn niet overal even goed begaanbaar, zoals het hoort. Het is tenslotte een hike en geen zondagse wandeling! Het gevolg is echter wel dat Nico z’n mouw van z’n T-shirt open haalt aan een tactisch geplaatste dennentak.

Er wordt een uitstapje gemaakt naar de Elspeetsche Heide aan de overkant van de Stakenbergerweg. Hier zijn prachtige wolkenpartijen te bewonderen en het uitzicht op de Liesberg over de heide is uitermate mooi. Hier bevindt zich midden op de heide het hoogste punt, een groepje eenzame eikenbomen markeert de plek. Harry constateert hier dat de one-cup-tea zakjes van de Albert Hein toch echt het milieuvriendelijkst zijn, want zónder nietje. Petra verdedigt zich tegen kleine irritante bosbeestjes, ook wel teken genoemd. Had Erik daar nog nooit van gehoord? Na een korte break gaan we in de “afdaling” weer in Noordelijke richting, over een kleiner stuk heide. Desirée ziet als eerste een hinde (ree) wegspurten over de heide. Een paar 100 m verderop staan we oog in oog met “bambi”, die nog amper kan lopen, hulpeloos alleen achtergelaten door de moeder. Je ziet ze altijd in die filmpjes van het WNF, maar nu met het eigen ogen, dat is toch ook wel leuk. Het kan allemaal gebeuren bij een Club-Hiking-Site hike. Na een vlugge foto vervolgen we onze weg, om afstoten van het beestje door de moeder - hopelijk – te kunnen voorkomen.

Een klein stukje is het dan nog over de heide - over iets wat ooit een pad was - tot de bosrand. Langs een rustgebied van het Edelhert gaat het terug richting het stuifzand, waar het LAW Zuiderzeepad weer wordt opgepakt. Net voordat we weer de zandverstuiving opstappen komen we erachter de Nico z’n GPS de totale afstand niet heeft bijgehouden en dat ook de stappenteller van Auktje gereset is. Wat resteert, is alleen een schatting van het aantal gelopen kilometers vandaag, ongeveer 23. Even verderop hebben we een prachtig uitzicht over de grootste zandbak van de Noord-Veluwe, het Hulshorsterzand. Het witte zand tegen de blauwzwarte wolken leveren heel mooie plaatjes op. Vanaf hier is het nog een kleine half uurtje afzien door het fijne mulle zand. Het venijn zit hem – zoals bedoeld – in de staart J. Tegen 5’en komt de parkeerplaats weer in zicht, het was een mooie dag, niet te druk en niet te warm, heerlijke hike-omstandigheden eigenlijk. Ik hoop dat Sylvia vandaag haar nieuwe schoenen blaarloos heeft kunnen testen. Harry, Erik, Sylvia, Nico, Petra, Desirée, Auktje en Geppie, bedankt voor het gezelschap houden en tot de volgende keer.

Arnoud

Meer foto's van de BzB-hike zijn terug te vinden in de foto-albums.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 17-01-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]